Bravos a scris:
..am observat ca OMEF2217/2006 este abrogat.....bineinteles ca esenta lui a contat
:">
Mi-ar fi placut tare mult ca in loc de omef 2217/2006 care
este abrogat sa fi scris ORDIN nr. 1372 din 6 mai 2008 privind organizarea evidenţei în scopul taxei pe valoarea adăugată, conform art. 156 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal
Multumesc pentru atentionare , trebuia sa fiu "pe faza" si sa observ ca 2217 e din 2006...
Intradevar , esenta conteaza , formularele din omef 1372 sunt adaptate la noile prevederi legale .
In ce priveste obligatia tinerii acestui jurnal de catre neplatitorii de tva , pfa, norma de venit :
Temei legal :
Omef 1372 este dat in aplicarea art 156 cf , asa cum reiese din preambul :
"......în baza prevederilor art. 156 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare,
ministrul economiei şi finanţelor emite următorul ordin:"
Art 156 cf defineste persoanele care trebuie sa tina aceste jurnale :
ART. 156
Evidenţa operaţiunilor
(1) Persoanele impozabile stabilite în România trebuie să ţină evidenţe corecte şi complete ale tuturor operaţiunilor efectuate în desfăşurarea activităţii lor economice.
(2) Persoanele obligate la plata taxei pentru orice operaţiune sau care se identifică drept persoane înregistrate în scopuri de TVA, conform prezentului titlu, în scopul desfăşurării oricărei operaţiuni, trebuie să ţină evidenţe pentru orice operaţiune reglementată de prezentul titlu.
(3) Persoanele impozabile şi persoanele juridice neimpozabile trebuie să ţină evidenţe corecte şi complete ale tuturor achiziţiilor intracomunitare.
(4) Evidenţele prevăzute la alin. (1) - (3) trebuie întocmite şi păstrate astfel încât să cuprindă informaţiile, documentele şi conturile, inclusiv registrul nontransferurilor şi registrul bunurilor primite din alt stat membru, în conformitate cu prevederile din norme.
(5) În cazul asociaţiilor în participaţiune care nu constituie o persoană impozabilă, drepturile şi obligaţiile legale privind taxa revin asociatului care contabilizează veniturile şi cheltuielile, potrivit contractului încheiat între părţi.
PFA , norma de venit , persoana neimpozabila
nu se regaseste intre aceste persoane .
Mai departe :
ART. 152
Regimul special de scutire pentru întreprinderile mici
(1) Persoana impozabilă stabilită în România conform art. 125^1 alin. (2) lit. a), a cărei cifră de afaceri anuală, declarată sau realizată, este inferioară plafonului de 35.000 euro, al cărui echivalent în lei se stabileşte la cursul de schimb comunicat de Banca Naţională a României la data aderării şi se rotunjeşte la următoarea mie, poate solicita scutirea de taxă, numită în continuare regim special de scutire,.......
Deci putem spune ca orice persoana este impozabila in momentul in care decide sa realizeze o activitate economica , dar poate beneficia de o facilitate , aceea de a nu fi persoana scutita pentru cifra de afaceri mai mica de 35000 euroi la data aderarii .
Tot la acel articol , in norme :
62. (1) Persoanele care aplică regimul special de scutire, conform art. 152 din Codul fiscal, au obligaţia să ţină evidenţa livrărilor de bunuri şi a prestărilor de servicii care ar fi taxabile dacă nu ar fi realizate de o mică întreprindere, cu ajutorul jurnalului pentru vânzări, precum şi evidenţa bunurilor şi a serviciilor taxabile achiziţionate, cu ajutorul jurnalului pentru cumpărări.
Prin urmare, desi ordinul 1372 nu cuprinde si persoanele scutite pentru ca sunt intreprinderi mici , totusi normele de aplicare ale cf pretind si din partea acestora sa tina evidenta pe aceste jurnale .
Cu siguranta ati observat ca modelul acelor jurnale poate fi adaptat situatiei de fapt a firmei , pfa-ului , si prin urmare din multitudinea de coloane raman cateva ...
___
Aprecierile dvs ma onoreaza ... multumesc !
:)
Si nu trebuie sa tineti registru de incasari si plati .
Acel registru este folosit doar de cei in sistem real.