avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 370 soluții astăzi
Forum Activitate KlausV

Activitate KlausV

2 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna ziua,
1. Daca e vb de parintii Dvs, nu puteti ceda in favoarea sotiei si/sau a copiilor Dvs. Doar Dvs si fratii aveti calitatea de a-i mosteni.
2. Puteti renunta la succesiunea parintilor Dvs, caz in care masa succesorala se va impati intre fratii Dvs.
3. Donatie, fie catre frati, fie catre sotie si/sau copii, puteti face DOAR dupa dezbaterea succesiunilor, eliberare certificat mostenitor, intabularea bunului/bunurilor mostenire la cartea funciara si inscrierea lor pe rolul fiscal pe numele Dvs.

Simultan cu succesiunea ati putea face doar partaj succesoral, in sensul in care doar unul din frati ar detine in intregime bunul/bunurile pe care le doriti partajat(e), in schimbul unei sulte (unei sume de bani).

Atentie la donatii intre soti, deoarece pot crea probleme, acestea sunt revocabile in timpul vietii,
Si donatia catre frati ar putea ridica probleme, daca se incalca rezerva succesorala a sotiei, respectiv a copiilor. Discutati cu notarul pentru a va clarifica si pentru a vedea ce optiuni aveti.
Buna tuturor,

Un minor poate dobandi o locuinta cu TVA de 5% in conditiile in care parintii au beneficiat deja de aceasta facilitate?

Art. 291 face referire la familie, fara insa a o defini:
"Orice persoană necăsătorită sau familie poate achiziţiona o singură locuinţă cu cota redusă de 5%, respectiv:
(i) în cazul persoanelor necăsătorite, să nu fi deţinut şi să nu deţină nicio locuinţă în proprietate pe care au achiziţionat-o cu cota de 5%;
(ii) în cazul familiilor, soţul sau soţia să nu fi deţinut şi să nu deţină, fiecare sau împreună, nicio locuinţă în proprietate pe care a/au achiziţionat-o cu cota de 5%;"

Conform unor opinii, prin familie se intelege:
i) sotul, sotia si copiii minori, caz in care, daca parintii au beneficiat de cota de 5%, copilul/copiii minor(i) nu mai poate/pot beneficia de aceasta facilitate;

ii) sotul si sotia, care, beneficiind de aceasta facilitate, nu afecteaza copilul/copiii minor(i) in a beneficia de o achizitie de imobil cu 5% TVA.

Multumesc anticipat pentru orice raspuns.
Buna,
Am urmatoarea situatie. Se achita un avans la un antecontract avand ca obiect un apartament, cu termen de semnare peste 6 luni. Pretul este exprimat in EURO, si nu am garantia ca la momentul semnarii va fi sub 450.000 lei...
Mai pot incasa, in aceste conditii, TVA de 5% la suma achitata cu titlu de avans? Cum vedeti, in cazul asta, normele de aplicare a art. 291, alin (3), lit c, pct. 3?

(6) Persoanele impozabile care livrează locuințe vor aplica cota de 5%, inclusiv pentru avansurile aferente acestor livrări, dacă din contractele încheiate rezultă că la momentul livrării vor fi îndeplinite toate condițiile impuse de art. 291 alin. (3) lit. c) din Codul fiscal și sunt în posesia declarației prevăzute la alin. (5).