avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 525 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Discuţia la modă Solidaritatea la romani
Discuție deschisă în Discuţia la modă

Solidaritatea la romani

Sa fi solidar cu aproapele tau.
Care aproape ?

Ne mai impresioneaza ceva sau cineva intr-o societate de consum,care ne invata cum sa fim oportuunisti ?
Inimile noastre,sufletele noastre s-au "cicatrizat" sau sunt de piatra,in fata realitatii cotidiene unde vedem ,in fiecare moment,oameni care mor,lasati in voia sortii,oameni care mor la intrarea in spitale,fara a fi bagati in seama pentru ca sunt tot mai pauperi sau pentru ca dintr-o amarata de pensie,de cele mai multe ori,nu pot recompensa pe nimeni.
Vedem oameni lasati neingrijiti in unitati spitalicesti din aceleasi motive de pauperitate in mai toate spitalele tarii.
Vedem cum din caminele de batrani sau de asistati,zilnic se fura din mancarea celui sarac si bolnav.
Ati vazut cumva la vreo Camera de Urgenta a vreunui spital,un doctor care sa alerge la cel aflat in nevoie,fara a primi un "impuls" pentru viteza ?
Ii vedem ca o masa amorfa ,cu figuri parca sculptate,tragandu-si cu greu picioarele,carandu-si cu greu bolile si saracia, la coada ,la o masa de caritate,la coada la alimente sau asteptand medicamentele compensate.
Ii vedem astptand in picioare,obiditi de greutatea anilor,in fata sectiilor fianciare sau pentru a plati diferite "dari"
Banii lor sunt buni,dar ei nu.
Mai nou,datorita crizei- si nu numai-observam o innasprire a tonului,adusa pana la repudiere,a celor care muncesc impotriva pensionarilor,motivat de faptul ca le "suporta pensiile" acestora.
Nimeni ,dintre "contestatari" nu vrea sa stie ca acestia sau ca marea majoritate a acestora si-au dat "obolul" prin munca pentru tara,ca la randul lor,acestia, au fost platitori de dari si de impozite sau ca la blocul in care locuieste a trudit si un muncitor ajuns astazi pensionar..
Inimile noastre impietrite,nu reactioneaza in niciun fel cand un semen de al nostru este batut,furat sau chiar omorat in strada.
Nu vrem sa fim martori,sa fim amenintati sau sa ne pierdem vremea.
Auzim mereu replica "time is monney".
Am invatat sa gandim "americaneste",iar restul,nu conteaza
Mai rau ,de multe ori si organele in drept raman inerte.
In sufletele noastre nu are niciun ecou,numarul mare de copii ai strazii,pe cale sa devina "masa de copii de ai strazii",umiliti,abrutizati,inncecandu-si o viata fara speranta intr-o punga cu"Aureolac".
Mai mult,ii gonim pentru ca sunt periculosi,dar pe nimeni nu intereseaza cauzele acestei situatii,aproape nimeni nu le da o bucata de paine,iar institutiile statului"vegeteaza" si invoca lipsa de fonduri.
Sa credem ca romanii isi manifesta solidaritatea numai in caz de cutremur sau inundatii ?
Sa asteptam un "cutremur",atat de necesar in sufletele noastre pentru a ne schimba optica,pentru a reveni intr-o normalitate,care se numeste "SOLIDARITATE UMANA" ?
Ultima modificare: Vineri, 23 Aprilie 2010
Radu Gabrian, Mediator
Eu zic ca exista solidaritate; doar ca trebuie ca cineva sa faca primul pas.Ganditi-va la inundatiile din anii precedenti. Ca exista si persoane care nu cred in gesturi sincere si dezinteresate, si asta-i adevarat. ....... Putem sa-i invatam!!! =D>=D>=D>
Dragi colegi...astazi am avut ocazia sa imi mai risipesc indoielile privind lipsa de solidaritate la romani. Am trait o intamplare datorita careia am simtit solidaritatea ...ca pe ceva care exista in fiecare dintre noi, mocnit..asteptand doar momentul oportun sa se reverse...
Ma intoceam de la Sibiu, si doar la 2 masini distanta in fata mea am fost martora unei scene groaznice, o masina aintrat cu roata intr-u n sant , a izbit violent un cap de pod, am auzit un zgomot aurzitor, apoi a am vazut-o zburand in aer...parca asistam la o scena de cosmar. Ma gandeam ca oamenii dinauntru nu au cum sa mai fie teferi...dupa un astfel de impact, m-am panicat , insa am avut puterea sa sun la 112..cel din fata mea s-a indreptat catre masina din care nu prea mai ramasese mare lucru. Si cei care veneau pe banda cealaalta au oprit..oamenii de la casele din jur alergau sa ajute...oamenii , care se adunasera, aproape toti strigau ..sa aduca cineva apa...toti pusesera mana pe telefoane sa sune la salvare...la un moment dat am vazut cum oamenii scot din masina o fmeeie tanara care cu greu putea pasi..era palida.Apoi, sotul femeii a reusit singur sa iasa din masina intoarsa cu rorile in sus. Era plin de sange .Apoi, s-a repezit sa isi ia copilasul in brate..copilul era socat..cateva secunde, poate un minut, doar se uita speriat, apoi a inceput sa planga. Tatal, a inceput sa multumeasca cerului ca i-a salvat familia, spunea o rugaciune , necontenit. Pe femeie a asezat-o o persoana pe bancheta din spate a masinii ei..si ea era ranita, insa mai mult speriata cred.Faptul ca aceasta familie era in viata..mi s-a parut un miracol.Solidaritatea oamenilor, care fiecare incercau sa fie de ajutor...a fost impresionanta. Am plecat de acolo cu mai putine indoieli, cu mai multe certitudini, cu inima impacata...cu sentimentul ca D-zeu este ocrotitor, ca exista miracole, ca semenii nostri pot fi minunati...chiar daca deseori avem motive sa ne indoim.Trecand prin aceasta intamplare , simt ca ceva s-a schimbat in mine...
legally a scris:

Dragi colegi...astazi am avut ocazia sa imi mai risipesc indoielile privind lipsa de solidaritate la romani. Am trait o intamplare datorita careia am simtit solidaritatea ...ca pe ceva care exista in fiecare dintre noi, mocnit..asteptand doar momentul oportun sa se reverse...
Ma intoceam de la Sibiu, si doar la 2 masini distanta in fata mea am fost martora unei scene groaznice, o masina aintrat cu roata intr-u n sant , a izbit violent un cap de pod, am auzit un zgomot aurzitor, apoi a am vazut-o zburand in aer...parca asistam la o scena de cosmar. Ma gandeam ca oamenii dinauntru nu au cum sa mai fie teferi...dupa un astfel de impact, m-am panicat , insa am avut puterea sa sun la 112..cel din fata mea s-a indreptat catre masina din care nu prea mai ramasese mare lucru. Si cei care veneau pe banda cealaalta au oprit..oamenii de la casele din jur alergau sa ajute...oamenii , care se adunasera, aproape toti strigau ..sa aduca cineva apa...toti pusesera mana pe telefoane sa sune la salvare...la un moment dat am vazut cum oamenii scot din masina o fmeeie tanara care cu greu putea pasi..era palida.Apoi, sotul femeii a reusit singur sa iasa din masina intoarsa cu rorile in sus. Era plin de sange .Apoi, s-a repezit sa isi ia copilasul in brate..copilul era socat..cateva secunde, poate un minut, doar se uita speriat, apoi a inceput sa planga. Tatal, a inceput sa multumeasca cerului ca i-a salvat familia, spunea o rugaciune , necontenit. Pe femeie a asezat-o o persoana pe bancheta din spate a masinii ei..si ea era ranita, insa mai mult speriata cred.Faptul ca aceasta familie era in viata..mi s-a parut un miracol.Solidaritatea oamenilor, care fiecare incercau sa fie de ajutor...a fost impresionanta. Am plecat de acolo cu mai putine indoieli, cu mai multe certitudini, cu inima impacata...cu sentimentul ca D-zeu este ocrotitor, ca exista miracole, ca semenii nostri pot fi minunati...chiar daca deseori avem motive sa ne indoim.Trecand prin aceasta intamplare , simt ca ceva s-a schimbat in mine...

Imi doresc un singur lucru pentru aceasta tara obidita de istorie,dar si de noi,cetatenii ei, de multe ori.
SA DEA DUMNEZEU SA AVETI DREPTATE !
,iar peste 48 de ore sau 48 de zile ,cu totii sa fim in asentimentul celor exprimate de dvs.
Multumesc pentru pilda stimata doaman,dar noi,cei de la oras,avem neaparata nevoie de cat mai multe asemena exemple
Offf... @legally... Exemplul dat de tine poate insemna ceva... Am o vina daca am... aproape un contra-exemplu "extras" dintr-un exemplu asemenator? De fapt, am mai multe, dar acesta e cel mai recent...
In Februarie, accident de masina - depasire neregulamentara; moare femeia care conducea regulamentar (cumnata unui amic)... Oamenii au sarit sa ajute - daca ar mai fi putut... N-au avut cum sa ajute: volanul a intrat, efectiv, in pieptul femeii... In "agitatie", insa, cineva dintre acestia a furat geanta decedatei... Ca i-au luat banii nu era mare lucru... dar au luat si actele, iar rudele au umblat timp de o saptamana sa o poata scoate de la... morga... si abia apoi au inmormantat-o - pentru ca erau necesare actele...
Si, cum spuneam, nu e singurul exemplu de gen pe care il cunosc... Au fost deposedate de bunuri foarte multe victime (chiar in viata, dar ranite si /sau in stare de soc) ale accidentelor de circulatie...

Oricum, sa stii ca am inteles perfect mesajul tau! Am vrut numai sa dezvalui ce se mai poate intampla in asemenea cazuri...
Da, trope_doi, sigur ca in asemenea situatii sunt si unii care profita, e regretabil sa fie asa. Nu contest .
R.gabi, ar fi minunat ca oamenii egoisti sa invete de la cei generosi .Ceea ce am vazut eu ieri, ce am simtit , a fost faptul ca, desi era evident ca cei din trafic se indreptau catre vreun loc unde poate aveau ceva important, poate ii astepta cineva, la o anume ora...si fiindca masina accidentata depasea cu doar putin axa drumului si celelalte masini puteau sa isi continue drumul, s-au oprit aproape toate, oamenii au coborat si am simtit ca nu era doar curiozitate....am simtit ca o faceau din spirit umanitar, si ca incercau sa fie de ajutor. Am sesizat in mod special acest aspect, ca ei, desi puteau trece mai departe, nu au facut-o.
Am constatat ca solidaritatea o putem trai, simti , ca pe ceva maret, ca are pana si un anume iz...de ceva inegalabil ... toata bunatatea acelor oameni ,laolalta , am simtit-o ca pe o energie pozitiva...nu vreau sa credeti ca nu pot sa fac dinstinctia intre aparenta si adevar...nu,era un camp de energie pozitiva ..care sunt convinsa , a fost benefic pentru acei oameni scosi dintre fiare...
Consider ca nu suntem pierduti si imi reconsider imaginea despre semenii mei ...

Alte discuții în legătură

Un om , un roman , o lectie de viata Radu Gabrian Radu Gabrian Toata lumea romaneasca fost profund impresionata de tragicul accident suferit de fotbalistul roman Mihai Nesu. In fapt , la un antrenament desfasurat la ... (vezi toată discuția)
Poti iubi, romantic vorbind, doua persoane in acelasi timp? Flavyta Flavyta Am o pasiune pentru scris, si in ultima vreme, mi s-a conturat o ideea destul de buna, dupa parerea mea, dar care poate fi extrem de discutabila: poti iubi ... (vezi toată discuția)
Avocatnet 2010: da mai departe / pay it forward Talk Partners Talk Partners Am vazut acum cativa ani un film genial, cu Kevin Spacey, Helen Hunt si Haley Joel Osment care se numea Pay It Forward, adica \"Da Mai Departe\" Pentru cei ... (vezi toată discuția)