avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1237 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... greseala mare la cartea funciara
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

greseala mare la cartea funciara

am cumparat o casa in 1996 ,si am inregistrat-o la fosta judecatorie a sect 2 in registrul de transcriptiuni cu uzufruct viager.In iunie 2006 propietara s-a dus cu actele de la icral si a facut cadastru pe numele ei, dupa care a facut contract de intretinere cu presedinta blocului.Intre timp ,la 5-6 luni dupa asta propietara a murit si presedinta blocului s-a intabulat definitiv.Mentionez ca la administratia financiara figura tot ea.Este obligatoriu ca atunci cand intabulezi drept de propietate cuiva sa verifici registrele?E normal ca sa figureze 2 propietari unul in registre si unul in calculator? am facut plangere penala si s-a dat nup pt cadastru si pt batrana cu motivarea ca cadastru nu era obligat sa verifice si batrana era dreptul ei sa dispuna de propietate cum vrea , desii a declarat in actul de intretinere in fata notarului pe propie raspundere ca nu a mai vandut casa nimanui si ca este unica propietara. Enormal ca o propietate inregistrata in registre sa-ti fie luata in modul acesta si sa nu fie nimeni vinovat?
Ba mai mult , presedinta blocului stiind ca batrana nu mai este propietara , aratandui-se actul de vanzare chiar de rudele acesteia , care au declarat la pol ca le-a invatat sa mearga si sa faca ele ce-a facut ea, adica sa faca actul de intretinere.
Cel mai recent răspuns: Emil Lasconi , Consilier juridic 11:11, 13 Aprilie 2010
Am raspunsul la problema dvs insa as dori sa va intreb daca ati fost inregistrat fiscal la primarie cu imobilul cumparat si va intreb aceasta pentru urmatoarele motive :
Ordin nr. 633/2006
din 13/10/2006
pentru aprobarea Regulamentului de organizare şi
funcţionare a birourilor de cadastru şi publicitate imobiliară
Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 1049 din 29/12/2006

Art. 61. - (1) În toate cazurile în care este cerută înscrierea într-o carte funciară a unui teren drept real, se va
recurge de către birourile teritoriale la procedura prevăzută la art. 59 din lege.
(2) Pentru admiterea cererii se vor avea în vedere:
a) documentaţia cadastrală/tehnică a imobilului întocmită de o persoană fizică sau juridică autorizată,
recepţionată de biroul teritorial;
b) înscrisul doveditor al actului sau faptului juridic de dobândire sau constituire a dreptului real.
Art. 62. - (1) Pentru imobilele care nu sunt înscrise în cartea funciară - la prima înscriere - se vor deschide
cărţi funciare în baza documentaţiei cadastrale recepţionate, prin care se atribuie număr cadastral, a înscrisului
doveditor al actului sau faptului juridic de dobândire sau constituire a dreptului real şi a certificatului fiscal sau
adeverinţei eliberate de primăria în circumscripţia căreia se află situat imobilul.(2) Concomitent cu deschiderea cărţii funciare se vor face verificări şi se va menţiona în registrele de
transcripţiuni şi inscripţiuni, în dreptul poziţiei unde a fost transcris dreptul ce urmează a fi intabulat în cartea
funciară, în sensul că se va indica numărul şi localitatea cărţii funciare
.

Va doresc bafta !

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Rectificare cadastru si act de proprietate cyan cyan 1. In cazul rectificarii unei schite cadastrale cauzata de pozarea in oglinda a apartamentului se refac masuratorile sau se modifica doar schita cadastrala ... (vezi toată discuția)
Intabulare = inscriere cartea funciara? kamellya kamellya Vreau sa vand un teren si doresc sa stiu daca inscrierea in cartea funciara este acelasi lucru cu intabularea.Cumparatorul vrea sa-mi achite terenul si toate ... (vezi toată discuția)
Ce e de facut cand schita rlv de cadastru arata cu 10% suprafata lipsa charisma charisma am un apartament la care am calculat foarte concret suprafata utila, cu 2 rulete diferite, si mi-au dat dimnesiunile celor 2 camere 4.00 x 6.60 respectiv ... (vezi toată discuția)