avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1876 soluții astăzi
Forum Activitate t.simona

Activitate t.simona

In primul rind activitatea de inchiriere este una scutita de tva cf art 141, alin 2, lit e, caz in care se face ajustarea tva dedus la achizie sau constructia respectivului imobil cf art 149.

Se poate opta pt taxarea operatiunii printr-o notificare depusa la finante, caz in care nu se mai face ajustarea tva dedus la achizitie. In cazul in care se opteaza pentru taxare este valabil raspunsul de mai sus.
In cursul anului se schimba perioada TVA de la trimestrial la lunar numai in cazul achizitiei intracomunitare de bunuri.
Daca s-a depasit plafonul in anul 2013, numai incepind cu 01.01.2014 se va schima perioada din trimestrial in lunar.
Nu se depune o declaratie 112 pt acel punct de lucru, ci declaratia 112 pe CUI-ul sediului social are in cuprinsul ei informatii despre impozitul pe salarii aferent punctului de lucru in anexa 1.1. Numai plata se face separat: impozitul pe salarii al punctului de lucru se plateste in contul trezoreriei din localitatea in care se situeaza acel punct de lucru.

Deoarece se va depune o singura declaratie 112, nu trebuie inregistrata semnatura digitala pt cui-ul pctului de lucru.
In primul rind beneficiarul (din UE) are obligatia sa se inreg in scop de tva pt achizitia de servicii din UE.

Prestatorul, daca este inreg in scop de tva cf art 153 trebuie sa se inreg in roi.
Prestatorul, daca nu este inreg in scop de tva cf art 153, trebuie sa se inreg in scop de tva pt prestari de servicii intracomunitare cf art 153^1 si in ROI. In acest caz va primi un alt cod fiscal care se va folosi numai pt operatiunile intracomunitare.
Iulian Manea a scris:

Ati interpretat foarte bine prevederile legislative.

In conditiile in care nu sunteti platitor si nici partenerul dvs. din U.E. nu este, atunci nu trebuie sa va inregistrati in R.O.I. si facturati fara T.V.A.


Oare?

Un prestator neinregistrat in scop de tva are obligatia de a se inreg in scop de tva pt aceste servicii intracomunitare cf art 153^1 si in ROI inainte de prestarea serviciilor.
Beneficiarul din UE are aceeasi obligatie in tara sa.

ART. 153^1 Înregistrarea în scopuri de TVA a altor persoane care efectuează achiziţii intracomunitare sau pentru servicii
(1) Are obligaţia să solicite înregistrarea în scopuri de TVA, conform prezentului articol:
b) persoana impozabilă care are sediul activităţii economice în România, neînregistrată şi care nu are obligaţia să se înregistreze conform art. 153 şi care nu este deja înregistrată conform lit. a) sau c) sau a alin. (2), dacă prestează servicii care au locul în alt stat membru, pentru care beneficiarul serviciului este persoana obligată la plata taxei conform echivalentului din legislaţia altui stat membru al art. 150 alin. (2), înainte de prestarea serviciului;

Daca II este platitoare de tva si inreg in ROI ramine asa, urmind ca beneficiarul sa va comunice un cod valid de tva (are obligatia sa se inreg in tara sa in scop de tva pt achizitia de servicii intracomunitare).
Răspuns la discuția Declaratia 392 B
Declaratia 392 (si A si B) se depune si pt valoarea 0.
Răspuns la discuția declaratia 101
chirvasitu a scris:

Tot despre declaratia 101.
Pentru o unitate care urmeaza sa treaca la microintreprindere,depun declaratia 101 pe luna ianuarie 2013?
multumesc


Pina in 25.03.2013 trebuie sa depuneti declaratia 101 aferenta lunii ianuarie 2013 si declaratia 010 pt trecerea la impozit pe venitul micro.
Răspuns la discuția declaratia 101
cod1 a scris:

Buna cred ca am facut o greseala am trimis electronic decl.100 pe trimestrul 4 /2012 dar fara suma va intreb daca este o problema grava si cand trebuie sa transmit 101 ? tot in martie 2013?
mai am o micuta problema in urma decl 094 am trecut la micro si atunci luna ian 2013 o calculez la impozit pe profit si din lunafeb. la impozit pe venit? este bine sau nu ?
va multumesc !


Declaratia 100 pt trimestrul IV nu se putea genera pt obligatia "impozit profit" (declaratia dadea eroare in mometul alegerii respectivei obligatii), deci declaratia depusa nu are cum sa contina obligatia "impozit profit".
Declaratia 094 se intocmeste pentru mentinerea perioadei fiscale pt tva la trimestru, in nici un caz pt trecerea de la impozit pe profit la impozit pe venit micro. Aceasta trecere se face in baza declaratie 010 care trebuia depusa pina in 31.01.2013.

In primul rind va sfatuiesc sa verificati ce declaratii ati intocmit si sa cititi ce contin acestea. Apoi verificati vectorul fiscal pt a vedea ce obligatii fiscale aveti de declarat.
Numai apoi veti sti ce aveti de facut in continuare.
Răspuns la discuția tva la incasare
Firma aplica sistemul tva la incasare din momentul inregistrarii in scopuri de tva.

Norme 16^1
(8) Începând cu data de 1 ianuarie 2013, persoanele impozabile care se înregistrează în scopuri de TVA conform art. 153 alin. (1) din Codul fiscal au obligaţia, conform prevederilor art. 134^2 alin. (3) lit. b) din Codul fiscal, să aplice sistemul TVA la încasare începând cu data înregistrării în scopuri de TVA, cu excepţia persoanelor impozabile exceptate de la aplicarea sistemului prevăzute la alin. (2). Organele fiscale competente înregistrează din oficiu aceste persoane în Registrul persoanelor impozabile care aplică sistemul TVA la încasare, conform prevederilor art. 156^3 alin. (13) din Codul fiscal.

Vinzarea unui imobil care nu este nou este scutita de tva. In acest caz se va face ajustarea tva dedus la achizitie (chiar daca s-a facut taxare inversa, dreptul de deducere a fost exercitat) cf art 149 din CF.
Se poate insa opta pt taxarea operatiunii printr-o notificare depusa la finante, caz in care nu se mai face ajustarea.
Pretul de vinzare este pretul pietei.