avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 581 soluții astăzi
Forum Activitate Mihamc

Activitate Mihamc

Daca se vinde un bun la comun poate cealalta parte sa nu dea 50% din bani decat atunci cand vor ei?
Din cauza ca noi nu am vrut sa renuntam pe hartie la o cota din alte bunuri la comun (am renuntat verbal si ne vom tine de cuvant dar nu avem incredere sa semnam ca nu stim legile si nu stim ce semnam), ei acum spun ca vor fi consecinte. De exemplu acuma se vinde un alt bun la comun iar ei vor sa tina 50% din vanzare pana cand se va vinde casa/terenul la care noi nu am renuntat pe hartie...
Se poate face ceva in cazul acesta?
Mentionez ca casa/terenul unde vor ei cota de 50% pe hartie sunt inca locuite, si poate nu se vor vinde decat in 5-10 ani. Deci ei sa tina banii de la celelalte vanzari pe tot timpul acesta? E legal?
Va multumesc.
Avem nevoie de o consultatie (platita) referitor la o procura de mandatare pentru un act de novatie (art. 1.609 alin. (2) Cod civil, la Contractul de întreținere viageră).
Daca aveti experienta extinsa cu asa ceva (incluzand cele mai noi legi), noi:
- avem carte funciara cu cotele de proprietate si o procura speciala facuta de notarul celeilalte parti prin care mandatam pe mama noastra sa ne reprezinte si sa semneze actele necesare.
- avem nevoie sa intelegem daca procura speciala e facuta corect si nu intram la probleme semnand-o. Sunt 2 pagini pe care le-am citit si recitit si am cautat toate articolele mentionate dar cineva cu experienta va stii imediat ce e acolo.
- am pus deja vreo 12 intrebari/comentarii pe marginea procurii in Google docs si am vrea raspuns la ele. Am dori sa intrebam pe cineva obiectiv, nu pe notarul care le-a facut in beneficiul celeilalte parti. Mentionez ca prin aceste acte noi renuntam la cota noastra in favoarea celeilate parti, revocandu-ne ca debitori pentru creditor.

Consultatia trebuie sa fie prin internet (email, google docs) dar putem discuta si la telefon daca trebuie (whatsapp, messenger).

Daca ne puteti ajuta (preferabil saptamana asta) va rog sa ma contactati. Va multumesc!



Va multumesc foarte mult pentru toate lamuririle. E totul clar acum. Inteleg ca legea e lege, dar pt. cei care nu cunosc legea, e totul neclar...

O saptamana buna si un an bun la toata lumea!
Multumesc.
Bunicul a decedat in 1996, dupa care s-a facut succesiunea normala - au ramas bunica si cele 2 fete (mama si matusa), dupa lege. Nu stiu daca asta inseamna ca succesiunes s-a dezbatut sau nu...

Daca renuntarea la succesiune nu se poate face sub conditii, atunci diminuarea cotei de coproprietar se poate face sub comditii? Sa zic ca in loc de 10% voi prelua doar 1% sau 0.1% la momentul vanzarii imobilului?
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu, parintii au fost impreuna tot timpul - tata a avut cea mai mare grija de bunica pana a murit el, desi nu era mama lui. Cu mama ne intelegem foarte bine, doar cu matusa si familia e problema - mama nu poate trai cu ei, ba ii aduc caini mari in curte si ii e frica sa iasa afara, ba ii umplu coridoarele cu mobile vechi de la alte case; i-au luat masina lui tata dupa ce a murit ca altfel nu vroiau sa o duca pana la cimitir la tata o data pe saptamana (ei aveau deja 2 masini si au 5-6 alte case plus cateva apartamente). Vor sa preia cat mai mult din casa cu bunica - si ii fac viata lui mama grea zi de zi.

Nu inteleg de ce vor neaparat si pun presume imensa pe mama sa faca cota jumate jumate la casa - are cumva mama ceva avantaj legal avand acuma majoritatea? Daca iau ei majoritate, vor avea ei control asupra casei - cand se vinde, la cine, cine semneaza, etc? Unchiul si varul meu stiu toate astea, dar noi nu stim nimic...

Va multumesc!
Da, avert dreptate mare. Doar ca sunt tare ingrijorata de mama (care e singura, tata fiind decedat si noi fiind plecate din tara) si de stresul permanent in care traieste cu familia lui matusa. As vrea sa pot sa o scot din situatia comunala in care se afla cat mai repede si nu stiu cum - aveti ceva sfat?
Oricum cat traieste bunica mama va sta acolo sa aibe grilla de ea, dar imediat ce bunica nu mai e va vrea sa iasa de acolo.
Va multumesc mult!
Se poate pune o clauza la succesiune care sa zica ca renunt la sa zicem 10% din mostenire la momentul la care casa+terenul (mostenirea) se vinde?
La momentul asta locuiesc 3 familii in casa cu 3 apartamente (mama, matusa si bunica) si mama vrea sa iasa cat mai repede de acolo dupa ce bunica nu mai e. Ca sa fie sigura ca casa se vinde repede (si nu se taraganeaza sau se aduc chiriasi dubiosi care sa o scoata pe mama in strada), putem face asa o clauza? Va multumesc.
Tata si mama au luat-o in intretinere pe bunica mea, dar tata a murit iar eu sunt domiciliata in strainatate. Dupa moartea tatalui meu, am preluat eu parte din casa bunicii pe care o avea el.
Sora mamei spune ca eu trebuie sa renunt la partea din casa bunicii pentru ca eu nu o intretin pe bunica fiind in strainate. Plus ea s-a mutat in casa bunicii acum doi ani deci ea spune ca ea si mama o intretin pe bunica acum. (Desi tata a avut grija de ea 20 de ani inainte de a muri)
Eu sunt de acord sa se faca jumate jumate (deci sa ia matusa fumate ca si cum s-ar sterge documentul de intretinere) dar vreau sa stiu daca e vreo lege care spune asa ca daca esti in strainatate nu pot prelua intretinerea. Matusa ne ameninta cu judecata etc daca nu facem jumate jumate. Multumesc.
Locuiesc in strainatate si nu am nici un act romanesc valabil in afara de certificat de nastere care poate dovedi ca sunt cetatean roman (cel putin asa pare logic). Pasaportul si buletinul sunt expirate si tocmai am aflat ca pt a le reface ma costa cam 2.000 Euro ca sa inscriu/transcriu divortul din strainatate in Ro.
Intrebarea mea este: in mod legal, pot sa ma identific cu pasaport strain (USA) pentru
1) acceptare de succesiune in RO (cineva de pe forum spunea ca pot accepta cu pasaport strain)
2) preluare si vanzare de casa (in urma succesiunii) ?
Pentru ce mi-ar trebui neaparat buletin romanesc daca singurul lucru ce am de facut in RO e sa inchei transactiile cu casa parintilor?
Va multumesc!
Va multumesc mult - foarte folositor! Voi contacta firmele ce le-ati trimis.
O sear buna,
Mihaela