avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1910 soluții astăzi
Forum Activitate micheller

Activitate micheller

Am o problema: fostul sot n-a mai platit pensia de intretinere la copil de peste 4 luni. Am incercat sa depun o cerere la firma lui ca sa-i opreasca banii din salariu si sa mi-i trimita prin posta acasa, dar au refuzat chiar si sa imi inregistreze cererea spunand ca pe ei nu ii intereseaza "tiganeala" asta. Intrebarea mea este: nu erau obligati macar sa imi primesca cererea si sa imi dea raspuns la ea in 30 zile, chiar si daca raspunsul ar fi fost negativ? Pur si simplu nu au vrut sa stea de vorba, probabil cine stie ce le spusese fostul sot despre mine. Ce pot eu sa fac in situatia asta? Multumesc.
Prin hotararea de divort s-a stabilit programul de vizita a minorului pentru fostul sot astfel: "4 ore sambata sau duminica, de comun acord" (copilul se afla in intretinerea mea).
Eu l-am lasat pe fostul sot sa vada copilul oricand a vrut, dar chiar si asa se plangea la toti cunoscutii ca nu il las sa vada copilul. M-am decis sa il pun sa semneze pt confirmarea vizitei, ca sa am si eu o proba, dar a refuzat si mai mult, m-a reclamat la politie si m-am trezit cu doi politisti la usa. Mi-au spus ca nu am dreptul sa-i cer sa semneze nimic cat timp hotararea nu specifica asta iar el nu vrea. Cum sa procedez? Mai pot schimba hotararea de divort daca ea a ramas definitiva? Pot pune si aceasta problema in cadrul procesului de partaj (deoarece dosarul de partaj il judeca acelasi judecator ca si la divort)? Multumesc.
Multumesc pt raspuns. Dar totusi de ce refuza notarul sa autentifice un inscris cu o astfel de declaratie (inteleg ca aceste inscrisuri sunt legale si se pot depune in dosar, chiar daca e la latitudinea judecatorului daca le ia in calcul sau nu)?
Sunt in proces de partaj. Am un martor care nu vrea sa vina personal in instanta, dar ar fi dispus sa dea o declaratie scrisa autentificata la notar (cum mi s-a spus de catre un avocat ca se poate face). Am intrebat insa un notar care a zis ca probele se administreaza numai in instanta si ca el nu autentifica asa ceva. Dvs ce parere aveti? Mai vreau sa intreb daca declaratia data in instanta are "greutate" mai mare decat aceasta scrisa (avand in vedere ca cea din instanta este sub juramant). Multumesc.
Multumesc de raspunsuri. Totusi, eu cred ca situatia noastra nu e similara cu cazul "mamei" de care amintiti. Noi eram o familie si am contractat creditul impreuna iar eu mi-am ipotecat bunul, evident ca doar eu am semnat, el neputand semna nefiind proprietar, deci nu avea nici o legatura cu apartamentul. Asigurarea nu e inclusa in rata, se plateste separat. Ea a fost impusa de banca la contractarea creditului si in consecinta cesionata bancii. E posibil ca instanta sa-i atribuie lui creditul (si bunul care s-a achizitionat cu banii respectivi-un teren) desi nu are cu ce garanta? Poate ipoteca terenul insusi?
Sunt in proces de partaj cu sotul. Avem de partajat un credit comun, care insa este garantat numai de mine prin ipoteca asupra apartamentului pe care l-am dobandit inaintea casatoriei. Cand am pus ipoteca pentru garantarea acestui credit, banca ne-a obligat sa facem si asigurarea apartamentului, asigurare care se ridica anual la o suma nu tocmai mica. Pe asigurare scrie ca ea este cesionata bancii care a acordat creditul. Acum fostul sot refuza sa contribuie pe motiv ca este apartamentul meu si ca doar eu ma folosesc de el. Dar in conditii normale eu nu as fi facut acesta asigurare, este clar in ce moment si in ce scop s-a facut ea. Intrebarea mea este: pot sa cer in procesul de partaj ca si fostul sot sa contribuie la plata aceastei asigurari? Mentionez ca am in ingrijire un copil si ca ma aflu inca in concediu de ingrijire a lui. Multumesc.
E o problema faptul ca nu am depus in dosarul de divort intampinare la cererea reconventionala a paratului (ca sa raspund la partea din cererea lui care se referea partaj)? Am raspuns doar la cererile pe divort, prin Raspuns la intampinare. Se poate considera ca daca nu am raspuns, inseamna ca nu am obiectii? Eu nu am raspuns in ideea ca voi raspunde in dosarul de partaj... Se poate folosi paratul in dosarul de partaj de faptul ca aici la divort nu i-am contestat cererea, iar instanta i-a admis cererea, care continea si solicitari pe partaj (desi a disjuns partajul)?
Citez din textul hotararii: "Instanta, deliberand asupra cauzei civile de fata, constata urmatoarele: ... Paratul a formulat intampinare si cerere reconventionala solicitand [... = solicitari cu privire la desfacerea casatoriei, nume, incredintare copil, program vizita]. A solicitat totodata si partajarea bunurilor comune dobandite in timpul casatoriei in cote egale. [....] In vederea solutionarii cererilor de partaj instanta va disjunge judecarea acestora, acordand termen in cunostinta partilor la data de ..."
Nu spune ca si eu am raspuns la intampinare, desi nu am formulat si intampinare la cererea lui reconventionala cu privire la partaj, ci am raspuns doar la solicitarile legate de divort.
Apoi: "Pentru aceste motive, in numele legii hotaraste: Admite actiunea de divort si cererea reconventionala formulata de... in contradictoriu cu... cu domiciliul in..... Disjunge judecarea cererilor de partaj bunuri comune si acorda termen in cunostinta partilor la data..."
Mai am o intrebare: cererea de clarificare a hotararii unde o depun? Apoi am termen de apel tot de la primul raspuns sau de la aceasta lamurire ulterioara?
Multumesc.
In hotarare, instanta pe de o parte disjunge judecarea partajului de divort, dar pe de alta parte, admite cererea reconventionala a paratului, in care solicita atat PRELUAREA BUNURILOR DE CATRE EL (teren, masina), cat si partajarea in cote EGALE a acestora (fara sa specifice ca admite doar solicitarile care se refera la divort, deci inteleg ca o admite in ansamblul ei). Hotararea nu precizeaza insa ca si eu, reclamanta, am cerut partajare, dar in cote INEGALE, cota mea fiind mai mare. Poate aceasta sa fie din cauza ca eu nu am depus intampinare la cererea lui reconventionala, in ideea ca imi voi exprima cererile in procesul urmator, de partaj? Se poate folosi paratul de acest fapt la partaj si sa sustina ca cererea lui de partajare in cote egale a fost deja admisa de instanta prin hotararea de divort? Trebuie sa stiu acest lucru ca sa depun apel in 30 zile. Multumesc mult.
ce regim au la partaj depozitele comune constituite de soti in timpul casatoriei (numaii unul e titular si celalalt imputernicit si numai titularul are chitante de depunere si retragere, desi la banii depusi au contribuit amandoi, mai mult chiar a contribuit cel care nu are chitante si e doar imputernicit...).
Multumesc.