avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 419 soluții astăzi
Forum Activitate Teodor Dobrean

Activitate Teodor Dobrean

Raspuns: NU.
Este vorba de autoritatea de lucru judecat
Prin definitia autoritatea de lucru judecat este un principiu de interes general potrivit căruia ceea ce s-a hotărât printr-un act de jurisdicţie, bine sau rău, se consideră că exprimă adevărul şi judecata nu mai poate fi reluată.
Autoritatea de lucru judecat (penal) se defineste ca fiin putere sau forţă recunoscută prin lege hotărârii judecătoreşti definitive de a fi pusă în executare şi de a împiedica o nouă urmărire pentru aceeaşi faptă, chiar dacă acesteia i s-ar da o nouă încadrare juridică.
AUTORITATEA DE LUCRU JUDECAT, este acel principiu ce guvernează activitatea de înfăptuire a justiţiei şi în virtutea căruia un litigiu, soluţionat printr-o hotărâre judecătorească definitivă nu mai poate forma obiectul unui nou proces având acelaşi obiect, aceeaşi cauză şi aceleaşi părţi.

O zi buna.
Cu respect,
Teodor Dobrean - Notar Public
Răspuns la discuția Aspecte legate de succesiune
doresc sa va intreb. cine sunt proprietarii? au fost sot si sotie?
- in cazul in care este vorba de coproprietate in indiviziune pe cote parti, detinatorul cotei parti respective poate sa isi instraineze cota insa nu intregul imobil.
- daca apartamentul a apartinut a 2 soti si unul din ei a decedat, atunci pana nu se va dezbate succesiunea dupa defunct nu se va putea vinde respectivul apartament.

Cu respect,
Teodor Dobrean - Notar Public
Răspuns la discuția Dezbatere mostenire, lipsa acte
Buna ziua. Am sa incerc sa va raspund cat mai concret intrebarii dvs.
Dvs. pentru a putea deschide o procedura succesorala la notar trebuie sa prezentati o serie de acte. Printre acele acte enumeram: anexa 24 - sesizare de deschiderea succesiunii (se obtine de la oficiul de stare civila din cadrul primariei localitatii unde a domiciliat defunctul), acte de stare civila (certificat de deces al defunctului, certificate de nastere si de casatorie ale mostenitorilor), acte de identitate, acte de proprietate care sa ateste dreptul avut de catre defunct asupra bunurilor din masa succesorala, certificat de atestare fiscala din care sa rezulte faptul ca defunctul la data decesului figura cu bunurile de pe care doriti sa dezbateti succesiunea.
In cazul in care fratele nu va da documentele de proprietate dvs. aveti posibilitatea sa va adresati:
- in cazul in care imobilul este inscris in Cartea Funciara - la Biroul de carte funciara teritorial in vederea solicitarii unui extras CF pentru informare si a unei copii de pe documentul de proprietate
- in cazul in care pentru imobil este emis doar titlu de proprietate - la Oficiul judetean de cadastru
- in alte cazuri la autoritatile emitente.
Pentru mai multe detalii va rog sa va adresati unui coleg notar din cadrul circumscriptiei in care si-a avut ultimul domiciliu defunctul, intrucat acesta este competent sa dezbata succesiunea. Dvs puteti deschide succesiunea si fara fratele dvs. insa acesta va trebui citat de catre notarul public sa se prezinte la succesiune. In caz de continuare a neintelegerilor dintre dvs, fapt constatat si de notarul public, acesta va suspenda procedura succesorala si va va pune in vedere sa va adresati judecatoriei pentru solutionarea litigiului.

Cu respect,
Teodor Dobrean - Notar Public
cu siguranta contractul de vanzare-cumparare va fi anulat. Acestia pot cere daune interese pentru incheierea si nerespectarea clauzelor acestui contract. Aceste daune nu pot fi evaluate in mod simplu si ramane la latitudinea judecatorului cauzei, in cazul in care aceste daune vor fi solicitate de catre parinti.
O zi buna,
Teodor Dobrean
Răspuns la discuția SUCCESIUNE IN SUA
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Conform principiului lex patriae, pentru bunuri mobile succesiunea dupa defunct se supune legii statului al carui cetatean acesta a fost.
Daca defunctul a avut bunuri imobile, procedura succesorala se va face de autoritatile competente din statul in care se afla bunurile conform principiului lex rei sitae - legea locului unde se afla bunul.
Mai multe informatii, la consulatul din cadrul Ambasadei SUA.
Cu respect,
Teodor Dobrean
Răspuns la discuția urgent - ajutor!
intr-adevar... va confruntati cu o problema intalnita des privind dubioasele reconstituiri a dreptului de proprietatea in baza legilor proprietatii, inclusiv 18/1991.
Pentru obtinerea in mod direct pe respectivul titular a respectivului titlu de proprietate fara a se face nici macar un certificat de atestare a calitatii de mostenitor la notarul public... este dubioasa.
Trebuie sa va adresati unui avocat pentru a discuta in detaliu aceasta speta si a vedea daca merita sau nu merita introducerea la instanta a unei actiuni in anulare a titlului si a actului de vanzare-cumparare facut, privind costurile ce le implica un astfel de proces.
In momentul introducerii unei actiuni in instanta... daca aveti date privind contractul de vanzare-cumparare incheiat si la ce birou notarial, judecatorul poate dispune ca notarul public sa ii emita copie de pe contract si de pe toate actele de proprietate care au stat la baza lui. Un alt loc de unde puteti obtine aceste informatii privind titlul de proprietate este biroul de carte funciara.
Mult succes,
Cu respect,
Teodor Dobrean
Răspuns la discuția drept de superficie
in baza contractului de inchiriere incheiat intre dvs. si srl-ul si respectiv in baza construirii acelei constructii provizorii acest srl nu are posibilitatea sa obtina in instanta acest drept de superficie. In primul rand trebuie sa fiti de acord cu acest lucru dvs ca si proprietar al terenului si sa incheiati un act in acest sens, altfel nu este posibil.
Cu respect,
Teodor Dobrean
exista o mare problema.
conform art. 30 Codul Familiei bunurile dobandite in timpul casatoriei sunt bunuri comune (daca nu sunt dobandite ca bun propriu conf. art. 31 C.Fam)
Avand in vedere faptul ca dvs. ati cumparat impreuna cu sotul tau incheind un contract de vanzare cumparare, sotii cumparatori au un drept de proprietate comuna asupra apartamentului (in devalmasie, adica nu se cunosc cotele fiecaruia asupra imobilului). Aceasta forma de drept de proprietate este diferita de proprietatea in indiviziune pe cote parti (de ex. 1/2 sotul dvs. si 1/2 dvs.)
In cazul dvs. nu puteti sa dati o jumatate fiului dvs. iar el sa nu dea o jumatate la parinti.
Asadar trebuie sa ii dati impreuna intregul apartament ori fiului dvs. ori parintilor.
Daca sa zicem divortati si faceti partajul sau prin decesul unuia din soti se sisteaza aceasta comunitate de bunuri despre care am vorbit.
Nu este neaparat necesar ca reprezentant al minorului sa fie tatal. In baza dispozitiei autoritatii tutelare poate fi numita si alta persoana care sa accepte donatia in numele fiului dvs.
Cu respect,
Teodor Dobrean
Răspuns la discuția dare in plata
da. aceasta operatiune este posibila. se poate incheia aceast act de dare in plata in forma autentica ca act translativ de proprietate pe numele dvs. al imobilului.
adresati-va unui notar public incheiati aceasta forma de act. sunteti scutit la plata impozitului pe tranzactii imobiliare datorita faptului ca proprietar este persoana juridica.
cu respect,
teodor dobrean
Răspuns la discuția credit prima casa
declaratia pe propria raspundere trebuie autentificata la notarul public insa in conditiile cerute de banca de la care se ia creditul.