avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 565 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general cass pers activitati independente
Discuție deschisă în Contabilitate în general

cass pers activitati independente

Buna ziua! As dori si eu cateva informatii, am cateva proprietati in inchiere, anul trecut am fost in sistem de forfetare, anul acesta ca am depasit 5 contracte de inchiriere am trecut la venituri din cedarea folosintei bunurilor calificate in categoria veniturilor din activitati independente,mie nu mi-a spus nimeni ca trebuie sa platesc si cass intrebarile mele sunt:
Trebuie sa platesc sanatate in ambele cazuri?
Cum se calculeaza sanatatea in ambele cazuri?
Daca sunt salariat mai platesc cass?
cum se calculeaza penalitatile tinand cont ca nu am platit?
Cel mai recent răspuns: Iulian MANEA , Contabil 14:54, 3 Aprilie 2010
lore33 a scris:

Buna ziua! As dori si eu cateva informatii, am cateva proprietati in inchiere, anul trecut am fost in sistem de forfetare, anul acesta ca am depasit 5 contracte de inchiriere am trecut la venituri din cedarea folosintei bunurilor calificate in categoria veniturilor din activitati independente,mie nu mi-a spus nimeni ca trebuie sa platesc si cass intrebarile mele sunt:
Trebuie sa platesc sanatate in ambele cazuri?
Cum se calculeaza sanatatea in ambele cazuri?
Daca sunt salariat mai platesc cass?
cum se calculeaza penalitatile tinand cont ca nu am platit?


Daca sunteti salariat nu platiti contributia la sanatate pentru chirii.
anexa la ordin nr. 2333/2007
1. Persoanele fizice care realizeaza venituri din cedarea folosintei bunurilor din derularea unui numar mai mare de 5 contracte de inchiriere sau subinchiriere la sfarsitul anului fiscal, incepand cu anul fiscal urmator, califica aceste venituri in categoria veniturilor din activitati independente.

art. 257 din Legea sanatatii pentru 2010
(2) Contribuţia lunară a persoanei asigurate se stabileşte sub forma unei cote de 5,5%, care se aplică asupra:
a) veniturilor din salarii sau asimilate salariilor care se supun impozitului pe venit;
b) veniturilor impozabile realizate de persoane care desfăşoară activităţi independente care se supun impozitului pe venit.
(3) În cazul persoanelor care realizează în acelaşi timp venituri de natura celor prevăzute la alin. (2) lit. a) - e), alin. (2^1) şi la art. 213 alin. (2) lit. h), contribuţia se calculează asupra tuturor acestor venituri.


art. 12 din Ordinul 617/2007
(1) Veniturile din cedarea folosinţei bunurilor sunt veniturile, în bani şi/sau în natură, provenind din cedarea folosinţei bunurilor mobile şi imobile, obţinute de proprietar, uzufructuar sau alt deţinător legal, altele decât veniturile din activităţi independente.
(2) Contribuţia pentru veniturile prevăzute la alin. (1) se aplică la venitul net din cedarea folosinţei bunurilor stabilit prin deducerea din venitul brut a cheltuielilor determinate prin aplicarea cotei de 25% asupra venitului brut determinat potrivit Codului fiscal.


din prevederile legale susmentionate, rezulta urmatoarele:
- contribuabilii care obtin venituri din cedarea folosintei bunurilor realizate din derularea unui numar mai mare de 5 contracte de inchiriere/subinchiriere califica aceste venituri in categoria celor din activitati independente si vor conduce evidenta in partida simpla, in conformitate cu prevederile ordinului 1040/2004
-conform legislatiei in vigoare la data prezenta, aceste tipuri de venituri nu sunt impozitate in cota forfetara si pe cale de consecinta, chiar daca un contribuabil este salariat, acesta va plati cota de sanatate aferenta tuturor veniturilor obtinute (salariu + venit independent)

Asadar trebuie sa platiti cota de sanatate incepand cu 2010, din momentul trecerii la venituri din activitati independente.
art. 7 din Ordinul 617/2007
(1) Persoanele care desfăşoară activităţi independente au obligaţia de a vira trimestrial contribuţia aplicată asupra:
a) venitului net determinat ca diferenţă între venitul brut şi cheltuielile deductibile aferente realizării venitului, conform prevederilor Codului fiscal, realizate de persoanele care desfăşoară activităţi independente ale căror venituri sunt determinate pe baza contabilităţii în partidă simplă;
Art. 8
(1) Contribuabilii care realizează venituri din activităţi independente virează trimestrial contribuţia calculată la venitul estimat, până la data de 15 a ultimei luni din fiecare trimestru


Dvs. trebuia sa achitati prima transa pe 15 martie, iar incepand cu aceasta data se calculeaza majorari de intarziere conform codului de procedura fiscala, de 0,1% pe zi.



Da are dreptate user danike m-am pripit.
=D>
va pripiti ca de obicei, d-na "consultant fiscal"
expresia "user" nu e prea politicoasa si v-as fi recunoscator daca ati renunta la ea.
trebuie sa analizati si posibilitatea ca si un user poate avea pareri autorizate si bine argumentate, ca cea de mai sus.
asteptam scuzele de rigoare, stimata d-na consultant fiscal.
anul trecut cand am fost in sistem de forfetare , trebuia sa platesc??
Si va multumesc de raspunsuri!!1

Alte discuții în legătură

Cass- pentru venituri din inchirieri/pensionari mirceaione mirceaione pensionarii platesc cass(contrib.asig.sociale de sanatate) pentru veniturile din cedarea folosintei bunurilor ? in codul fiscal nu am gasit nici o referire. (vezi toată discuția)
Contributie cass iulius dogan iulius dogan Buna ziua, Sunt un PFA inregistrat in iunie 2009 si am platit 5.5% CASS + 0.85% CM din venitul estimat pentru 2009. Pe langa venitul realizat pe PFA mai am ... (vezi toată discuția)
Contribuþia la casa de asigurãri de sãnãtate veronica mazarache veronica mazarache Un pensionar care obține venituri din închirieri de bunuri și plătește la fisc taxe trebuie să plătească și contribuția la casa ... (vezi toată discuția)