Se pare că nu m-am făcut înțeles. Este vorba de o decizie a ICCJ (dcd) , obligatorie ptr toți subiecții de drept, dar pe care instituția nu vrea să o respecte, să o pună în aplicare.. Decizia 79/2024. Întrebarea era ce fel de acțiune aș putea intenta ptr a obliga instituția să respecte legea de fapt...
Dacă sunt instituție publică nici nu aveați cum să vă stabiliți drepturi salariale prin CCM. Dacă nu sunteți instituție publică nu se aplică OUG 36/2025
Bună ziua! O întrebare, cred eu, mai dificilă pentru profesioniști.
Dacă o instituție publică ( spital) refuză să pună în aplicare o Decizie ICCJ- dată în dezlegarea unei chestiuni de drept-, care ar putea fi calea de a fi obligată prin instanță, să respecte respectiva Decizie ICCJ?! Ce fel de acțiune ar trebui să deschid și cum pot să îmi justific calitatea procesuală. Sunt angajat al acelei instituții iar neaplicarea Deciziei îmi creează în mod cert prejudicii?!!
Încep cu sfârșitul. Funcția de auditor nu există în Anexa II Sănătate, este împrumutată din Anexa VIII Administrație.
Sunt multe servicii de ambulanță care nu au funcția de auditor. Apreciez că, în conformitate cu normele legale nu puteți avea în același timp două sporuri ptr condiții diferite. Sporurile în cazul dvoastră trebuiau a fi calculate la salariul de la 31 dec 2018. Mai apreciez că Legile salarizării în general, în acest moment Legea 153/2017, este obligatoriu a fi cunoscută și aplicată de către auditorii interni. Succes!
Bună ziua! Instituția este obligată să plătească prima tranșă de 5 % în primul an de când sentința a devenit executorie. Conform unei Decizii a ICCJ acest termen de un an se împlinește la un an de la data sentinței, astfel încât este posibil ca acest termen să nu fie împlinit. Dacă nu plătește până la termen vă adresați unui executor judecătoresc din raza curții de apel. Eu am făcut acest lucru cu real succes. Printre altele i-am obligat să plătească într-o singură tranșă. Acum ne judecăm în contestația la executare. Vă rog și eu să îmi spuneți dacă au dispus trecerea pe Anexa VII ptr toți angajații, și prin mp despre ce spital este vorba. Mulțumesc!
Decizia nr. 104/2024 a ICCJ, publicată în MO la data de 06.02.2025, stabilește că
În interpretarea şi aplicarea dispoziţiilor art. 22 din Legea-cadru nr. 153/2017, stabileşte că
La acordarea sporului pentru persoanele cu handicap nu sunt aplicabile dispoziţiile art. I alin. (3) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 226/2020 şi art. I alin. (5) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 168/2022.
În aceste condiții apreciez că, având în vedere și considerentele din Decizia precitată, sporul prevăzut la art 22 din Legea 153/2017 se impune a fi calculat la salariul de bază aflat în plată, indiferent de data emiterii certificatului de handicap
sporul de tură și de sărbători legale se plătește la salariul de la 31 decembrie 2018. Poate că nu este corect dar este legal. OUG 114/2018
Bună ziua! Eu unul nu reușesc să înțeleg cum poate fi aplicat acest articol de lege în același timp cu art.46 alin 2 din Legea 360/2023?
(2) Persoanele asigurate în sistemul public de pensii care îndeplinesc condițiile de înscriere la pensie prevăzute la alin. (1) pot opta între acordarea pensiei pentru limită de vârstă și continuarea activității, cu acordul anual al angajatorului, până la împlinirea vârstei de 70 de ani.
Îmi puteți vă rog oferi un răspuns cât de cât lămuritor?!
Funcția de statistician medical este prevăzută în Anexa II la Legea 153/2017 și prevede doar studii medii. Deci faptul că are studii superioare nu are aici vreo importanță din punctul de vedere al salarizării.
Dacă nu au fost publicate date personale gen adresa de domiciliu sau CNP atunci este legal. Declarația de avere este obligatorie pentru anumite funcții. Iar publicarea pe siteul spitalului si pe cel al Agenției de Integritate este și ea legală și obligatorie cf legii.