LIVE, ACUM (506 PARTICIPANȚI) Inspecția fiscală în era digitală: Cum vă pregătiți pentru un control ANAF bazat pe datele din e-Factura și SAF-T? Accesează live evenimentul
Ţinând cont de OUG 52/2025 care prevede la art. XVII alin. 1) că instituţiile publice nu pot încheia angajamente legale pentru categoriile de cheltuieli prevăzute la următoarele articole de cheltuieli bugetare: d) cărți, publicații și materiale documentare, vă rog să îmi spuneţi dacă:
1. Biblioteca la care lucrez poate încheia un contract de sponzorizare prin care săprimească o sumă de bani pentru a achiziţiona carţi de la o anumită editură.
2. Având în vedere faptul că banii primiţi printr-un eventual contract de sponsorizare intră în bugetul instituţiei prin HCL la capitolul bugetar 20.11 - cărți, publicații și materiale documentare, cheltuirea sumei primite prin sponsorizare nu încalcă prevederile OUG 52/2025?
Bună ziua,
La o bobliotecă municipală cu personalitate juridică există un compartiment de resurse umane, contabilitate cu un economist şi un compartiment de întreţinere cu un muncitor şi un îngrijitor.
Vă rog să îmi răspuspundeţi la următoarele întrebări:
1. Ce înseamnă personal administrativ într-o bibbliotecă cf Legii bibliotecilor?
2. Poate fi transformat un post vacant în referent la compartimentul resurse umane, contabilitate?
Vă mulţumesc pentru răspunsuri.
Menţionez că atribuţiile şi responsabilităţile bibliotecarului din Compartimentul împrumut la domiciliu diferă de atribuţiile şi responsabilităţile bibliotecarului de la Compartimentul înscriere unică.
Postul de la Compartimentul împrumut la domiciliu este ocupat iar cel de la Compartimentul înscriere unică este vacant.
Conform art. VII, alin. (3) din OUG 156/2024 (prin post unic se înţelege; a) acel post ale cărui atribuţii, prin conţinutul şi natura lor, sau responsabilităţi stabilite nu se regăsesc într-o altă structură organizatorică; b) un post dintre cele aflate în structura în care există numai posturi vacante) postul de bibliotecar de la Compartimentul înscriere unică poate fi considerat ca fiind post unic şi scos la concurs?
Referitor la răspunsul d-voastră la întrebarea 2: în OUG 189/2008, art. 29, alin. (3) scrie "În cazul în care câștigătorul concursului de proiecte de management deține o funcție de execuție sau de conducere în aceeași instituție ori în altă instituție de cultură, contractul individual de muncă pentru funcția respectivă se suspendă pe durata contractului de proiecte de management." nu ar trebui trecut ca suspendat?
Bună ziua,
Vă rog să imi răspundeţi la următoarele întrebări:
1. Cum trebuie trecut în organigramă şi în statul de funcţii postul unei persoane care se află în concediu de creştere copil?
2. Cum trebuie trecut în organigramă şi în statul de funcţii postul pe care l-a detinut managerul instituţiei înainte să câștige concursului de proiecte de management conform OUG 189/2008?
Vă mulţumest pentru răspunsuri.
Am făcut o odresă către Primărie în care am solicitat acordarea sporul de doctorat şi am primit un răspuns în care ni se spune că nu este posibilă acordarea sporului respectiv în anul 2025 datorită OUG nr. 156/2024, art. II, alin (1) în care se precizează că nivelul sporurilor din anul 2025 se menţine la nivelul lunii noiembrie 2024.
Precizez faptul că managerul instituţiei a obţinut titlul de doctor în aprilie 2025.
Este corect cum a procedar Primăria?
Înseamnă că toată lumea care a obţinut doctoratul începând cu decembrie 2024 nu mai primeşte sporul de doctorat?
Bună ziua,
Vă rog să imi spuneţi cum trebuie să procedez eu ca economist al unei biblioteci cu personalitate juridică ce este subordonată primăriei pentru ca managerul instituţiei să beneficieze de sporul de doctorat conform legii 153/2017.
Vă mulţumesc pentru răspunsuri!
Bună ziua,
Ma confrunt cu urmatoarea situaţie: un salariat al instituţiei la care lucrez a uitat să folosească voucherele de vacanţă şi acestea au expirat. Am contactat firma care a emis voucherele şi reprezentantul acesteia a comunicat că, la solicitatrea instituţiei, valabilitatea acestora poate fi prelungită.
Întrebările mele sunt:
1. Pot apărea probeleme la un eventual control ?
2. Este legal să se facă această prelungire?
Bună ziua,
La biblioteca cu personalizate juridică la care lucrez are personal insuficient.
Întrebarea mea este se poate face recepţia la materiale sau obiecte de inventar dacă nu există comisie de recepţie ? Există doar o persoană care are atribuţii de gestionar.
Vă mulţumesc pentru răspunsuri
Mai am o întrebare: Se poate constitui comisia de recepţie doar din 2 oameni?