avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 716 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Codul Muncii - desfacerea contractului de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Codul Muncii - desfacerea contractului de munca

Buna Seara ! Problema mea este urmatoarea :
Astazi nu m-am prezentat la servici ci doar am fost sa depun solicitarea de incetare a activitatii incepand cu data de azi(eu si inca alti 6 colegi).Angajatorul a inceput sa ma ameninte ca nu semneaza demisia si ca imi va pune nemotivat in fiecare zi dupa care se va duce la jurist si imi va desface contractul de munca cu litera i) deoarece i-am produs pagube.nu am mentionat in cerere(asa cum ar fi trebuit) motivul nerespectarii contractului de munca de catre angajator ci doar verbal(toti 7),si anume programul de lucru care in loc de 8 ore pe zi si 40 de ore pe sapt era de 11 ore pe zi si 63 pe sapt plus alte 2 ore zilnic de transport la punctul de lucru,adica un total de 75 de ore pe saptamana.Nu am nici o dovada sa dovedesc asta decat martori,si nu am nici o copie a contractului de munca desi am cerut.Orele suplimentare nu sunt trecute decat pe un fluturas facut de ei si neinregistrat nicaieri,la lichidare semnam un fluturas cu salariul care figureaza la fortele de munca(undeva la jumatate din cat primeam in mod normal,fara ore suplimentare si alte sporuri). Ce pot sa fac in cazul asta?nu vreau sa ma duc in preaviz deoarece cei ce au facut asta au primit undeva la 30% din salariul de pe cartea de munca pe perioada de preaviz. Eram intr-o functie de executie,iar firma tine cartile de munca la sediu,deoarece are peste 600 de angajati. Va rog frumos ajutati-ma cat mai urgent.Nu stiu ce sa fac.Ce ma sfatuiti sa fac?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 06:27, 21 Aprilie 2010
Inteleg ca orele suplimentare v-au fost platite la negru. Problema este ca nu sunt prinse in cartea de munca. Oricum ar fi sunteti obligat la un preaviz de maxim 15 zile calendaristice. Pentru restul trebuie facutat o sesizare la ITM si apoi la instanta, dar trebuie si dovezi (eventual fluturasul acela cu sumele reale), martori(dumneavoastra sunteti 7 iar ceilalti sunt 593 #-o).Cred ca mai intai ar trebui sa mergeti la munca pentru perioada de preaviz si in al doilea rand sa depuneti o cerere (cu nr.de inregistrare) prin care sa solicitati eliberarea unui exemplar din CIM (ca sa se vada ca nu vi s-a inmanat unul) pentru a vedea exact care sunt conditiile stipulate acolo.
1. Orele suplimentare nu se trec in carnetul de munca.
2. Orice neregula savarsita de catre angajator in legatura cu relatii de munca, securitatea si sanatatea in munca poate fi sesizata ITM in a carui raza teritoriala isi are sediul angjatorul.
3. Demisia operează încetarea contractului de muncă, în mod unilateral, fără a fi necesară aprobarea acesteia de către angajator.
4. Salariatul poate demisiona fără preaviz dacă angajatorul nu îşi îndeplineşte obligaţiile asumate prin contractul individual de muncă.
5. Pe durata preavizului contractul individual de muncă continuă să îşi producă toate efectele.
In conditiile acordarii unui termen de preaviz, nerespectarea de către salariat a termenului de preaviz reprezintă abatere disciplinară, care justifică sancţionarea sa disciplinară, inclusiv prin desfacerea contractului de muncă.
freeelis a scris:

1. Orele suplimentare nu se trec in carnetul de munca.

Orele suplimentare se trec in carnetul de munca sub forma venitului brut realizat din salarii/indemnizatii acordate pentru timpul de munca lucrat in regim normal sau suplimentar. Problema este ca aceasta indemnizatie calculata pentru orele suplimentare nu se regaseste in statul depus de angajator la ITM.
În carnetul de munca se trece retributia tarifara de incadrare - art.1 alin.1 si art.11 alin.2 din Decretul nr.92/1976 .. orele suplimentare nu fac parte din aceasta retributie de incadrare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Desfacerea contractului de munca cu litera i... ce pot sa fac?ajutor boamba_klaudiu boamba_klaudiu Buna Seara ! Problema mea este urmatoarea : Astazi nu m-am prezentat la servici ci doar am fost sa depun solicitarea de incetare a activitatii incepand cu ... (vezi toată discuția)
Demisie urmată de referat disciplinar Marsmary Marsmary Am demisionat pe 10.04.2020 dar le am spus că nu voi veni tot preavizul ptr ca am f multe ore suplimentare lucrate și am aflat azi ca mi s a facut o cerere ... (vezi toată discuția)
Desfacere disciplinara a cm toma daniela toma daniela Buna ziua, am lucrat la o societate o luna si zece zile, angajatorul mi-a promis \"marea cu sarea'' adica: in momentul angajarii mi-a spus ca-mi va da ... (vezi toată discuția)