avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 632 soluții astăzi

Rămâi informat cu avocatnet.ro, acum și pe Google News. Click aici și apasă pe urmărește-ne (follow sau steluță)!

Forum Discuţii juridice Impozite, taxe şi timbrul de ... contributie fond sanatate
Discuție deschisă în Impozite, taxe şi timbrul de mediu 2013. Legalitate şi interpretare juridică

contributie fond sanatate

In situatia in care un salariat cu contract de munca pe perioada nedeterminata desfasoara si o activitate de agent de asigurari in baza unui contract de colaborare,este obligat la plata contributiei de 5,5% la fondul de sanatate pentru veniturile obtinute ca agent? Care este cadrul legal care stabileste aceasta?
Cel mai recent răspuns: jester , utilizator 19:22, 23 Decembrie 2010
va rog sa nu faceti aprecieri la persoana mea de genul ca as confunda lucrurile sau ca as devia de la subiect, pentru ca stiu foarte bine despre ce vorbesc.

parerea mea este ca sunt contracte comerciale dar nu se incadreaza la venituri din activitati independente
ele sunt inacadrate la "alte venituri". daca erau incadrate la venituri din activitati independente presupunea plata contributiei aferente in 4 transe trimestriale, cu regularizare anul viitor, exact ca in cazul impozitului pe venit.

intrebare: daca cineva are un contract de comision cu firma X , care vinde produse cosmetice, si nu mai realizeaza alte venituri, cum plateste impozitul pe venit? dar contributia la sanatate?

jester a scris:

intrebare: daca cineva are un contract de comision cu firma X , care vinde produse cosmetice, si nu mai realizeaza alte venituri, cum plateste impozitul pe venit? dar contributia la sanatate?

Daca in momentul incheierii contractului, acesta isi exercita optiunea(in scris) de a fi impozitat cu retinere la sursa cf art 79 cf !, atunci impozitul pe venit este retinut de catre platitor si livrat casei de sanatate in numele contribuabilului. Plata contributiei la sanatate se face tot prin retinere la sursa.

Daca nu este exercitata optiunea de impozitare cu retinere la sursa, atunci plata impozitului se face prin retinere la sursa cf art 52 cf ( 10%) plus 6%, ca la orice activitate independente in urma declaratiilor de venit , in 4 rate trimestriale. Plata contributiei la sanatate se face in baza acestor declaratii de impunere.

In primul caz veniturile sunt incadrate la "venituri din alte surse" iar in al doilea la venituri independente.

Oricum ar fi, in cazul expus de dumneavoastra plata contributiei este obligatorie.

Completare:

Despre care contracte credeti ca e vorba in art 52, la 1, punctul c din CF ? =D>

ART. 52

Reţinerea la sursă a impozitului reprezentând plăţi anticipate pentru unele venituri din activităţi independente
(1) Plătitorii următoarelor venituri au obligaţia de a calcula, de a reţine şi de a vira impozit prin reţinere la sursă, reprezentând plăţi anticipate, din veniturile plătite:
..
c) venituri din activităţi desfăşurate în baza contractelor de agent, comision sau mandat comercial;
d) venituri din activităţi desfăşurate în baza contractelor/convenţiilor civile încheiate potrivit Codului civil ;
..
(2) Impozitul ce trebuie reţinut se stabileşte după cum urmează:

a) în cazul veniturilor prevăzute la alin. (1) lit. a) - e), aplicând o cotă de impunere de 10% la venitul brut;

(3) Impozitul ce trebuie reţinut se virează la bugetul de stat până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei în care a fost plătit venitul.
Ultima modificare: Joi, 23 Decembrie 2010
grandanat, utilizator
Daca nu este exercitata optiunea de impozitare cu retinere la sursa, atunci plata impozitului se face prin retinere la sursa cf art 52 cf ( 10%) plus 6%, ca la orice activitate independente in urma declaratiilor de venit , in 4 rate trimestriale. Plata contributiei la sanatate se face in baza acestor declaratii de impunere.

ART. 81 cod fiscal
Declaraţii de venit estimat
(1) Contribuabilii, precum şi asociaţiile fără personalitate juridică, care încep o activitate în cursul anului fiscal sunt obligaţi să depună la organul fiscal competent o declaraţie referitoare la veniturile şi cheltuielile estimate a se realiza pentru anul fiscal, în termen de 15 zile de la data producerii evenimentului. Fac excepţie de la prevederile prezentului alineat contribuabilii care realizează venituri pentru care impozitul se percepe prin reţinere la sursă.
ART. 82 cod fiscal
Stabilirea plăţilor anticipate de impozit
(1) Contribuabilii care realizează venituri din activităţi independente, din cedarea folosinţei bunurilor, cu excepţia veniturilor din arendare, precum şi venituri din activităţi agricole sunt obligaţi să efectueze în cursul anului plăţi anticipate cu titlu de impozit, exceptându-se cazul veniturilor pentru care plăţile anticipate se stabilesc prin reţinere la sursă.

din pacate ati gresit din nou! nu platesc pe baza declaratiei estimative, in 4 transe egale, ci o singura data in baza deciziei de impunere care este finala.

jester, utilizator
dar dvs. nu ati putea obtine un raspuns oficial din partea Ministerului de Finante sau Casei Nationale de Asigurari de Sanatate?
Va contraziceti in afirmatii. Se pare ca n-ati citit cu atentie raspunsul meu.
Ce am scris eu, subliniat de dvs nu constrazice ce ati scris dvs,(art 81,82 din cf). Dimpotriva este exact acelasi lucru. Cu mai multa rabdare si atentie veti constata si singur acest lucru.

Oricum partea buna a lucrurilor e ca ati recunoscut ca se platesc in baza deciziei de impunere.

Tin sa precizez, preventiv :), ca decizia de impunere este emisa ca urmare a depunerii declaratiei de venit realizat. Deci in situatia data, afirmatia
venitul se plateste in urma declaratiilor de venit echivaleaza cu venitul se plateste in baza deciziei de impunere.
Binenteles exista si situatii in care avem decizii de impunere fara declaratii de venit, dar aia e alta poveste.
grandanat, utilizator

Alte discuții în legătură

Cass si pentru asigurari? ContSters23466 ContSters23466 cartea de munca este la intreprindere de stat unde am norma intreaga si unde mi se retine cas, somaj, fondul de pensii, impozit. In timpul liber am lucrat part ... (vezi toată discuția)
Asigurari de sanatate geomarco geomarco O persoana care are un contract de munca pe perioada nedeterminata, un contract de consultanta de 2 ore si este si PFA ce contributii la fondul de asigurari de ... (vezi toată discuția)
Contract de mandat elena stan elena stan Buna ziua, Intrebare: Ce plati trebuie sa plateasca la stat o persoana care a incheiat un contract de mandat cu o firma ( asigurari) ? Se aplica ... (vezi toată discuția)