avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 545 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... suspendare cim cf.art.52 lit.d din CM
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

suspendare cim cf.art.52 lit.d din CM

Exista termen limita suspendare cim cf.art.52 lit.d din CM, daca salariatii sunt in somaj tehnic de peste 2 ani (fara intrerupere)? Prelungirea somajului tehnic a tinut cont de posibilitatea reinceperii activitatii furnizorului de materie prima.Asa au trecut ~2 ani.Acum, in situatia unei eventuale concedierii cf.art.65 din CM, salariatii nu pot primi somaj cf.lg.76 ( au luat cunostinta despre acest lucru la ultima prelungire a somajului tehnic).
Exista inca posibilitatea ca din 2011 furnizorul sa reinceapa activitatea.
Ce este de facut?
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 12:22, 21 Aprilie 2010
Acum, in situatia unei eventuale concedierii cf.art.65 din CM, salariatii nu pot primi somaj cf.lg.76

De ce nu? Doar ati fost platiti cu 75% conform art.53 al acceleiasi legi si ati cotizat la bugete.
Art. 53. - (1) Pe durata întreruperii temporare a activităţii angajatorului salariaţii beneficiază de o indemnizaţie, plătită din fondul de salarii, ce nu poate fi mai mică de 75 % din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat.
(2) Pe durata întreruperii temporare prevăzute la alin. (1) salariaţii se vor afla la dispoziţia angajatorului, acesta având oricând posibilitatea s ă dispună reînceperea activităţii.

Exista termen limita suspendare cim cf.art.52 lit.d din CM

Se pare ca nu exista o durata anume, dovada termenul de suspendare in cazul dv.

Sa asteptam si alte opinii.
in cazul Dvs. se aplica L76/2002 prin prevederile art.17 al.1 lit.h, cumulate cu prevederile art.34 al.(1~1) introdus prin L107/2004 si cu cele ale art.35al.3,adica : pentru a benefici de somaj trebuie sa aveti un stagiu de cotizare de minim 12 luni in ultimele 24 de luni premergatoare datei inregistrarii cererii, iar la stabilirea perioadei de 24 luni nu se ia in calcul perioada in care persoana a avut raporturile de munca suspendate.Mai mult legea prevede clar ca in cazul somajului tehnic perioada de cotizare se realizeaza prin cumularea perioadelor de asigurare realizate inainte de suspendare. Si cum Dvs.sunteti in somaj tehnic de ~2 ani, tocmai s-au scurs cele 24 de luni prevazute de lege ! Cu parere de rau !:sorry:
dar pentru acesti 2 ani cu contractul de munca suspendat, imi este recunoscuta vechimea pentru pensie
1. Perioada de suspendare a CIM in baza art.52 (1), lit.d) din Codul muncii nu este stagiu de cotizare pentru pensie deoarece in aceasta perioada nu este platita contributia nici de catre angajator nici de catre salariat.
2. Fac exceptie, de la cele spuse mai sus, perioadele de "somaj tehnic" de 90 de zile prevazute de OUG 28/2009 si OUG 4/2010.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pot beneficia de somaj? ghemotoc28 ghemotoc28 Buna ziua, In data de 18.08 m-am angajat la o firma din Is incepand cu 01.11 mi-au desfacut contractul de munca cu art.52 am adrepul la somaj?? (vezi toată discuția)
Urgent contributii somaj tehnic marinamarilena marinamarilena am depus la ITM documentatia necesara pentru somaj tehnic , conf, OUG 28/2009, adica scutite d plata contributiilor la buget, atat pentru angajator cat si ... (vezi toată discuția)
Acte necesare pentru somaj tehnic Ionitza Violeta Ionitza Violeta Buna ziua. V-as ruga sa -mi spuneti ce acte trebuiesc intocmite de catre angajator pentru somaj tehnic. Multumesc (vezi toată discuția)