avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 796 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA bon fiscal
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

bon fiscal

buna ziua,
administratorul mi-a adus niste bonuri de motorina; formatul acestora este la fel ca bonurile obisnuite ex: alimente,haine etc deci nu au formatul ca cele de la renumitele peco-uri.
dumneavoastra ce ma sfatuiti sa fac, sa deduc tva, ch. deductibila?
multumesc!
. Pentru a putea inregistra in contabilitate cheltuiala platita cu bonul fiscal si a deduce respectiva cheltuiala la calculul impozitului pe profit trebuie sa avem un document justificativ.
Deci achitiile de materiale pe baza de bon fiscal trebuiau limitate la 100 de lei, pentru a beneficia de deductibilitate la calculul impozitului pe profit sau sa fie insotite de factura.
Cum ordinul 1714 a fost abrogat cu HG 105/2009, bonurile fiscale indiferent de valoarea acestora (altele decat cele de carburant) nu mai pot fi considerate ca si cheltuiala deductibila la calculul impozitului pe profit decat daca sunt insotite de alt documet justificativ.
potrivit pct. 2 din Anexa 1 la OMEF 3512/2008, documentele justificative trebuie sa cuprinda urmatoarele elemente principale:
- denumirea documentului;
- denumirea/numele si prenumele, dupa caz, sediul/adresa persoanei juridice/fizice care intocmeste documentul;
- numarul documentului si data intocmirii acestuia;
- mentionarea partilor care participa la efectuarea operatiunii economico-financiare (cand este cazul);
- continutul operatiunii economice-financiare si, atunci cand este necesar, temeiul legal al efectuarii acesteia;
- datele cantitative si valorice aferente operatiunii economico-financiare efectuate, dupa caz;
- numele si prenumele, precum si semnaturile persoanelor care raspund de efectuarea operatiunii economico-financiare, ale persoanelor cu atributii de control financiar preventiv si ale persoanelor in drept sa aprobe operatiunile respective, dupa caz;
- alte elemente menite sa asigure consemnarea completa a operatiunilor efectuate.
Documentele care stau la baza inregistrarilor in contabilitate pot dobandi calitatea de document justificativ numai in conditiile in care furnizeaza toate informatiile prevazute de normele legale in vigoare.
Inregistrarea in contabilitate a bunurilor achizitionate sau a serviciilor prestate, achitate cu numerar sau card bancar, pe baza de bon fiscal, se poate efectua in urmatoarele conditii:
- entitatea solicita furnizorului factura aferenta bunurilor livrate sau serviciilor prestate, avand ca anexa bonul fiscal emis de aparatul de marcat electronic fiscal;
sau
- entitatea justifica cheltuielile efectuate fie prin documente care atesta intrarea in gestiune a bunurilor achizitionate (nota de intrare receptie), fie cu alte documente cum sunt: ordin de deplasare, decont de cheltuieli, la care se anexeaza bonul fiscal, documentele respective fiind aprobate de persoana care autorizeaza efectuarea acestor cheltuieli. In cazul utilizarii decontului de cheltuieli, documentul utilizat este „Decont de cheltuieli – cod 14-5-5” aprobat prin Ordinul ministrului economiei si finantelor nr 3512/2008 privind documentele financiar-contabile, care va fi adaptat in mod corespunzator pentru decontari interne.
In concluzie, numai daca avem justificarile precizate mai sus putem inregistra in evidenta contabila si deduce la calculul impozitului pe profit cheltuiala cu bunurile, serviciile, executiile de lucrari platite cu bon fiscal emis de aparatele de marcat fiscale sau cu cardul.
Din diverse convoriri si intruniri, se pare ca pentru a le putea considera deductibile, bonurile fiscale indiferent de valoare trebuie insotite pe langa NIR (nota interna de receptie) de:
- ordin de deplasare sau decont de cheltuieli insotite de nota de justificare a necesitatii respectivelor materiale;
- factura pentru valoarea acelor materiale sau factura centralizatoare pentru mai multe bonuri fiscale..
Asadar trebuie facute mult mai multe harti si hartiutze, note de necesitate si justificare. Desigur de deducerea TVA-ului nu se pune problema daca nu exista factura (cu exceptia celor de carburant).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cheltuieli deductibile - pfa traducãtor sonia1978 sonia1978 Buna ziua! Am inceput demersurile pentru a deveni PFA, am o autorizatie de traducator. Am achizitionat cele doua stamplie (dreptunghiulara + rotunda), ... (vezi toată discuția)
Bonuri fiscale elenadove elenadove ce elemente obligatorii trebuie sa contina un bon fiscal pentru a putea fi decontat sa aiba den furnizor, cif, suma,tva este obligatoriu sa scrie pe el ... (vezi toată discuția)
Pfa danatr danatr bonurile fiscale mai mici de 100 ron trebuie sa fie insotite de factura fiscala? (vezi toată discuția)