avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 635 soluții astăzi

Rămâi informat cu avocatnet.ro, acum și pe Google News. Click aici și apasă pe urmărește-ne (follow sau steluță)!

Forum Discuţii juridice Impozite, taxe şi timbrul de ... contributie fond sanatate
Discuție deschisă în Impozite, taxe şi timbrul de mediu 2013. Legalitate şi interpretare juridică

contributie fond sanatate

In situatia in care un salariat cu contract de munca pe perioada nedeterminata desfasoara si o activitate de agent de asigurari in baza unui contract de colaborare,este obligat la plata contributiei de 5,5% la fondul de sanatate pentru veniturile obtinute ca agent? Care este cadrul legal care stabileste aceasta?
Cel mai recent răspuns: jester , utilizator 19:22, 23 Decembrie 2010
jester a scris:

in cazul dvs. si eu sunt de parare ca nu trebuie sa achitati cota de sanatate,pentru contractul de comision, atat timp aveti contract de munca in alta parte.

Oare? Pe ce va bazati cand afirmati acest lucru?

Raspunsul lui danike o fi bine argumentat dar ajunge la o concluzie falsa :)

Pentru veniturile din contract de comision contributia la sanatate este obligatorie.

Conform codului fiscal veniturile realizate ca urmare a unor activitati desfasurate in baza unor contracte de comision sunt considerate venituri in categoria veniturilor din activitati independente.

Art 46 CF:

ART. 46 Definirea veniturilor din activităţi independente
(1) Veniturile din activităţi independente cuprind veniturile comerciale..."

iar in normele metodologice ale art 46:
Norme metodologice:
Art. 46
21. Sunt considerate venituri comerciale veniturile realizate din fapte de comerţ de către persoane fizice sau asocieri fără personalitate juridică, din prestări de servicii, altele decât cele realizate din profesii libere, precum şi cele obţinute din practicarea unei meserii.
Principalele activităţi care constituie fapte de comerţ sunt:
...
- activităţi al căror scop este facilitarea încheierii de tranzacţii comerciale printr-un intermediar, cum ar fi: contract de comision, de mandat, de reprezentare, de agent de asigurare şi alte asemenea contracte încheiate în conformitate cu prevederile Codului comercial, indiferent de perioada pentru care a fost încheiat contractul;

Iar conform prevederilor legii 95/2006 pentru veniturile din activitati independente sa plateste neconditionat contributia la sanatate.

Art 257.
(2) Contributia lunara a persoanei asigurate se stabileste sub forma unei cote de 5,5%, care se aplica asupra:
...
b) veniturilor impozabile realizate de persoane care desfasoara activitati independente care se supun impozitului pe venit;

Deci subliniez inca o data.

Pentru veniturile din contract de comision contributia la sanatate este obligatorie.
Ultima modificare: Miercuri, 22 Decembrie 2010
grandanat, utilizator
contractul de comision se incadreaza la activitati independente, dar din punct de vedere al legii 95/2006, ele sunt privite ca si "alte venituri" intrucat contributia aferenta lor nu se plateste in transe estimative trimestriale, ci o singura data, pana pe data de 25 ianuarie a anului urmator.
daca analizam mai bine art. 257, alin 2, litera f)
veniturilor din cedarea folosinţei bunurilor, veniturilor din dividende şi dobânzi, veniturilor din drepturi de proprietate intelectuală realizate în mod individual şi/sau într-o formă de asociere şi altor venituri care se supun impozitului pe venit numai în cazul în care nu realizează venituri de natura celor prevăzute la lit. a) - e), alin. 2^1 şi art. 213 alin. (2) lit. h), dar nu mai puţin de un salariu de bază minim brut pe ţară, lunar.
observam ca drepturile de proprietate intelectuala sunt categorisite drept alte venituri, desi in codul fiscal ele sunt definite drept venituri din activitati independente, la art. 46:
Veniturile din activităţi independente cuprind veniturile comerciale, veniturile din profesii libere şi veniturile din drepturi de proprietate intelectuală, realizate în mod individual şi/sau într-o formă de asociere, inclusiv din activităţi adiacente.
Veniturile din drepturi de proprietate intelectuala sunt cele obtinute din brevete de invenţie, desene şi modele, mostre, mărci de fabrică şi de comerţ, procedee tehnice, know-how, drepturi de autor (scriitor, pictor, cercetător etc.).

Legea 95/2006 nu stabileste alte noi clasificari sau definitii pentru venituri. Ele sunt definite in codul fiscal si punct. Legea sanatatii doar spune ce contributii trebuie platite pentru aceste venituri.
Ca sa intelegeti mai bine vedeti si cazul veniturilor din inchirieri, care este similar cu acesta.
Daca sunt in numar mai mare de 5 intra tot la venituri din activitati independente si nu la venituri din cedarea folosintei bunurilor. Repet. legea sanatatii nu face nici o clasificare. codul fiscal o face.

Deci in definita CF veniturile din activitati independente sunt :
- veniturile comerciale
- venituri din prefesii libere
- venituri din drepturi de proprietate intelectuala

Intradevar in lege 95/2006 sunt mentionate o data veniturile din activitati independente (pct b) si inca o data veniturile din drepturi de proprietate intelectuala(desi ele intra tot la categoria veniturilor independente). In viitor va fi modificat si acest aspect. Oricum asta e alta poveste. Veniturile din contractul de mandat sunt venituri comerciale. Trebuie retinut insa ca activitatea desfasurata print contractul de mandat este o "fapta de comert".

Si in incheiere va mai dau un argument. Prin absurd, daca aceste venituri ar fi considerate venituri din drepturi intelectuale ar intra sub incidenta OUG 82 si s-ar plati si pensie si somaj.
grandanat, utilizator
nu ma puteti convinge.
lucrurile sunt simple din punctul meu de vedere.
cititi cu atentie ordinul cnas nr. 617/2007 si veti vedea ca:
ART. 8
(1) Contribuabilii care realizează venituri din activităţi independente virează trimestrial contribuţia calculată la venitul estimat, până la data de 15 a ultimei luni din fiecare trimestru.
ART. 15
(1) Prin sintagma alte venituri, prevăzută la art. 257 alin. (2) lit. f) din lege, se înţelege alte venituri impozabile prevăzute de Codul fiscal, în condiţiile în care nu se realizează veniturile prevăzute la art. 257 alin. (2) lit. a) - e) din lege, veniturile din salarii care, potrivit Codului fiscal, nu sunt impozabile, precum şi veniturile prevăzute la art. 213 alin. (2) lit. h) din lege.
(2) Persoanele care realizează veniturile prevăzute la alin. (1) şi care până la data de 31 decembrie a anului în curs sunt sub nivelul a 12 salarii minime brute pe ţară vor plăti contribuţia anual până la data de 25 a lunii ianuarie a anului următor, calculată la nivelul a 12 salarii minime brute pe ţară.

deci este foarte clar faptul ca persoanele care realizeaza venituri din activitati independente platesc contributia in 4 transe trimestriale, iar cei care realizeaza alte venituri platesc o singura data.

intrebarea mea este: care este modalitatea de declarare si de plata a contributiei de sanatate pentru persoanele care obtin venituri din contracte de mandat/comision sau conventii civile?
va raspund tot eu pentru ca am fost in aceasta situatie si am platit aceasta contributie pe data de 25 ianuarie a anului urmator.
alta intrebare: cunoasteti pe cineva care realizeaza venituri din contracte de comision si plateste contributia in 4 transe trimestriale estimative care se regularizeaza in anul urmator?
raspuns: nu cred.

din punctul meu de vedere subiectul este inchis.
toate cele bune!
jester, utilizator
Pacat ca nu va pot deschide ochii.

Nu puneti toate aceste contracte, mandat, agent, conventie civila in aceeasi oala. Sunt contracte diferite, ce genereaza categorii de venituri diferite si deci impozitate diferit.

Contractul de agent/comision- contract comercial ( se presteaza o fapta de comert) -> venituri din activitati independente
Contractul de mandat, comercial -> venituri din activitati independente
Contractul de mandat(civil - persoane de conducere, etc) -> venituri salariale !!!
Conventia civila - se incadreaza la venituri din activitati independente sau "alte venituri" in functie de cum se opteaza.

@jester a scris

intrebarea mea este: care este modalitatea de declarare si de plata a contributiei de sanatate pentru persoanele care obtin venituri din contracte de mandat/comision sau conventii civile?
va raspund tot eu pentru ca am fost in aceasta situatie si am platit aceasta contributie pe data de 25 ianuarie a anului urmator.

V-am mai spus, nu le amestecati. In ce situatie ati fost ca n-ati specificat? conventie civila , contract de mandat, contrat de mandat comercial ?

Domnule, dumneavoastra faceti niste confuzii, si deviati si de la subiect. In topicul acesta se discuta de contractul de agent/comision - care este un contract COMERCIAL. Degeaba veniti cu exemple de conventii civile. Pe alea lasatile in treaba lor.

alta intrebare: cunoasteti pe cineva care realizeaza venituri din contracte de comision si plateste contributia in 4 transe trimestriale estimative care se regularizeaza in anul urmator?
raspuns: nu cred.

Va raspund la intrebare cu o alta intrebare. De ce acum 2,3 ani( ca sa nu mai zic de situatia dinainte de 2008), majoritatea persoanelor pe care le intrebati cu privire la plata contributiei pentru sanatate de catre PFA-uri, va raspundeau raspicat ca nu se plateste ??? Personal, toate cunostintele mele, care aveau sau nu PFA-uri mi-au zis ca nici vorba de asa ceva, sanatatea nu se plateste.
Si sper ca nu ma contraziceti si aici ca-mi scoateti peri albi :). sanatatea se plateste inca din 2002 pentru pfa-uri.

In exact aceeasi capcana cadeti si dvs, daca nu stiti persoane care platesc contributia sau ati fost sfatuit altceva nu inseamna ca e si varianta corecta.

COMPLETARE:

Ca tot ati adus in discutie si ordinul 617/2007 cititi mai bine si articolul 6. care confirma exact ceea ce scrie si in codul fiscal.

ART. 6
(1) Veniturile realizate de persoanele care desfasoara activitati independente asupra carora se calculeaza contributia sunt veniturile comerciale si veniturile din profesii libere realizate in mod individual si/sau intr-o forma de asociere fara personalitate juridica.
(2) Sunt considerate venituri comerciale veniturile din fapte de comert ale asiguratilor, asa cum sunt prevazute in Codul fiscal si in Normele metodologice de aplicare a acestuia.

Sunt curios, dvs nu sunteti de acord cu opinia expusa de mine, dar cu ce nu sunteti de acord mai exact ? ca aceste contracte nu sunt contracte comerciale? ca sunt contracte comerciale dar nu se incadreaza la venituri din activitati independente ? ce anume mai exact ? poate totusi va pot lamuri pana la urma.
Ultima modificare: Joi, 23 Decembrie 2010
grandanat, utilizator

Alte discuții în legătură

Cass si pentru asigurari? ContSters23466 ContSters23466 cartea de munca este la intreprindere de stat unde am norma intreaga si unde mi se retine cas, somaj, fondul de pensii, impozit. In timpul liber am lucrat part ... (vezi toată discuția)
Asigurari de sanatate geomarco geomarco O persoana care are un contract de munca pe perioada nedeterminata, un contract de consultanta de 2 ore si este si PFA ce contributii la fondul de asigurari de ... (vezi toată discuția)
Contract de mandat elena stan elena stan Buna ziua, Intrebare: Ce plati trebuie sa plateasca la stat o persoana care a incheiat un contract de mandat cu o firma ( asigurari) ? Se aplica ... (vezi toată discuția)