avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1732 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cum se calculeaza dobanda legala?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cum se calculeaza dobanda legala?

Dupa ultima hotarare a judecatoarei a reiesit faptul ca din suma de 17000 euro se va plati dobanda legala a BNR .Cum se calculeaza dobanda avand in vedre ca suma e in euro. Din 2 mai 2009 pana 1 aprilie 2010
Cel mai recent răspuns: dannus1964 , utilizator 22:27, 13 Aprilie 2011
Nu exista asa ceva.
Atat timp cat in Ordonanta 9 este stipulata dobanda legala cu exceptia dobanzii aplicate in comert exterior , consider ca si moneda euro sau alta moneda straina, in relatiile de comert interior poate fi actualizatat TOCMAI pe ideea lipsei de folosinta pentru acei bani care e diferit (asa cum aratam mai sus) de actualizarea sumei.
OK, poate fi, eu nu cunosc. Astept sa imi spuneti si mie daca aflati, sunt chiar interesata.
Succes!
Uffff.
Pai tocmai de asta am revigorat acest Topic, poate primim un raspuns concret...
Chiar nu a avut nimeni o astfel de situatie in instante ?
daca obligatia are ca obiect plata unei sume de bani stabilita in lei se poate solicita atat actualizarea sumei cu rata inflatiei cat si dobanda conventionala sau in lipsa acesteia cea legala cat si si penalitati daca acestea au fost prevazute de parti pt intarzierea sau neexecutarea obligatiei. Difera momentul de la care se pot solicita dobanzile, in comercial de la data exigibilitatii, in civil de la data punerii in intarziere, ( criteriul fiind buna sau reaua credinta a debitorului ). Cumulul dobanzilor conventionale sau legale cu penalitatile de intarziere este posibil datorita naturii juridice diferite a acestora ( dobanda reprezinta folosul nerealizat iar penalitatea reprezinta sanctiunea pentru intarzierea executarii obligatiei, neexecutare sau executare necorespunzatoare ):D
Ultima modificare: Miercuri, 13 Aprilie 2011
dannus1964, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dobanzile legale aplicate Andrei T Andrei T cum se aplica dobanzile legale? am niste facturi scadente din 2007, 2008 si 2009, dar nu gasesc contracttul de vanzare cumparare. pot sa cer numai in baza ... (vezi toată discuția)
Calcul dobanda legala manuelle manuelle Buna ziua. Va prezint urmatoarea speta: sunt comerciant, am emis o factura in valoare de 2500 lei scadenta in 28 .11.2009. Plata mi s- facut in 07.07.2008. Cum ... (vezi toată discuția)
Nivelul dobanzii legale Cabinet Av. Irina Rosulescu Cabinet Av. Irina Rosulescu Ma puteti ajuta va rog sa aflu care a fost/este nivelul dobanzii legale pt anul 2007 si 2008. Va multumesc (vezi toată discuția)