avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 299 soluții astăzi
Forum Activitate shnndr

Activitate shnndr

Multumesc. Stiu ca CASS-ul este reglementat separat, pe persoana fizica, functie de veniturile din dividende si acele praguri de 6/12/24 salarii minime, sau se poate opta pentru plata lui. CAS-ul intr-adevar nu se aplica in situatia asta, dar poate fi o solutie temporara pentru companii mici aflate la inceput care nu isi permit sa plateasca inca salarii lunare. Inteleg prin urmare ca daca s-ar asocia un numar de persoane intr-un SRL si colaboreaza in cadrul unor lucrari/proiecte obtinute pe baza unor contracte de prestari servicii, pot face acest lucru fara obligatia de a avea contracte de munca.
Răspuns la discuția Are voie daca este doar asociat?
Multumim pentru raspunsuri. Sunt foarte utile, pentru ca legea e foarte ambigua la noi. Eu ma intreb insa in aceasta situatie ce anume previne abuzul unui patron de a trece toti angajatii ca asociati, evitand astfel plata CAS, platind taxe mai mici, si evitand toate responsabilitatile unui angajator, daca angajatii nu se opun? Pe mine o astfel de situatie ma face sa cred ca asociatii au totusi nevoie de contracte de munca, insa in lege din ce am putut verifica nu se stipuleaza nimic, cum ati spus si d-voastra.
Stiu ca daca ai un SRL poti presta servicii catre terti pe baza de contracte de prestari servicii cu ei, adica fara sa trebuiasca sa te angajezi la propriul SRL.

Ce se intampla insa daca adaugi un asociat cu aport egal la capital social? Poti continua sa prestezi servicii catre terti in acelasi mod? Dar noul asociat? Poate presta si el servicii catre terti in acelasi mod?

Multumesc anticipat!
Ok, am aflat raspunsul intreband pe cineva care are cunostinta un judecator.

Nu este obligatoriu sa renunti la judecata. Eventual se mai acorda un termen daca judecatorul vede ca nu te-ai prezentat, apoi se anuleaza procesul din oficiu.
Multumesc pentru raspuns!

Inteleg ca este nevoie ca instanta sa fie anuntata / plangerea nu se poate anula doar prin neprezentare.

Exista riscul de a fi supus cheltuielilor de judecata suportate de institutia impotriva careia a fost depusa plangerea?
Am facut o plangere contraventionala pentru o amenda care mi s-a acordat din greseala casierului de la benzinarie. Suma nu era foarte mare si am platit-o la momentul depunerii plangerii pentru a beneficia de reducerea de 50%.

Acum instanta imi cere detalii suplimentare care necesita drumuri la mai multe institutii. Nu consider ca efortul merita, si drept urmare doresc sa renunt la plangere.

Este nevoie sa anunt instanta despre faptul ca retrag plangerea sau se va anula din oficiu?

Multumesc!
Va multumesc mult pentru explicatiile detaliate!
Va multumesc mult pentru raspuns. Sanatate si numai bine!
Multumesc pentru raspuns. Dar ce se intampla in cazul in care ai activitate economica fara sediu profesional declarat? Te poti scuza prin faptul ca activitatea de birou a avut loc in varii locatii, precum cafenele, mall, parc, diversi clienti?
Pentru apartamentul unde vreau sa imi deschid sediu social pentru un SRL, prin intermediul unui contract de comodat cu proprietarul, se plateste inca creditului bancar.

Contractul de credit al apartamentului prevede ca platitorul se obliga "sa nu intraineze, inchirieze, restructureze, demoleze, ipotecheze sau gajeze" fara acordul bancii.

In aceasta situatie, comodarea in vederea infiintarii unui sediu social intra in lista de interdictii mai sus mentionata? Mentionez ca am domiciliul in acest apartament, si ca sunt ruda de gradul I cu proprietarul.