avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 639 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Discuţia la modă Solidaritatea la romani
Discuție deschisă în Discuţia la modă

Solidaritatea la romani

Sa fi solidar cu aproapele tau.
Care aproape ?

Ne mai impresioneaza ceva sau cineva intr-o societate de consum,care ne invata cum sa fim oportuunisti ?
Inimile noastre,sufletele noastre s-au "cicatrizat" sau sunt de piatra,in fata realitatii cotidiene unde vedem ,in fiecare moment,oameni care mor,lasati in voia sortii,oameni care mor la intrarea in spitale,fara a fi bagati in seama pentru ca sunt tot mai pauperi sau pentru ca dintr-o amarata de pensie,de cele mai multe ori,nu pot recompensa pe nimeni.
Vedem oameni lasati neingrijiti in unitati spitalicesti din aceleasi motive de pauperitate in mai toate spitalele tarii.
Vedem cum din caminele de batrani sau de asistati,zilnic se fura din mancarea celui sarac si bolnav.
Ati vazut cumva la vreo Camera de Urgenta a vreunui spital,un doctor care sa alerge la cel aflat in nevoie,fara a primi un "impuls" pentru viteza ?
Ii vedem ca o masa amorfa ,cu figuri parca sculptate,tragandu-si cu greu picioarele,carandu-si cu greu bolile si saracia, la coada ,la o masa de caritate,la coada la alimente sau asteptand medicamentele compensate.
Ii vedem astptand in picioare,obiditi de greutatea anilor,in fata sectiilor fianciare sau pentru a plati diferite "dari"
Banii lor sunt buni,dar ei nu.
Mai nou,datorita crizei- si nu numai-observam o innasprire a tonului,adusa pana la repudiere,a celor care muncesc impotriva pensionarilor,motivat de faptul ca le "suporta pensiile" acestora.
Nimeni ,dintre "contestatari" nu vrea sa stie ca acestia sau ca marea majoritate a acestora si-au dat "obolul" prin munca pentru tara,ca la randul lor,acestia, au fost platitori de dari si de impozite sau ca la blocul in care locuieste a trudit si un muncitor ajuns astazi pensionar..
Inimile noastre impietrite,nu reactioneaza in niciun fel cand un semen de al nostru este batut,furat sau chiar omorat in strada.
Nu vrem sa fim martori,sa fim amenintati sau sa ne pierdem vremea.
Auzim mereu replica "time is monney".
Am invatat sa gandim "americaneste",iar restul,nu conteaza
Mai rau ,de multe ori si organele in drept raman inerte.
In sufletele noastre nu are niciun ecou,numarul mare de copii ai strazii,pe cale sa devina "masa de copii de ai strazii",umiliti,abrutizati,inncecandu-si o viata fara speranta intr-o punga cu"Aureolac".
Mai mult,ii gonim pentru ca sunt periculosi,dar pe nimeni nu intereseaza cauzele acestei situatii,aproape nimeni nu le da o bucata de paine,iar institutiile statului"vegeteaza" si invoca lipsa de fonduri.
Sa credem ca romanii isi manifesta solidaritatea numai in caz de cutremur sau inundatii ?
Sa asteptam un "cutremur",atat de necesar in sufletele noastre pentru a ne schimba optica,pentru a reveni intr-o normalitate,care se numeste "SOLIDARITATE UMANA" ?
Ultima modificare: Vineri, 23 Aprilie 2010
Radu Gabrian, Mediator
legally a scris:

@trope_doi, cata dreptate ai...sunt oameni si oameni. Vezi, totusi exista un interes comun..in cazul in care nu se intervenea, puteau fi distruse mai multe apartamente.In afara de asta, spui ca oamenii aceia care se cunosc de peste 30 de ani s-ar ajuta unii pe ceilalti la orice ora...si aici e vorba din nou de ...aproapele nostru, luat, evident, oarecum in sens literal.
@Alin Popescu, probabil cu totii ne-am izbit candva de incapatanarea vecinilor nostri de a-si sacrifica faianta, chiar daca stiau ca tevile lor sparte ne distrug noua casa. Pana si eu am intampinat asa ceva.Dar ..asa e viata la bloc...:) .
Ma gandeam ca solidaritatea , sau cele mai elocvente exemple de solidaritate sunt acelea in care cineva, dezinteresat, din pur spirit umanitar, isi risca poate chiar viata pentru a salva niste vieti...ce spuneti despre pompieri? despre cei care in mod voluntar intrra in vreo casa in flacari sa salveze vreun copilas? acei eroi , despre care se aminteste uneori ..am vazut asta , in special la americani...nu stiu de ce, dar am impresia ca educatia lor, spiritul lor religios cu mult mai pronuntat decat al multor popoare, ii face mai buni, mai umani. Noi suntem , ca popor, caracterizati si de lasitate, si de individualism, egocentrism...oamenii ar trebui sa aiba exemple de solidaritate umana , sa fie educati in acest spirit, sa aiba credinta...pentru a isi invinge defectele, pentru a-si completa lipsurile...insa, eu am ajuns la o foarte trista concluzie...pe care am s-o enunt in cuvinte simple, insa preluate din intelepciunea populara , deci ...,,fiecare isi trage jar pe turta lui" ...nu suna prea frumos, insa este tristul adevar. :hugall:


Cred ca pompierii fac aceasta,pentru ca asa este meseria pe care au ales-o.
Cu pompierii americani este altceva,la ei vine si din educatie pentru valori,pentru insemne si pentru steag.
La noi,trebuieste ca aceasta eucatie sa porneasca din scoli.
De prin anii mici de scoala,trebuiesc facute cu temeinicie ore de educatie civica,unde trebuiesc sadite valorile acestui popor(suna cam de lemn ! ) .Trebuieste inoculat elevilor de catre dascali ca patrimoniul nostru,de orice fel ar fi el,ne reprezinta si de aceea trebuieste aparat.
Trebuieste inoculat faptul ca un popor,fara patrimoniu este un popor fara istorie,un popor mort.
Valorile nationale se sadesc si se apara.
Cred ca acesta poate fi un punct de pornire.
No, @legally… Dintre cei care ajutau (exceptand pe cei de la et 2, 1 – care lucrau fiecare in casa lui - si magazinul de la parter – unde la ora aceea nu era nimeni, dar le-ar fi distrus marfa daca nimeni nu se sinchisea) nici unul nu ar fi fost afectat de inundatie si nici nu ar fi avut, eventual, de plata mai mult pentru apa… Erau pe alt tronson si la etaje superioare… In acea scara de bloc oamenii chiar sunt solidari – cei cu vechime in bloc (cei nou veniti, mai putin – dar acestia sunt in numar prea mic – si o fi… primul lor apartament proprietate, asa ca n-or vrea sa-si strice gresia).
Scrii despre solidaritatea pompierilor… Nu sunt platiti pentru ceea ce fac?
Cei care intra in case incendiate sa salveze vieti – si nu sunt platiti pentru aceasta? Despre acestia trebuie o discutie separata – cred ca ceea ce fac ei depaseste notiunea de solidaritate – pentru ca nu poti “pretinde” cuiva sa-si riste viata sa salveze o alta (fiecare om are anumite limite).
Americanii… si spiritul religios… Nu (doar) din spirit religios isi risca viata sa slaveze alta… La ei cazurile “de necesitate” sunt mai des intalnite pentru ca sunt mai multi, pe un teritoriu mult mai vast, intr-o societate mult mai violenta… Sunt si in RO suficient de multi oameni care pot fi numiti eroi, dar sunt anonimi – televiziunile nu ajung “la timp” in oricare zona din tzara iar dupa ce evenimentul s-a consumat nu prea mai prezinta interes… comercial… In RO reporterii nu mai “vaneaza” stiri de prea mult timp – aproape totul e “copiat” de pe la agentiile de stiri…
Se tot aduce in discutie credinta – aproape indiferent de subiect – ca si cum nimic nu ar fi posibil fara aceasta credinta – ca si cum a fi solidar cu cineva ar fi imposibil daca omul nu e credincios. Pot da dovada de solidaritate inclusiv acei oameni care nu au fost vreodata botezati intr-o religie anume, oameni care n-au fost in viata lor sa se roage in biserica, oameni care nu isi incep ziua si nu o termina in rugaciune. Asadar, solidaritatea nu e conditionata de ceea ce numim generic credinta…
@r.gabi a scris:
Cred ca pompierii fac aceasta,pentru ca asa este meseria pe care au ales-o.
Cu pompierii americani este altceva,la ei vine si din educatie pentru valori,pentru insemne si pentru steag.

Si la noi pompieri o fac tot din educatie pentru "valori", diferenta este urmatoarea:
Daca la ei moare un pompier, datorita faptului ca a salvat o viata, statul este solidar cu familia acestuia.
Daca la noi s-ar intampla o situatie asemanatoare, cat de solidar ar fi statul cu familia acestuia ?
Nu spun acest lucru din nestiinta (sau din pozitia unuia care doar vrea sa se bage in sema), va spun din pozitia unui fost ofiter (nu de pompieri).

Singura solidaritate am vazut-o in 89, dupa aceea .................

[ link extern ]

Am stat in piata din fata cladirii judetenei de partid impreuna cu alti 1000 de oameni si am spus "Tatal nostru"impreuna cu ei. Stiti cum ne simteam atunci? Un creier ne era de ajuns. Sau un rinichi, .... ori un suflet. Apoi, dupa ce a venit ziua de 23 am devenit indivizi. Unii au murit, iar altii au scapat. Banuiesc ca cei norocosi au scapat atunci. Eu sunt intre ghinionisti.
Noapte buna.
@zoritong...ce sa spun...Absolut impresionant...nu mi-am putu imagina o astfel de solidaritate...cand am mai vazut , in copilarie, pe cand eram curioasa sa observ comportamentul insectelor, am vazut si cum o furnica vie o cara pe una moarta...insa chestia asta cu cateii... e cu adevarat o lectie , o mare lectie . ..
@r. Gabi, @trope_doi, e adevarat ca pompierii isi fac meseria si ca sunt remunerati, insa , ma intreb daca nu cumva si-au ales aceasta meserie tocmai din dorinta de a ajuta oamenii aflati in necaz, din iubire pentru semenii lor. Cred o astfel de concluzie pe care ati enuntat-o e oarecum superficiala. Oamenii aceia si-ar fi putut alege orice alta meserie, insa o fac pe aceea, cu buna stiinta , caci ei stiu ca viata lor e expusa mereu pericolului. Insa e doar punctul meu de vedere. Multi oameni nu ar practica-o, indiferent cat de bine ar fi platiti...despre eroii care raman anonimi...sunt cu siguranta exceptii...dar ei exista...
Despre valori, despre steag...personal, acord circumstante atenuante acestui popor care este, si o spun cu multa amaraciune, satul de iubirea de patrie si popor..de cat a fost nevoit sa isi cante steagul si conducatorul...astfel incat acum ar fi nevoie ca el sa isi reconsidere aceste valori, pentru generatia ,,de aur' e cam tarziu, insa in privinta generatiei, generatiilor care vin ...se impune sa fie educati in acest spirit, insa cu tact, cu multa intelepciune, astfel incat sa nu se mai dea gres...lasitatea, egocentrismul,indiferenta sau neputinta doar, sunt atribute ce ii caracterizeaza pe romani...solidaritatea e doar o aparenta...unii cred ca sunt solidari prin simplul fapt de a compatimi pe cineva...de a fingrijorati fata de o anume stare, situatie a cuiva...insa daca ar fi sa faca vreun gest...ar da bir cu fugitii.
@r. gabi, intr-adevar, in 89 si eu consider ca a existat solidaritate intre romani...poateca doar in situatii ca aceea ne putem forma o parere pertinenta...insa . cum astfel de lucrui nu sunt de dortit...
@u.b.i.k...am observat mesajul dvs. dupa ce am scris..nu-i nimic , editez, doar sa ma bag putin si cu dvs. in seama...va apreciez sincer pentru tot ceea ce scrieti ...ma faceti sa zambesc de multe ori...stiti, la mine in oras , dupa cu m am auzit, atunci in 89, cei care au luat cu asalt ,,judeteana de partid" cei mai multi au fost indivizi care se aflau in barul hotelului din imediata vecinatate a cladirii sediului de partid...cand au auzit ei ca a izbucnit revolutia...ce credeti ca au facut? au fugit si au vandalizat sediul partidului...si au facut-o cu multa pricepere :D ...si asa au capatat ceva mai tarziu certificate de revolutionari...e drept ca unii dintre ei state u si pe afara si scandau lozinci..sau se rugau, asemenea dvs. si grupului cu care erati , insa..nici dvs. si nici lor .nu v-a dat nimeni certificate :) . Insa, cum trope spunea mai inainte,ca solidaritatea nu e conditionata de credinta...eu as contrazice-o putin si as spune ca , un om lipsit de credinta se iubeste doar pe sine insusi, de vreme ce nu crede ca exista ceva superior lui , care sa il ghideze , sa ii aminteasca faptul ca el nu este singur in univers si ca este doar o farama a acestui univers, a carei existenta, cu implicatiile ei , fie ca vrea ori nu, este conditionata de celelalte farame si ca impreuna formeaza un intreg..ca singur, nu reprezinta nimic. Refuz sa admit ca un om fara credinta, indiferent care ar fi aceea , poate acorda si altor valori vreo importanta.
Un fragmentel dintr-o carticica numita “Criza spirituala moderna si cauzele ei " spune cam asa...,, Omul antic vorbea cu universul, cel al evului mediu vorbea cu Dumnezeu. Omul modern cu cine vorbeste? El vorbeste numai cu sinele.[...] Omul modern cladeste biserici, care nu se deosebesc intru nimic de hambare si de studiouri de filmat [se refera la situatia existenta in Occident, n. A.P.]. In urma Renasterii, a Umanismului si a Reformei religioase, omul rupe toate legaturile cu Biserica, cu Statul, cu credinta si isi construieste in arta, in stiinta si in conceptiile filosofice o lume aparte, prin propriile puteri.” ...
Ultima modificare: Joi, 29 Aprilie 2010
ContSters47264, utilizator

Alte discuții în legătură

Un om , un roman , o lectie de viata Radu Gabrian Radu Gabrian Toata lumea romaneasca fost profund impresionata de tragicul accident suferit de fotbalistul roman Mihai Nesu. In fapt , la un antrenament desfasurat la ... (vezi toată discuția)
Poti iubi, romantic vorbind, doua persoane in acelasi timp? Flavyta Flavyta Am o pasiune pentru scris, si in ultima vreme, mi s-a conturat o ideea destul de buna, dupa parerea mea, dar care poate fi extrem de discutabila: poti iubi ... (vezi toată discuția)
Avocatnet 2010: da mai departe / pay it forward Talk Partners Talk Partners Am vazut acum cativa ani un film genial, cu Kevin Spacey, Helen Hunt si Haley Joel Osment care se numea Pay It Forward, adica \"Da Mai Departe\" Pentru cei ... (vezi toată discuția)