avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 612 soluții astăzi
Forum Activitate Alvisco

Activitate Alvisco

Am un angajat, pensionar pe caz de boala grd III, angajat cu 4 ore, are si grad de handicap mediu, definitiv. La un salariu de 1500 de lei la 4 ore, adica minim pe economie, cum i se platesc contributiile? La nivel de 1500, cat ia, sau la nivel de 3000?
Multumesc!
Ma poate ajuta cineva cu un raspuns, va rog?
Scutire impozite pensionar cu handicap grav:
Tatăl meu, pensionar de peste 15 ani, cu domiciliul în Craiova ca urmare a agravării stării de sănătate a fost internat în Timișoara, unde i-m și făcut domiciliu flotant la sora mea, într-un cămin specializat pentru persoanele cu Alzheimer și a obținut acolo, la Timișoara, un certificat de persoană cu handicap grav. Casa de Pensii Dolj motivează faptul că nu îl poate scuti de plata impozitului la pensie datorită faptului că baza de date a pensionarilor de la Dolj nu are treabă cu baza de date a persoanelor cu handicap din județul Timiș. Mie asta îmi sună ca și cum un act emis de o autoritate publica dintr-un județ nu este recunoscut ca fiind valabil de o altă autoritate publică din alt județ. Este acesta un motiv corect și nu voi putea face nimic pentru recunoașterea în Dolj a drepturilor care i se cuvin ca persoană cu handicap?
De asemenea, toate bunurile pe care le deține sunt în evidența primăriei Craiova. Oare nu voi putea să obțin scutirea de impozit datorită faptului că certificatul este emis de Serviciul de evaluare a persoanelor cu handicap din alt județ? Ar fi legal să fiu refuzat la scăderea de impozit?
Ca sa fiu mai clar cu situatia mea, pentru a primi un raspuns eact: decizia de pensionare grd. III am primit-o in noiembrie 2020. Din aprilie 2019 pana in septembrie 2020 nu am avut nici un contract de munca, deci nu am avut platita contributia la asigurarile sociale. In prezent, am un contract de 4 ore, maxim cat permite legea in cazul pensionarilor de grad III. As vrea sa achit acele 20 de luni in care nu este platita contributia la asigurarile sociale. Inteleg ca in cf cu prevederile actuale, nu am posibilitatea sa o fac. Noua lege permite sa achit aceste contributii, daca sunt pensionar de grad III? Ar trebui sa depun cerere pentru incetarea calitatii de pensionar pentru a putea achita acele luni?
Daca sunt pensionar gradul III, pe caz de boala, avand dreptul la 4 ore de munca, imi pot cumpara vechime? Fie conform actualei legi, fie conform celei care va intra in vigoare in toamna? Daca nu, care este solutia pentru a imi cumpara vechime?
Eh, aici intervine problema mea: conformn carei legi/hotarari/emanatii guvernamentale am acest drept? Ce nr are, cum se numeste? Caci consultantul firmei pe partea de probleme de acest gen imi spune ca nu este nimic clar stipulat pe nici unde, drept pentru care patronul imi cere sa iau concediu din zilele mele....
Am un copil de 10 ani, in clasa a IV-a, iar in localitatea de unde sunt invatamantul se desfasoara on-line, cazurile de boala fiind de peste 1,5 la mie. Ce drepturi am pentru a putea sa stau, macar o parte din zi, cu copilul acasa? Sunt angajat cu norma intreaga, contabil gestiune primara.
Multumesc!
Am un SRL cu activitatea 6622, activitati ale agentilor si broker-ilor de asigurari. As vrea sa vand si servicii de asistenta rutiera de genul A24. Ce cod CAEN mi-ar trebui sa adaug?
Sunt persoana cu certificat de handicap grad mediu. Nu sunt angajat nicaieri, dar am un SRL la care sunt doar asociat unic si administrator, nu si angajat. Nu figurez ca persoana asigurata, desi am certificat de handicap iar veniturile obtinute prin aceasta societate sunt mult sub acel minim acceptat de lege de 26000 si ceva, anul trecut am avut profit de doar 290 de lei.
Nu ar fi normal sa figurez ca asigurat, datorita certificatului si sumei mult prea mici obtinute din SRL? Cei de la CAS din oras imi zic ca la ei figurez cu un PFA (lucru fals) si ca de aia nu beneficiez.
Ce trebuie sa fac pt a fi asigurat in aceste conditii particulare ale mele?
Daca sunt asociat unic la o firma, fara angajati, nefiind nici eu angajat, pot primi vreo suma de la stat pentru faptul ca stau acasa cu un copil sub 12 ani?
Am inteles ca este in dezbatere o lege prin care orice cetatean cu venit sub 1500 de lei pe luna poate primi bani de la stat pana in concurenta acestei sume. Asa este?