avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 122 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Doi la suta catre un ONG
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Doi la suta catre un ONG

Buna ziua, in cazul in care asociatul unic al unui SRL doreste sa vireze 2% din impozit catre o organizatie non-profit, ce anume trebuie sa completeze: declaratia 200 sau 230?
Dar in cazul unui IMM?
Cel mai recent răspuns: manole silviu , utilizator 22:46, 18 Aprilie 2010
Magda Staicu a scris:




Totusi dumneavoastra faceti o confuzie: :"> Declaratia 230 (conform instructiunilor de completare trimise de dumneavoastra), "Formularul se completează și se depune de către persoanele
fizice care realizează venituri din salarii și asimilate acestora, ".

"câştigul net anual din transferul titlurilor de valoare, câştigul net anual din operaţiuni de vânzare-cumpărare de valută la termen, pe bază de contract, şi orice alte operaţiuni de acest gen," in acest caz nu ar trebui completata Declaratia 200???:stunned: si ce se intampla cu profesiunile liberale??? Avocati, notari publici... acestia pot directiona 2% catre un ONG??? :sorry:
Pe mine m-ar fi interesat in mod special Declaratia 200; cine o completeaza ca sa stim carei categorii sa ne adresam.

Cu respect,
Manole Silviu
Ultima modificare: Duminică, 18 Aprilie 2010
manole silviu, utilizator
Fata de ghidul de completare pentru Declaratia 200 aparut in MONITORUL OFICIAL AL ROMÂNIEI, PARTEA 6 I, Nr. 2/5.I.2009, au mai aparut noutati???
Dupa cum scrie in instructiunile de completare a declaratiei 200, declaratie privind veniturile realizate, aceasta se completează şi se depune, în mod obligatoriu, de către persoanele fizice care realizează venituri în bani şi/sau în natură provenind din:

* Activităţi independente:
o activităţi comerciale - fapte de comerţ, prestări de servicii, altele decât cele din profesii libere, precum şi practicarea unei meserii, inclusiv din activităţi adiacente;
o profesii libere - exercitarea profesiilor medicale, de avocat, notar, auditor financiar, consultant fiscal, expert contabil, contabil autorizat, consultant de plasament în valori mobiliare, arhitect sau a altor profesii reglementate, desfăşurate în mod independent, în condiţiile legii;
o drepturi de proprietate intelectuală - brevete de invenţie, desene şi modele, mostre, mărci de fabrică şi de comerţ şi procedee tehnice, know-how, drepturi de autor şi drepturi conexe dreptului de autor şi altele asemenea.
Nu au obligaţia depunerii declaraţiei persoanele fizice care în anul de raportare au realizat venituri din activităţi independente impuse pe bază de norme de venit, cu excepţia persoanelor care au depus declaraţiile de venit estimativ în luna decembrie şi pentru care nu s-au stabilit plăţi anticipate, conform legii.
* Cedarea folosinţei (darea în chirie) a bunurilor mobile şi imobile, realizate în calitate de proprietar, uzufructuar sau alt deţinător legal.
* Activităţi agricole pentru care venitul net se stabileşte în sistem real: venituri din cultivarea şi valorificarea florilor, legumelor şi zarzavaturilor, în sere şi în solarii, special destinate acestor scopuri, şi/sau în sistem irigat, precum şi din cultivarea şi valorificarea arbuştilor, plantelor decorative şi a ciupercilor, din exploatarea pepinierelor viticole şi pomicole şi din altele asemenea. Declaraţia se depune de contribuabilii care desfăşoară activitatea în mod individual şi/sau în cadrul unei asocieri fără personalitate juridică, constituită între persoane fizice şi care au optat pentru determinarea venitului net în sistem real, pe baza datelor din contabilitatea în partidă simplă.
* Câştiguri rezultate din transferul dreptului de proprietate asupra titlurilor de valoare. Declaraţia se depune de contribuabilii care în anul de raportare au realizat câştiguri din transferul titlurilor de valoare, altele decât părţile sociale şi valorile mobiliare în cazul societăţilor închise, şi au obligaţia stabilirii câştigului net anual/pierderii nete anuale, potrivit legii.
* Câştiguri din operaţiuni de vânzare-cumpărare de valută la termen, pe bază de contract. Declaraţia se depune de contribuabilii care în anul de raportare au realizat câştiguri din operaţiuni de vânzare-cumpărare de valută la termen, pe bază de contract, precum şi orice alte operaţiuni de acest gen, altele decât cele cu instrumente financiare tranzacţionate pe pieţe autorizate şi supravegheate pe Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare, şi au obligaţia stabilirii câştigului net anual/pierderii nete anuale, potrivit legii.


Asociatul unic al unei firme plateste impozit pe venit din dividende 16%, insa cum acesta este un impozit cu retinere la sursa, nu trebuie declarat de catre el (il declara firma). Prin urmare nu exista posibilitatea optiunii pentru cedarea celor 2%.

In legatura cu firmele (de ce numai IMM?), acestea platesc impozit pe PROFIT si nu exista posibilitatea redirectionarii a 2%.
Inteleg astfel :
1. Salariatii , cei care obtin venit din salariu depun formularul 230 pentru virarea a 2% din impozitul lor.- art 57 alin 4 cf
2. Cei care obtin venituri din activitati independendente depun pina la 15( anul asta 17) mai declaratia cod 200 - art 84 alin 2 - care la CAP III are rubrica pentru destinatia sumei de 2%

In prima interventie am vrut sa arat ca numai anumiti contribuabili pot aloca 2% din impozit , iar asa cum ati scris dvs , - asociat unic - am dedus ca va ganditi la srl , iar din impozitul pe profit al unui srl nu se pot face astfel de alocari.
Intradevar , a fost incompleta prima postare , au lipsit cei cu salariu, care depun formularul 230 si incorecta , cei care au venituri din act independente depun formular 200.
Multumesc pentru atentionare :)

imago_expert a scris:

Asociatul unic al unei firme plateste impozit pe venit din dividende 16%, insa cum acesta este un impozit cu retinere la sursa, nu trebuie declarat de catre el (il declara firma). Prin urmare nu exista posibilitatea optiunii pentru cedarea celor 2%.

In legatura cu firmele (de ce numai IMM?), acestea platesc impozit pe PROFIT si nu exista posibilitatea redirectionarii a 2%.


Acest raspuns il asteptam. Multumesc foarte mult pentru timpul acordat.

Alte discuții în legătură

2% Sorinsen Sorinsen Conform reglementarilor in vigoare cei care doneaza cei 2% din impozitul pe venituri ( conform art.57 alin.(4) din Legea nr.571/2003 privind Codul fiscal ) ... (vezi toată discuția)
Directionare 2% din venitul membrului fondator/asociat ong Elena_Anim Elena_Anim Buna ziua. Imi puteti spune va rog daca si membrii fondatori sau asociatii unui ONG (de protectie a animalelor) pot directiona 2% din impozitul pe venit (venit ... (vezi toată discuția)
2% cseli cseli Cine poate sa doneze cei 2%? Numai persoanele fizice sau si juridice (firme, SRL)? (vezi toată discuția)