avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 648 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... Obligatii PFA impozitata la norma de venit
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

Obligatii PFA impozitata la norma de venit

Salut tuturor.

Am inregistrat de curand la ORC o PFA pe servicii informatice (cod CAEN 6201). Urmeaza inregistrarea la Adm. Financiara.

Intentionez sa optez pt impozitare la norma de venit si neplatitor de TVA (in nici un caz nu o sa am venituri mai mari de 35000E). Domiciliul fiscal va fi in mun. Bucuresti unde norma de venit pt codul 6201 este de 21600 RON pt anul in curs.

Legat de inregistrarea la Adm. Financiara, as dori sa stiu urmatoarele detalii:

- PFA-ul si-a inceput activitatea in 13 aprilie conform certificatului de inregistrareemis de ORC. Baza de impozitare pe anul in curs va fi de 21600, sau va fi ajustata corespunzator perioadei de activitate pe 2010 (adica 21600 * 8 / 12 = 14400 RON) ?

- impozitarea la norma de venit presupune sau nu obligativitate de a tine evidenta contabila ? (din cate am inteles eu din codul fiscal - nu ar fi necesar, dar intreb pt mai multa siguranta)

- este necesara completarea registrului-jurnal de incasari, a registrului inventar si a registrului unic de control ? (aici am vazut pareri impartite pe diverse forumuri ... care este realitatea ?)

- daca voi lucra numai cu persoane juridice, este necesara folosirea unei case de marcat ?


Va multumesc anticipat !
Cel mai recent răspuns: grandanat , utilizator 10:40, 19 Aprilie 2010
1. Da, baza de impoziatre va fi ajustata, iar impozitul datorat va fi de 16%din 14400,adica 2304 RON
2. Nu sunteti obligat la tinerea evidentei contabile conf art 49.8 CF
3 Daca nu tineti evid contabila, nu trebuie completat nici Reg. Jurnal de Incasari si Plati si nici Reg inventar.
Registrul Unic de control, aveti obligatia sa-l achizitionati, dar nu faceti dvs completari in el, doar organele de control consemaneaza aici.
Referitor insa la tinerea Juranalelor de vanzari/cumparari ( sfecificie evidentei TVA) parerile sunt impartite in sensul ca si neplatitorii de tva, ar avea aceasta obligatie. In practica, sunt si PFA neplatitori de tva, care tin aceste jurnale ca pe o masura de prudenta; este bine sa discutati si cu inspectorul fiscal arondat dvs
4. Trebuie sa folositi casa de marcat indiferent ca lucrati numai cu PJ sau PF. exceptiile de neutilizare a casei de marcat sunt prevazute la art 2 din OG 28/1999 cu completarile si modificarile ulterioare.
In cazul dvs. factura si bon fiscal. Deasemeni sunteti obligat sa emiteti factura si pentru persoanele fizice, daca acestea v-o solicita.
Ultima modificare: Duminică, 18 Aprilie 2010
mayer, utilizator
4. In cazul dumneavoastra nu va trebuie casa de marcat
Ultima modificare: Luni, 19 Aprilie 2010
grandanat, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contabilitate intreprindere individuala Andrey23 Andrey23 Recent am deschis un II am de pus declaratia 220 norma de venit, am primit decizia de impunere, am facut deja achizitii pe II-ul deschis si as vrea sa stiu de ... (vezi toată discuția)
Pfa cu norma venit neplatitoare de tva Florin-E Florin-E Intentionez sa incep o activitate PFA cod CAEN 4762, care este incadrata de D.G.F.P local , ca activitate impusa pe baza de norma de venit ; voi activa ca ... (vezi toată discuția)
Jurnal cumparaturi pt pfa in regim neplatitor de tva DanaDeni DanaDeni Buna ziua, As avea rugamintea sa imi raspundeti la o intrebare: Am un PFA neplatitor de TVA si as dori sa stiu daca e necesar sa am un jurnal de cumparaturi? ... (vezi toată discuția)