avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1785 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Impozit pe salariu pentru pensionar pe caz de boala ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Impozit pe salariu pentru pensionar pe caz de boala grad III

Referitor la articolul de aici, www.avocatnet.ro/articol_699...

ma aflu in situatia de a fi pensionat pe caz de boala gradul III, cu drept de munca de 4 ore, revizuibil, am si certificat de handicap incadrat in grad mediu, nerevizuibil, am o pensie sub 1500 de lei si, fiind asociat unic la o firma, sunt angajat pe propria-mi firma, cu 4 ore. Contabilul meu, cand face salariile, retine din salariu brut doar CASS si CAS, nu si impozitul pe salariu. Cand l-am intrebat de ce, imi spune ca programul de salarii asa face el automat cand i-a bifat PENSIONAR. Oare asa e corect? Modificarile astea noi au schimbat oare ceva in cazul unei situatii ca cea prezentata de mine mai sus?
Ultima modificare: Marți, 22 Iulie 2025
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 14:13, 22 Iulie 2025
- Sunt scutiti de la plata impozitului pe venit persoanele fizice cu handicap grav sau accentuat, pentru veniturile realizate din:
a) activitati independente, realizate in mod individual si/sau intr-o forma de asociere;
b) salarii si asimilate salariilor, prevazute la art. 76 alin. (1)-(3); din Codul Fiscal;
c) pensii;
d) activitati agricole, silvicultura si piscicultura, altele decat cele prevazute la art. 105, realizate in mod individual si/sau intr-o forma de asociere fara personalitate juridica;
Codul fiscal prevede că doar persoanele cu handicap grav sau accentuat (gradele 1 și 2) beneficiază de scutiri de impozit pe venit pentru anumite categorii de venituri.

Persoanele încadrate în gradul 3 de handicap (mediu) nu beneficiază de scutiri fiscale specifice. Ele sunt obligate să plătească impozitul pe venit în aceleași condiții ca și ceilalți contribuabili.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Persoanele cu grad de handicap mediu sunt scutite de impozit pe salariu? Anastasia12 Anastasia12 Buna ziua! Angajatii cu grad de handicap mediu sau usor beneficiaza de scutirea impozitului pe salariu sau doar gradele accentuat sau grav? (vezi toată discuția)
Contract de munca persoana cu handicap alina@fabrica alina@fabrica Buna ziua. Am inregistrat un contract de munca cu timp partial persoana cu handicap. Aceeasi persoana mai are incheiat un contract de munca cu o alta societate ... (vezi toată discuția)
Drepturi persoane cu handicap laur2013 laur2013 Buna ziua, Daca o persoana detine un certificat de incadrare intr-un grad de handicap si in acest timp sa angajat, aceasta mai plateste CAS si impozit pe ... (vezi toată discuția)