Am fost anuntata ca se fac restructurari si sunt si eu pe lista de concedieri, o sa mi se dea preaviz de 20 zile lucratoare mentionat in contract in zilele urmatoare si mi s-a spus ca nu pot sa ma dea in somaj pentru ca firma nu are un an de activitate, dar eu am mai mult de 1 an de activitate cumulat. In cartea de munca este trecuta data de incetare la firma precedenta pe 22.06.2009 si inceperea noului loc de munca pe 09.07.2009, dar in contractul de munca este trecuta data de 01.07.2009. Tin sa mai mentionez ca firma precedenta este aceeasi firma la care lucrez doar ca s-a impartit in doua pe diferite domenii de activitate, si-au schimbat numele, punctul de lucru, aceeasi asociati si n-au facut continuitate ci ne-a pus sa semnam demisia. In acest caz pot sa primesc somaj?
Daca nu va platesc compensatia de un salariul lunar brut, va puteti adresa la Inspectia muncii cu o sesizare in scris. Acestia vor verifica si vor impune societatii sa respecte legea, daca acestia nu au facut-o. Amenzile sunt foarte mari si nu se pot sustrage.
Aceasta obligatie este specificata in contractul colectiv de munca unic la nivel national, pe care trebuie sa il respecte toti angajatorii.
1. In contractul individual de munca nu se trec decat drepturile individuale nu cele colective. Salariul compensator face parte din cele colective, valabile pentru toti salariatii.
2. Daca unitatea nu a platit 4 luni contributiile la somaj, cautati in ultimele 24 de luni sa aveti 12 luni in care sunt platite aceste contributii si veti beneficia de indemnizatie de somaj.
Cred ca sunt in stare sa faca preaviz cu data de luna trecuta. Ne-a spus acum o luna si jumatate c-o sa faca restructurari sau o sa declare faliment din cauza banilor, dar abia ieri ne-a spus ce au hotarat - cine pleaca si cine ramane.
Instiintarea de preaviz pe care v-o inmaneaza angajatorul, trebuie semnata de dvoastra de primire si sa treceti dvoastra data la care ati primit-o. Din acel moment aveti 20 de zile lucratoare preaviz.
Ei pot doar sa va falsifice semnatura pe o instiintare antedatata si sa o duca la ITM. De aceea, va sfatuiesc sa cereti aceasta instiintare.
Somaj
Vioreld
salutare.
firma la care lucrez a concediat un angajat (desfiintare post) si acesta va lua somaj . eu ca firma trebuie sa anunt A.J.O.F.M.- ul? ce acte trebuie ... (vezi toată discuția)