"nu am o relatie deloc constructivă cu administratorul judiciar" sună rău...
Plățile către creditori ar trebui făcute proporțional, nu unul da, altul ba.
Dar acesta e rolul administratorului judiciar, să aprobe sau să refuze plățile.
Dacă administratorul judiciar blochează sau îngreunează implementarea planului de reorganizare puteți aduce la cunoștința judecătorului sindic (cu înscrisuri din care să reiasă situația) și să cereți înlocuirea sa, că acesta e un motiv important.
Puteți să aveți o corespondență cu creditorii cărora să le prezentați dificultățile și chiar să le cereți să susțină înlocuirea administratorului judiciar și să le propuneți un nou administrator judiciar care să fie mai implicat în procedură.
Ce se poate întâmpla este o întrebare la care e greu de răspuns pentru că sunt foarte multe direcții:
- nimic,
- faliment;
- înlocuirea administratorului judiciar;
- să răspundeți pentru plățile făcute fără autorizarea administratorului judiciar;
- etc.
Cred că ar ajuta să spuneți mai concret ce greșeli de contabilitate.
În principiu dacă se acumulează datorii care:
1. sunt stabilite greșit cereți anularea deciziei de impunere;
2. sunt stabilite corect:
2.1. le plătiți;
2.2. nu aveți disponibil suficient, suma e mai mare de 50.000 lei cereți intrarea în insolvență. Nu e o opțiune, e o obligație.
Codul penal:
Art. 240: Bancruta simplă
(1) Neintroducerea sau introducerea tardivă, de către debitorul persoană fizică ori de reprezentantul legal al persoanei juridice debitoare, a cererii de deschidere a procedurii insolvenţei, într-un termen care depăşeşte cu mai mult de 6 luni termenul prevăzut de lege de la apariţia stării de insolvenţă, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă.
Dacă starea de insolvență vă este imputabilă conform art. 169 din Legea 85/2014 lichidatorul judiciar sau creditorii pot să ceară instanței să vă oblige să plătiți datoriile companiei, fie total, fie în partea care vă este imputabilă.
Mai întâi trebuie o hotărâre judecătorească și apoi vă pot urmări prin executare silită.
Executarea silită se face asupra bunurilor mobile și imobile, veniturilor prezente și viitoare. Este un subiect lung. Dacă ajungeți la executare silită reveniți cu întrebări.
Urmăriți planurile de distribuire între creditori și rapoartele lichidatorului judiciar. Aceste documente se publică în Buletinul Procedurilor de Insolvență. Înainte de plăți efective lichidatorul judiciar va întocmi planul de distribuire. Dacă sunteți înscriși în tabelul de creanțe nu este nevoie să faceți alte cereri.
Înseamnă că organul fiscal nu a găsit bunuri ale societății pentru a le executa sau bunurile nu au o valoare suficient de mare pentru a acoperi datoriile. De la data emiterii procesului verbal de insolvabilitate curge un nou termen de prescripție de 5 ani începând de anul următor. Foarte probabil ca organul fiscal să dispună și obligarea administratorului statutar personal la plata datoriilor societății.
Dacă datoriile sunt mai mari de 50.000 lei organul fiscal va cere intrarea în insolvență.