avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 458 soluții astăzi
Forum Activitate Taisa

Activitate Taisa

Buna ziua!
Ma macina urmatoarea situatie:
-am facut trecerea pe functie pt nivel studii S , in baza unui regulament intocmit de autoritatea locala in 2013. (acesta fiind facut in baza hg.286/2011). In regulamentul nostru nu exista referiri la niciun examen, trecerea fiind operabila fara examen promovare, cu prevederi clare privind procedura si respectate intocmai, desigur.

Prefectura ne-a pus sa revocam actul, solicitand examen promovare. In acest caz, la ce se refera:
-art.31(1-5) - legea-cadru 153/2017
ART. 31
Incadrarea si promovarea unor categorii de personal
(1) Pentru personalul contractual sau alte categorii de personal care nu beneficiaza de statute speciale, ocuparea unui post vacant sau temporar vacant se face prin concurs sau examen, pe baza regulamentului-cadru care se aproba prin hotarare a Guvernului.
(2) Incadrarea si promovarea personalului platit din fonduri publice pe functii, grade sau trepte profesionale se fac potrivit prevederilor din statute sau alte acte normative specifice domeniului de activitate, aprobate prin legi, hotarari ale Guvernului sau acte administrative ale ordonatorului principal de credite, dupa caz.
(3) In situatia in care promovarea personalului contractual sau a altor categorii de personal bugetar in functie, grad sau treapta profesionala nu este reglementata prin statute proprii, promovarea se face de regula pe un post vacant existent in statul de functii.
(4) In situatia in care nu exista un post vacant, promovarea personalului platit din fonduri publice in functii, grade sau trepte profesionale se va face prin transformarea postului din statul de functii in care acesta este incadrat intr-unul de nivel imediat superior.
(5) Promovarea in functii, in grade sau trepte profesionale imediat superioare se realizeaza pe baza criteriilor stabilite prin regulament-cadru, care se aproba prin hotarare a Guvernului, daca nu este reglementata altfel prin statute sau alte acte normative specifice
si
art.4 (2) din cap.II pct. IV. I - aceeasi lege:
(1) Persoanele incadrate in functii contractuale de debutant vor fi salarizate la acest nivel pana la expirarea perioadei de cel putin 6 luni, dar nu mai mare de 1 an si vor fi promovate, pe baza de examen, in functia, gradul sau treapta profesionala imediat superioara.
(2) Absolventii invatamantului superior de lunga si scurta durata, care la data trecerii pe functia corespunzatoare studiilor absolvite erau incadrati pe functii cu un nivel de studii inferior, specifice domeniului in care au absolvit studiile universitare, se incadreaza la gradul profesional care sa le asigure cel putin salariul de baza avut, numai in masura in care atributiile din fisa postului au fost modificate in mod corespunzator, pastrandu-si gradatia avuta la data promovarii.

Conform celor de mai sus am retinut ca e suficienta DOAR transformarea postului detinut.

Nici in fosta lege 284/2010 - Lit.L art.4(2) NU erau referiri la vreun examen in cazul obtinerii unei diplome de rang superior.

Va multumesc pt citire si astept cu interes opiniile din practica si nu numai :)

Cu stima,
Buna ziua.

Am tot cautat cod COR pentru conducator autospeciala (pompieri) si nivelul de studii necesar acestei functii, dar n-am gasit nimic oficial, ci numai informatii sursa google. Ma intereseaza cadrul legal unde scrie negru pe alb codul si nivelul de instruire corespondent acestuia. Legislatia a suferit o serie de modificari si m-am ratacit. Nu gasesc nicicum incadrarea legala. Va multumesc pentru ajutor!

Cu stima!
Buna ziua!

Ne aflam in urmatoarea situatie:
-avem 1 referent cu atributii sef svsu, personal contractual; Ordinul 96/2016 ne obliga la diverse, inclusiv angajare sef serviciu si conducator autospeciala. Nu avem posturi vacante pentru angajari noi. Ce facem?? Pot transforma postul de referent in cel de sef serviciu sau... ?


Multumesc anticipat pentru orice interventie :)
Răspuns la discuția DEMISIE contabil primarie
Multumesc frumos. Ce institutie/autoritate decide? Noi ne-am gandit sa apelam la prefectura...
Buna ziua.

Daca exista cineva care a trecut printr-o situatie similara ori expertii juridici ma pot ajuta cu ceva, va rog:
-cum se poate gestiona pana la ocuparea prin concurs (procedura lunga, fara certitudine de reusita in recrutare - munca multa si bani putini) situatia postului de contabil ramas vacant?

Mentionez ca, nimeni in primarie nu poate prelua activitatea, din nepricepere si nestiinta, iar Trezoreria ne-a anuntat ca blocarea conturilor e in perspectiva
Răspuns la discuția INCETARE CIM
Hmmm! Poate o sa vi se para "cretina" intrebarea de fata, insa mie nu mi-e clar si prefer sa fiu nestiutoare 5 minute decat toata viata:
-deci, daca omul are varsta standard a pensionarii (nu si vechimea), angajatorul ii inceteaza CIM de musai sau il mai poate tine ca angajat? Intreb, pentru ca am ramas cu o "umbra" a propos de speta cu pensia de urmas.

Anticipate multumiri! :)
Răspuns la discuția INCETARE CIM
Multumesc :). Atunci, prin acordul partilor e in regula??
Discuție INCETARE CIM
Buna ziua.

Am urmatoarea situatie:
-angajatul notifica angajatorul cu privire la depunerea dosarului pt obtinerea pensiei de urmas (intre timp a sosit si decizia)

Dilema:
-incetez CIM sau ramane in curs, prin cumul ?(venitul profesional este sub 35% din salariu mediu)

-care ar fi temeiul legal al incetarii? ; in codul muncii incetare de drept regasesc partial situatia, la art.56 (1) lit.c). (pensia de urmas nefiind expres precizata)


Multumesc pentru amabilitate si timpul acordat :)
Buna dimineata :)

S-ar putea sa fiu de rasul lumii, dar am o dilema si tre' asa scap de ea: zilele trecute am citit cum ca ziua de 7 martie va fi libera. Nemaigasind informatia nicaieri am ramas cu senzatia ca am avut vedenii. Ma poate lamuri cineva??
Multumesc.
Buna ziua.

Va rog: CIM suspendat de drept -concediu maternitate- da dreptul angajatorului sa organizeze concurs ocupare post temporar vacant ? Sau trebuie asteptat sa fie suspendat la initiativa salariatului, pt concediu crestere copil??

Multumesc mult.