avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 487 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Problemele profesionale ale ... proiect modificare lege consilieri juridici
Discuție deschisă în Problemele profesionale ale consilierilor juridici

proiect modificare lege consilieri juridici

Ce parere aveti de noua propunere legislativa privind incadrarea in profesia de consilier juridic reglementata de legea 514, doar a cons. jur. ce lucreaza la stat[? Nu credeti ca UCCJR ar trebui sa ia o pozitie ?
Iata cum suna informatia pe site-ul "juridice.ro"

Proiect de lege prin care consilierii juridici care nu lucreaza la stat, NU vor mai fi recunoscuti
15 April 2010 - Iulian URBAN 1879 citiri

Un proiect de lege promovat de acesti parlametari – Senatori şi Deputaţi, [Rădulescu ªerban - senator PD-L; Amet Aledin - deputat UDTTMR (minoritati); Dugulescu Marius Cristinel - deputat PD-L; Giurgiu Mircia - deputat PD-L; Grosaru Mircea - deputat RO.AS.IT (minoritati); Gurzău Adrian - deputat PD-L; Ignat Miron - deputat CRLR (minoritati); Itu Cornel - deputat PSD; Lubanovici Mircea - deputat PD-L; Movilă Petru - deputat PD-L] vine sa aduca o adevarata nebunie care tulbura Justitia romana.

Concret, vor ramane recunoscuti in calitate de consilieri juridici ca beneficiari ai legii din 2003, numai cei care au contracte de munca cu institutii ale statului sau la firme unde statul este actionar majoritar, urmand insa sa le fie acordat un statut similar cu cel al …. magistratilor.

Este o nebunie de lege insa astept reactia Uniunii Colegiilor Consilierilor Juridici din Romania si a CSM intrucat este pur si simplu o propunere inadmisibila. Iar, in plus, o asemenea propunere risca sa tulbure apele in randul celor 24000 de consilieri juridici din Romania si sa provoace un nou conflict deschis cu avocatii, intrucat circa 17000 de persoane ar ramane in afara oricarui statut in lumea juridica. Sunt curios daca va exista o solidaritate a consilierilor juridici pentru respingerea legii sau lasitatea damboviteana isi va spune iar cuvantul.

Iulian URBAN, senator
vicepresedinte al Comisiei Juridice a Senatului Romaniei

O aberatie mai mare decat o astfel de lege nu se poate.
Nu vreau sa parafrazez,"dar traim in Romania......si toate elucubratiile sunt posibile"
In primul rand eu nu cred ca UCCJR va avea vreo reactie. In al doilea rand, acest proiect nu va trece.

In al treilea dar nu in ultimul rand, nu toti ne-am nascut pe malurile Dambovitei. Daca proiectul suna asa cum spuneti, din punctul meu de vedere, al consilierului juridic angajat intr-o institutie publica, este pur si simplu o propunere legislativa aberanta.
Si eu ma indoiesc ca ar putea trece acest proiect.
Insa, traind in Romania, care este tara tuturor posibilitatilor, ne putem astepta la orice! Oricum, ar fi trebuit sa apara macar un comunicat al Uniunii! Asa mi s-ar parea logic si de bun simt. Ea s-a infiintat tocmai pentru a lupta pentru drepturile consilierilor juridici afiliati lor. In cazul in care Uniunea nu va riposta, ajungem sa ne intrebam din nou: care sunt avantajele inscrierii in UCCJR?
Domnul Urban ar trebui sa vorbesca despre proiectul lui de lege nu despre proiectele altora. In proiectul d-lui Urban suntem transformati in Ordinul Consilierilor juridici si cam atat.
Cat priveste proiectul criticat de d-l Urban pot sa spun ca d-l Urban demonstreaza ca nu a citit proiectul cu atentie sau ca vrea sa manipuleze.
Intradevar proiectul de modificare a legii 514/2003 depus la Senat are lacune deoarece vorbeste despre compartimente juridice in art 1 alin 2 si apoi in art 24, daca tin bine minte, face referire doar la compartimentele juridice din institutiile publice. Prin urmare nu vad unde se face referire la societatile comerciale cu capital de stat, deoarece si consilierii juridici din cadrul acestora par a fi exclusi din schema.
Dupa parerea mea nu cred ca aceasta a fost intentia initiatorului legii deoarece se fac numeroase referiri la consilierii juridici din cadrul agentilor economici, ca sa folosesc formularea din lege. Din punctul meu de vedere este este doar o scapare care poate fi foarte bine remediata pe parcurs. Avem nevoie de aceasta lege si din acest motiv am corespondat cu deputatul Petru Movila. Dupa ce am observat si eu inadvertenta i-am scris din nou pe mail si i-am prezentat rezervele pe care le am in legatura cu legea. Pana acum a fost deschis la discutie si sper ca va fi in continuare asa . Astept raspunsul sau si va voi tine la curent .
Cat despre textul legii va recomand sa-l parcurgeti singuri si sa nu luati in considerare intotdeauna punctele de vedere ale unor asa-zisi binevoitori.
Ultima modificare: Sâmbătă, 17 Aprilie 2010
Emil Lasconi, Consilier juridic
Cine a participat (sau are informatii) la Congresul U.C.C.J.R. care a avut loc la Baile Felix in perioada 16-18 aprilie 2010 sa publice ce decizii au fost luate.
Mai mult ca sigur au fost discutii pe marginea unui nou proiect de lege privind profesia de consilier juridic.
Asteptam vesti calde.:surrender:

Alte discuții în legătură

Statutul profesiei de consilier juridic considerat ilegal de guvern Mihail Cazacioc Mihail Cazacioc Buna ziua, tuturor consilierilor juridici si tuturor utilizatorilor Am vazut astazi o stire pe un site, in care un parlamentar, dl. Iulian Urban atragea ... (vezi toată discuția)
Unificare profesii liberale brendissima brendissima Ce mai stiti despre posibila si dorita unificare a profesiilor, adica de intrrarea cons jur in randul avocatilor? (vezi toată discuția)
Noua lege a consilierilor juridici ContSters116875 ContSters116875 E cineva bine informat despre adoptarea noii legi a consilierilor juridici? E in SENAT pentru dezbatere, dar cu aceste crize politice si personale ale ... (vezi toată discuția)