avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 208 soluții astăzi
Forum Activitate andram

Activitate andram

Răspuns la discuția Ajutor de inmormantare
exista 2 tipuri de ajutor deces:
1.aj deces platit de catre societate, cf ccmun sau ccm la nivel unitate;
2. aj deces platit de catre casa de pensii, cf legii 19, doar in cazul decesului unui pensionar sau al unei persoane aflate in intretinerea altcuiva, fara a avea vreun drept de asigurari sociale.

cazul dvs se incadreaza in primul tip, cf ccmun " Art. 51. - În afară de ajutoarele prevăzute de lege, la care au dreptul, salariaţii vor beneficia şi de următoarele ajutoare:
a) în cazul decesului salariatului, un ajutor acordat familiei, de cel puţin două salarii medii lunare pe unitate; "
acesta nu se plateste din fd de salarii si nici nu se scade din cas, eu inteleg ca cei din firma respectiva ori incurca legislatia, adica aceste doua tipuri de ajutoare...ori vor sa va incurce pe dvs si sa nu va acorde un drept cuvenit. v-as recomanda sa repetati cererea in scris, solicitand un raspuns tot scris.
Răspuns la discuția Incetare CIM art 55, lit b
1.da;
2. in perioada de preaviz, contractul continua cu toate drepturile si obligatiile, deci in cazul in care nu va prezentati la serviciu, puteti fi cercetat disciplinar pt absente nemotivate;
3. daca puteti demonstra concret cu fapte si date si acte ca angajatorul nu si-a îndeplinit obligaţiile asumate prin contractul individual de muncă,doar atunci puteti demisiona fara preaviz..
Răspuns la discuția somaj-crestere copil
Pentru cate luni are indemnizatie de somaj?
Nu prea. Notificarea sindicatului sau a reprezentantilor salariatilor (respectiv ITM si AJOFM) este obligatorie cf Codului Muncii doar in cazul concedierilor colective.

25 de concedieri la o societate cu 450 salariati - nu reprezinta concediere colectiva.

Este posibil totusi sa aveti in CCM al unitatii un articol care sa stipuleze informarea sindicatului..? Numai dvs stiti asta.
Răspuns la discuția asigurare de sanatate
Sotul ar fi putut sa beneficieze de asigurare doar daca sotia era in continuare activa la locul de munca si il lua in intretinere. In acest caz al dvs, nu.
Răspuns la discuția micsorare salariu
Modificarea salariului (si a conditiilor contractuale in general) se face doar pe baza unui act aditional la contract, semnat de ambele parti. In masura in care dvs nu semnati actul de modificare, salariul dvs de baza nu va putea fi modificat. Restul..prime fc de realizari, bonusuri, target etc se acorda pe baza unor intelegeri verbale, de obicei nestipulate in vreun act oficial, iar in cazul lor nu aveti ce face.
Răspuns la discuția Acte somaj
Da.
Sfatul meu este sa insistati in completarea dosarului, chiar daca dureaza mai mult, daca depasiti cele 30 de zile, veti intra in drepturi (privind indemnizatia de somaj) cu data de la care depuneti dosarul. Zic ca merita efortul, pana cand va gasiti un alt serviciu.B-)
Răspuns la discuția ABUZ SAU INCOMPETENTA
In general ITM nu are timp de a verifica toti angajatorii care exista pe piata muncii decat o data, de doua ori pe an..ma refer la controale de fond sau cu tematica.
Dar in masura in care salariatii / fostii salariati se simt nedreptatiti in vreun fel si fac uz de dreptul lor de a reclama / sesiza oficial la ITM neregulile, atunci cu siguranta sunt verificati si angajatorii despre care vorbiti dvs.
Deocamdata, nu s-a modificat nimic, adica tot 126 de zile de maternitate aveti dreptul.
Răspuns la discuția Acte somaj
E o confuzie mica..vorbim de 2 adeverinte diferite. ;) Una este cea de vechime, care vi se elibereaza daca nu este trecut contractul in cartea de munca, si alta este adeverinta tip (Anexa 14/26) necesara la dosarul de somaj, si care contine nr.ordinelor de plata si ale declaratiilor de somaj.
Anexa 14/26 va trebui sa o luati de la ambele societati care constituie stagiul dvs de 12 luni. Se elibereaza de catre dep.personal / salarizare / contabilitate (depinde de organizarea firmei).
Adeverinta de vechime se elibereaza de catre ITM (in cazul dvs, pentru ca inteleg ca societatea nu are aprobare de pastrare si completare carnete de munca, si implicit, nici de eliberat adeverinte de vechime).