avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 481 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Discuţia la modă conceptul de normal / normalitate
Discuție deschisă în Discuţia la modă

conceptul de normal / normalitate

Cred ca ar fi interesant sa redefinim conceptul de normal; normalitate .
Eu m-am nascut doar o data, dar parca am trait cel putin trei vieti pana acum ...
Si parca ma obisnuiesc din ce in ce mai greu cu "normalitatea" din jurul meu.
Gasesc ca cel putin 30% din zi trebuie sa fac un efort pentru a ma integra in asa zisul "normal" . Gresesc eu oare ?

Astept parerile si trairile dumneavoastra !
Aristotel spunea ca “omul este un animal social” – adica, oamenii nu sunt indivizi izolati; zicea ca binele suprem se afla dincolo de bunurile particulare… Zicea el multe…
Oamenii nu sunt indivizi izolati – deci, as putea deduce ca… traiesc in haite? Haita are un conducator iar fiecare membru isi stie foarte clar locul sau in ierarhia haitei. Pentru ca a fost luat exemplul lupilor raman la acesta. Lupii – ca specie – sunt impartiti in mai multe haite – dar toate au aceeasi ierarhie. Oamenii - ca specie - sunt, deci, si ei impartiti in mai multe haite dar - zic - cu ierarhii diferite… Sunt “constituiti” in haite pe mai multe criterii. Si toate aceste haite formeaza una mai mare... Ca exemplu: lesbienele, homosexualii, transexualii, travestitii, persoanele cu diferite afectiuni, saracii, bogatii, motociclistii - sau cum zice @Magda: si "emo"... - etc si asa mai departe. Toate aceste “haite” traiesc in aceeasi societate… dar (ca si in cazul lupilor) destul de rar membrii unei haite sunt acceptati in alta haita…
Oamenii coopereaza nu din instinct, ca lupii, ci mai mult din dorinta de a prospera personal - daca un om s-ar putea descurca singur in societate ar alege sa nu coopereze, sa nu imparta nimic cu nimeni, sa ia totul sau cat mai mult - chiar mai mult decat poate duce…
In fiecare haita exista un egoist si acesta, in cazul oamenilor, nu e, neaparat exclus… El poate chiar contribui la cresterea demografica - si o poate face cu succes! O multime de “Ureche-Crestata” se lafaie printre oameni… si se bucura de apreciere…
Cine sunt membri ostracizati in comunitatea umana? Cei care nu seamana cu ceilalti indivizi - dar daca un om nu seamana cu majoritatea nu inseamana ca acesta nu are “gene bune”… Daca unul a suferit un accident si a ramas cu un chip mutilat va fi exclus din haita chiar daca poate contribui la “bunastarea” haitei… Un bucatar homosexual ar putea fi mai talentat decat unul heterosexual, dar “haita” heterosexualilor s-ar simti amenintata de acest membru care nu este ca ei… si il marginalizeaza…
Iar daca - scrie @u.b.i.k. - cei care se comporta neobisnuit si deviaza prin aceasta de la media comportamentului, nu sunt reprimati, urmeaza ca grupul sa dispara. Normalitatea este asadar modalitatea prin care un grup de lupi, maimute ori oameni se salveaza de la distrugere.
Un timid se poate comporta neobisnuit - dar poate avea gene bune...

Aplicand aceasta oamenilor nu se ajunge - oare? - la… discriminare? Notiunea “discriminare” nu e cunoscuta nici lupilor, nici maimutelor…
Dar cum se salveaza de la distrugere oamenii, care contribuie din plin la distrugerea unor ecosisteme? Cum pot fi eliminati toti aceia care nu tin cont decat de interesele pecuniare immediate?
E… normal sa contribuim - din egoism - la distrugerea mediului in care traim?

Apoi, ca veni vorba despre "lupul de stepa": ne “revoltam” impotriva omului mediocru? Am inteles ca nu trebuie sa ne “revoltam” pentru ca mediocritatea asigura continuitatea speciei. De-ar fi toti temerari si genii preocupate de cine stie ce…
Altfel spus: mediocritatea e… normala… iar genialitatea (si chiar tot ce nu se incadreaza in mediocritate) ar fi... anormal?
trope_doi a scris:

Altfel spus: mediocritatea e… normala… iar genialitatea (si chiar tot ce nu se incadreaza in mediocritate) ar fi... anormal?

Genialitatea = anormalul in sens pozitiv
Anormal = abaterea de la norma...(de la mediocritate ;) ?!?)
Situatia "neobisnuita" nu este acelasi lucru cu situatia "anormala".
Eu cred ca geniile au o viata normala de exceptie :

[ link extern ]
Ultima modificare: Marți, 13 Aprilie 2010
ContSters109653, utilizator
mihaelafree a scris:

trope_doi a scris:

Genialitatea = anormalul in sens pozitiv
Anormal = abaterea de la norma...(de la mediocritate ;) ?!?)

Daca luam ca referinta normal = mediocritate (ceea ce este adevarat pt. Ro. si nu cred ca exagerez daca generalizez la toata planeta) si tinind cont ca intre mediocritate si genialitate mai este o treapta, atunci cred ca putem afirma ca genialitatea = anormal.
Nu pot pune egal intre anormal si neobisnuit pt. ca, din punctul meu de vedere, acea categori intermediara este neobisnuita.
Deci sustin opinia D-nei Corina.
Si eu sunt de parere ca in categoria "genii" se incadreaza doar persoanele cu realizari exceptionale: Al. Macedon, Napoleon, Newton, Einstein, Beethoven, Mozard, Leonardo da Vinci, Coanda, etc.
Ultima modificare: Marți, 13 Aprilie 2010
ContSters85576, utilizator
trope_doi a scris:

Aristotel spunea ca “omul este un animal social” – adica, oamenii nu sunt indivizi izolati; zicea ca binele suprem se afla dincolo de bunurile particulare… Zicea el multe…

@trope_doi , eu l-as fii citat pe Serban Cioculescu cu art. Comunicarea – conditie fundamentala a artei, care scria : ‘’ Definit ca un animal social, omul si-a manifestat in toate vremurile vointa de a se intelege cu semenii sai” si astfel incheiam povestea lui “Ureche – Crestata” cu punctul nr.5 COMUNICAREA , element necesar intrarii in normalitate, cu toate ca, povestea lui u.b.i.k (din pacate) reda adevarul "gol - golut" din Frumoasa si Normala Romanie.

Alte discuții în legătură

Cum apreciati ? handsu handsu Toti oamenii ar vrea sa traieasca fereiciti . Totusi asa de multi sunt nefericiti . Aproape toti , majoritatea covarsitoare ar dori pace . De ce oare se ... (vezi toată discuția)
Pasivitatea silviu. durlã silviu. durlã B-) Nu cu mult timp în urmă am iniţiat o acţiune prin care doream să observ reacţia oamenilor la recomandarea de a ieşi din pasivitate şi de a lua ... (vezi toată discuția)
Amenda daca esti prins ca hranesti cainii vagabonzi codulmuncii codulmuncii Pentru starpirea cainilo vagabonzi, maidanezilor, cainilor fara stapani etc. municipalitate a gasit si urmatoarea solutie: cetateanul care va fi prins de catre ... (vezi toată discuția)