avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 611 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... Directionare 2% din venitul membrului fondator/asociat ...
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

Directionare 2% din venitul membrului fondator/asociat ONG

Buna ziua. Imi puteti spune va rog daca si membrii fondatori sau asociatii unui ONG (de protectie a animalelor) pot directiona 2% din impozitul pe venit (venit obtinut din activitati prestate la companii private) catre propriul ONG? Multumesc
Cel mai recent răspuns: radumititean , utilizator 00:48, 23 Ianuarie 2014
Da, pot directiona 2% pentru propriul ong, pentru toate veniturile declarate si impozitate in D200, chiar si in situatia acelor venituri din contracte de mandat, de agent, conventie de prestari servicii la care li se retine la sursa tot impozitul de catre platitorul de venit si el nu mai e obligat sa depuna D200.
Ultima modificare: Luni, 20 Ianuarie 2014
george-neagu, moderator
Da, pot directiona, nu exista nicio limitare sau conditionare legala in acest sens. Completati adecvat formularul 230 pentru cei cu venituri din salarii, pensii pentru care se plateste impozit pe venit, sau din contracte civile, sau, pentru cei care au venituri din activitati independente ex. PFA, profesii liberale, inchirieri, tranzactii financiare etc. completati rubrica corespunzatoare in formularul de declaratie de venit cod 200, cum s-a specificat anterior.
RECTIFICARE la mesajul de la 20:33, care contine inexactitati:
Se pot directiona catre organizatii non-profit, prin formularul 200 sau formularul 230, 2% din impozitul pe venit pentru urmatoarele categorii de venituri :
- venituri din activitati independente (PFA, profesii liberale, veniturile din drepturi de proprietate intelectuală)
- venituri din cedarea folosintei bunurilor
- venituri din activitat agricole si silvicultura
- câştigul net anual impozabil din transferul titlurilor de valoare, altele decât părţile sociale şi valorile mobiliare, în cazul societăţilor închise
- câştigul net anual din operaţiuni de vânzare-cumpărare de valută la termen, pe bază de contract, şi orice alte operaţiuni de acest gen
Baza legala: Art. 57 alin.4 si 81 alin.2 din Codul Fiscal.
Nota: in mesajul anterior mentionasem din eroare, pentru ca nu verificasem textul legal, si veniturile din pensiile supuse impozitului pe venit. Multumiri d-lui moderator George Neagu pentru semnalarea erorii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Doi la suta catre un ong manole silviu manole silviu Buna ziua, in cazul in care asociatul unic al unui SRL doreste sa vireze 2% din impozit catre o organizatie non-profit, ce anume trebuie sa completeze: ... (vezi toată discuția)
Formularul 230 - redirectionare 2% din impozitul pe venit mogasi mogasi Pensionarii cu pensii mai mari de 1000 lei pot redirectiona 2% din impozitul pe veniturile din pensii? Ce alte categorii (inafara celor ce obtin venituri din ... (vezi toată discuția)
2% cseli cseli Cine poate sa doneze cei 2%? Numai persoanele fizice sau si juridice (firme, SRL)? (vezi toată discuția)