avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1177 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Neagravarea situatiei in propriul apel
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Neagravarea situatiei in propriul apel

Am o nelamurire . La art 372 Cpp se precizeaza " instanta de apel nu poate crea o situatie mai grava ptr cel care a declarat apel " . Presupunand ca instanta de fond , ptr o infractiune achita pe inculpat datorita faptului ca nu sunt intrunite elementele constitutive ale infractiunii judecate . Inculpatul achitat declara in termen apel intrucat vrea sa raspunda ptr fapta comisa , iar in acest termen , intra in posesia unei probe care dovedeste vinovatia sa si savarsirea infractiunii ( acel element constitutiv care lipsea in prima instanta ) .
Considerati ca apelul va fi admis ?
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 17:40, 14 Aprilie 2010
r.gabi a scris:

La o aberatie juridica,nu se poate raspunde decat printr-o alta aberatie.
Intrebarea mea este urmatoarea:
Dar,de ce va intereseaza ?

Presupun ca v-ati dat seama cu totii ca speta propusa este una fictiva , cel putin nu am intalnit ca in cazul achitarii inculpatului acesta sa faca apel . Insa presupunand o situatie ideala ca sa ii spun asa , precum cea descrisa anterior instanta de fond achitandu-l pe inculpat aplicandu-se principiul in dubio pro reo , consider ca in cazul in care apelantul aduce probe noi , care sa ii dovedeasca vinovatia , mi s-ar parea foarte corect ca sa fie tras la raspundere . Nu era vorba de reanalizarea cauzei doar pe baza lucrarilor preexistante la dosar ci tocmai de furnizarea si administrarea unei probe noi care , coroborata cu celelalte probe , sa dovedeasca fara echivoc savarsirea infractiunii . Ori tocmai acesta este si scopul procesului penal , conform art 1 Cpp , tragerea la raspundere a tuturor persoanelor vinovate potrivit formei de vinovatie . Si am in vedere cand sustin admisibilitatea caii ordinare de atac , in speta apelul , inclusiv AUTODENUNTUL , raportandu-ma si la sarcina probatiunii .
Eu raman la parerea ca apelul ar trebui admis in cazul in care exista probe noi dupa sentinta de fond .
Daca a fost achitat de prima instanta in propriul sau apel, inculpatul nu mai poate fi condamnat de instanta.

avocat Claudiu Lascoschi
Totusi, principiul non reformatio in pejus , care aminteste de neagravarea situatiei in propriul apel , nu e aplicabil cand apelul e exercitat si de procuror.
Daca declara apel si procurorul si inculpatul atunci e altceva.
Condamnarea se da in apelul parchetului.

avocat Claudiu Lascoschi

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Agravarea situatiei inculpatului in cel de al doilea recurs? ContSters40598 ContSters40598 Recursul inculpatului a fost admis la ICCJ, dar si recursul Parchetului care l-a declarat atat in fav. inculpatului , - in latura civila cat si in latura ... (vezi toată discuția)
Recurs la i c c j . in cazul in care eu am facut recurs iar parchetul nu a facut recurs . maneageorge99 maneageorge99 BUNA SEARA ! Am fost condamnat la 5 ani cu executare de catre instanta de fond,mentinuta de Curtea De Apel,acum am facut recurs si am primul termen la I C C J ... (vezi toată discuția)
Limitele rejudecarii in penal andreiluputan andreiluputan Buna ziua, ma confrunt cu o problema care necesita atentia dvs. In speta, inculpatul a fost trimis in judecata pentru doua infractiuni de inselaciune si a ... (vezi toată discuția)