avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 963 soluții astăzi
Forum Activitate stelarman20001

Activitate stelarman20001

1. Poziția ITM este destul de clară. Timpul de muncă aferent celor două contracte nu trebuie să se suprapună.
2. Chiar dacă în cauza C585-19 CJUE a statuat cu privire la două contracte încheiate la același angajator, ideea nesuprapunerii timpului de lucru subzistă și aici. Iar dacă îmi amintesc bine, ( și voi căuta ptr dvoastră și acea cauză) CJUE a spus și că perioada de repaus nu poate fi mai mică de 12 ore, indiferent de nr. contractelor de muncă sau al nr. de angajatori. Voi reveni când o găsesc.
Dacă utilizatorul ar oferi mai multe amănunte ( numele instituțiilor angajatoare sau care este programul de lucru trecut în cele 2 contracte ( sau în RI), cu siguranță am găsi și mai multe argumente juridice.
Avem următoarea situație.
1. instituție publică-spital
2. am identificat 5 persoane care au pe lângă contractul de bază și un alt contract pe fonduri europen cred ( manager proiect, responsabil economic, responsabil tehnic) ptr care primesc un salariu de bază egal cu salariul de bază ptr primul contract înmulțit cu 1,2.
3. o persoană are pe lângă contractul de mandat ( membru comitet director) și alte 2 contracte de manager proiect, salariul de bază ptr aceste ultime 2 contracte fiind stabilite după aceeași formulă.
nu am găsit informații publice și nu am informații cu privire la organizarea unui concurs ptr aceste posturi. ( vezi HG 243/2023)
Întrebare
1. ce legi sunt încălcate
2. unde se pot face sezizări cu privire la nelegalitatea acestor contracte
Argumentele juridice le găsiți în articolul Simonei Voiculescu prezentat mai sus. Pentru o mai bună înțelegere a situației vă recomand și Decizia CJUE în cauza C585-19 ( o găsiți aici [ link extern ] ) .
Iar aici aveți și poziția ITM [ link extern ]

Dar dacă doriți doar o confirmare că aveți dreptate și nu acceptați argumentele contrare ( audiater altera pars) atunci puteți să luați de bun în integralitatea lui răspunsul dnului consilier juridic. Mult succes vă doresc!
Dacă sunt bonusuri ocazionale, HR ul are dreptate, chiar dacă v-au fost reținute contribuții.
Dacă în contract scrie 8 ore pe zi nu contează cât stați dvoastră acolo, ( e oarecum problema angajatorului dacă vă plătește, deși dacă e din bani publici este și problema noastră!!) ceea ce este ilegal este că orele de muncă se suprapun. Nu se poate să fiți pontată în același timp și la universitate și la institut, chiar dacă acest lucru se intamplă doar pe hârtie. Apreciați dvoastră ce situație se poate crea dacă dvoastră sunteți la universitate , dar și pontată la institut și se întâmplă ceva acolo, la institut. Contractele de muncă pot fi legale cu condiția ca timpul de lucru să nu se suprapună.
ce inseamnă profesor necalificat?!
Apreciez că puneți greșit problema. Da, puteți avea 2 contracte de câte 8 ore pe zi la angajatori diferiți, sau chiar la același angajator, cu condiția ca perioada de muncă să nu se suprapună. Dvoastră nu aveți cum să aveți 8 ore la universitate ( program normal 8-14) și în același timp să fiți și la institutul de cercetare -( probabil 7-15). Și da. ITM poate interveni în acest caz.
www.avocatnet.ro/articol_693...
Legislația muncii permite salariaților să lucreze simultan la mai mulți angajatori sau să cumuleze mai multe contracte la același angajator, cu condiția nesuprapunerii programului de muncă. Situația diferă însă semnificativ în funcție de context. La același angajator, timpul de muncă se analizează cumulat pentru toate contractele, respectându-se limitele legale (maximum 48 ore/săptămână inclusiv orele suplimentare, repaus zilnic de 12 ore consecutive). La angajatori diferiți, regulile privind timpul de muncă se analizează separat pentru fiecare contract, responsabilitatea respectării perioadelor de odihnă revenind în principal salariatului.
Aveți contract pe perioadă nedeterminată? Aveți studii superioare de specialitate? Atunci în baza unei decizii a ICCJ trebuie să fiți salarizată cf studiilor

Adriana225 a scris:

Buna ziua. Am concurat pe un post de asistent medical PL si am luat examenul. Am si studii superioare. Care este termenul in care pot cere trecerea la grad de SS pt salarizare?
Multumesc.

Articolul de lege nu lasă loc de interpretări. Spitalele care nu vor pune în aplicare vor fi nevoiți la un moment dat să ceară banii înapoi de la angajați.
Răspuns la discuția Acțiune în instanță
Vă mulțumesc pentru răspuns doamnă avocat! Din păcate nu merge, eu nu am calitatea de creditor. Întrebarea este ce fel de acțiune, dacă există, pot deschide împotriva unui angajator instituție publică, instituție care nu respectă o decizie a ICCJ. Mai exact situația este următoarea. 40 de angajați au decizii definitive prin care s-a dispus salarizarea pe anexa 7 la legea 153/2017. Acestea au fost puse în aplicare, dar în mod greșit. Ceilalți angajați sunt în continuare pe Anexa 8. Cum aș putea obliga instituția respectivă să respecte Decizia 79/2024 și să salarizeze toți angajații pe anexa 8. Un interes există și poate fi demonstrat. Dacă dvoastră sau oricare avocat care va citi mesajul îmi oferă o soluție viabilă, cu șanse de reușită de peste 50 la sută, sunt gata să încheiem contractul de asistență juridică. Mai adaug aici că am încercat toate varianele administrative.