avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1568 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... CCM nivel ramura
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

CCM nivel ramura

La o firma care are ca obiect de activitate transportul pe apa(maritim si fluvial) dar care intre timp a vandut navele maritime si a ramas doar cu cele fluviale si acestea la randul lor sunt scoase din exploatare din lipsa de contracte...ce CCM se aplica? Obiectul de activitate al firmei a ramas neschimbat( transportul pe apa).
Cel mai recent răspuns: gentilom , utilizator 12:47, 6 Aprilie 2010
Federatia Operatorilor Români în Transporturi si Uniunea Naţională a Transportatorilor Rutieri din România.
freeelis a scris:

Federatia Operatorilor Români în Transporturi si Uniunea Naţională a Transportatorilor Rutieri din România.

Confederaţia Naţională a Patronatului Român,
Uniunea Naţională a Transportatorilor Rutieri din România.....probabil la acestea va referiti. Aceste doua patronate sunt cele care au semnat CCM la nivel ramura transporturi. Si totutusi....exista firme cu obiect de activitate transportul si sa nu intre sub incidenta CCM la nivel de ramura?
Respectarea reglementarilor inscrise in CCM la nivel national este obligatorie pentru toti angajatorii din Romania; similar, CCM la nivel de ramura pentru cei ce activeaza in domeniul respectiv.
Din experienta va spun, ca, cel putin in Bucuresti , daca firma nu e semnatara a CCM la nivel de ramura, nu aveti castig de cauza 100%, deoarece unele instante considera ca ccm la niv de ram se aplica doar semnatarilor...motivand ca de aceea se prevede Anexa 5...pe fond si eu sunt de acord cu ce spun colegii, dar instanta e suverana , nu?
Legea 130/96 ART. 11
(1) Clauzele contractelor colective de muncă produc efecte, după cum urmează:
a) pentru toti salariatii din unitate, în cazul contractelor colective de muncă încheiate la acest nivel;
b) pentru toti salariatii încadrati în unitătile care fac parte din grupul de unităti pentru care s-a încheiat contractul colectiv de muncă la acest nivel;
c) pentru toti salariatii încadrati în toate unitătile din ramura de activitate pentru care s-a încheiat contractul colectiv de muncă;
d) pentru toti salariatii încadrati în toate unitătile din tară, în cazul contractelor colective de muncă la nivel national.
ART.241 CM
Art. 241. - (1) Clauzele contractelor colective de munca produc efecte dupa cum urmeaza:
a) pentru toti salariatii angajatorului, in cazul contractelor colective de munca incheiate la acest nivel;
b) pentru toti salariatii incadrati la angajatorii care fac parte din grupul de angajatori pentru care s-a incheiat contractul colectiv de munca la acest nivel;
c) pentru toti salariatii incadrati la toti angajatorii din ramura de activitate pentru care s-a incheiat contractul colectiv de munca la acest nivel;
d) pentru toti salariatii incadrati la toti angajatorii din tara, in cazul contractului colectiv de munca la nivel national.
Sunt doua articole din legi diferite care spun acelasi lucru...de fapt se intaresc una prin alta(parerea mea)....nu am gasit nici o lege in care sa se stipuleze ca aceste prevederi se aplica doar semnatarilor. Dupa parerea mea anexa 5 arata doar UNITATILE LA CARE SE APLICA CONTRACTUL COLECTIV
DE MUNCA UNIC LA NIVELUL RAMURII TRANSPORTURI ÎN CARE
ORGANIZAŢIILE SINDICALE SEMNATARE AU MEMBRI.......deci cred ca legea este destul de clara. In anexa 5 se arata doar unitatile in care organizatiile sindicale au membri....asta nu scuteste restul firmelor(mici) care nu am membri de sindicat sa iasa de sub incidenta CCM la nivel ramura transporturi.
Acesta este felul meu de a privi lucrurile(poate sunt subiectiv) dar astept si alte pareri.
Va multumesc!
Ultima modificare: Marți, 6 Aprilie 2010
gentilom, utilizator

Alte discuții în legătură

Salariul taximetristilor? bobo24 bobo24 ce salariu trebuie sa aiba un taximetrist? (vezi toată discuția)
Desfiintarea postului-concediere adrian.n adrian.n Urmesa sa fiu concediat pe motiv restructurarea postului din motive neimputabile angajatului, firma are peste 21 angajati dar nu are incheiat contract colectiv ... (vezi toată discuția)
Ccm ramura transporturi , art 80 (salarii compensatorii) andrei.andrei andrei.andrei Buna ziua , as vrea sa stiu daca acesta se aplica la toate intreprinderile ce activeaza in domeniul transporturilor (ex. firmele de curierat). Daca da atunci ... (vezi toată discuția)