avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 471 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Discuţia la modă Solidaritatea la romani
Discuție deschisă în Discuţia la modă

Solidaritatea la romani

Sa fi solidar cu aproapele tau.
Care aproape ?

Ne mai impresioneaza ceva sau cineva intr-o societate de consum,care ne invata cum sa fim oportuunisti ?
Inimile noastre,sufletele noastre s-au "cicatrizat" sau sunt de piatra,in fata realitatii cotidiene unde vedem ,in fiecare moment,oameni care mor,lasati in voia sortii,oameni care mor la intrarea in spitale,fara a fi bagati in seama pentru ca sunt tot mai pauperi sau pentru ca dintr-o amarata de pensie,de cele mai multe ori,nu pot recompensa pe nimeni.
Vedem oameni lasati neingrijiti in unitati spitalicesti din aceleasi motive de pauperitate in mai toate spitalele tarii.
Vedem cum din caminele de batrani sau de asistati,zilnic se fura din mancarea celui sarac si bolnav.
Ati vazut cumva la vreo Camera de Urgenta a vreunui spital,un doctor care sa alerge la cel aflat in nevoie,fara a primi un "impuls" pentru viteza ?
Ii vedem ca o masa amorfa ,cu figuri parca sculptate,tragandu-si cu greu picioarele,carandu-si cu greu bolile si saracia, la coada ,la o masa de caritate,la coada la alimente sau asteptand medicamentele compensate.
Ii vedem astptand in picioare,obiditi de greutatea anilor,in fata sectiilor fianciare sau pentru a plati diferite "dari"
Banii lor sunt buni,dar ei nu.
Mai nou,datorita crizei- si nu numai-observam o innasprire a tonului,adusa pana la repudiere,a celor care muncesc impotriva pensionarilor,motivat de faptul ca le "suporta pensiile" acestora.
Nimeni ,dintre "contestatari" nu vrea sa stie ca acestia sau ca marea majoritate a acestora si-au dat "obolul" prin munca pentru tara,ca la randul lor,acestia, au fost platitori de dari si de impozite sau ca la blocul in care locuieste a trudit si un muncitor ajuns astazi pensionar..
Inimile noastre impietrite,nu reactioneaza in niciun fel cand un semen de al nostru este batut,furat sau chiar omorat in strada.
Nu vrem sa fim martori,sa fim amenintati sau sa ne pierdem vremea.
Auzim mereu replica "time is monney".
Am invatat sa gandim "americaneste",iar restul,nu conteaza
Mai rau ,de multe ori si organele in drept raman inerte.
In sufletele noastre nu are niciun ecou,numarul mare de copii ai strazii,pe cale sa devina "masa de copii de ai strazii",umiliti,abrutizati,inncecandu-si o viata fara speranta intr-o punga cu"Aureolac".
Mai mult,ii gonim pentru ca sunt periculosi,dar pe nimeni nu intereseaza cauzele acestei situatii,aproape nimeni nu le da o bucata de paine,iar institutiile statului"vegeteaza" si invoca lipsa de fonduri.
Sa credem ca romanii isi manifesta solidaritatea numai in caz de cutremur sau inundatii ?
Sa asteptam un "cutremur",atat de necesar in sufletele noastre pentru a ne schimba optica,pentru a reveni intr-o normalitate,care se numeste "SOLIDARITATE UMANA" ?
Ultima modificare: Vineri, 23 Aprilie 2010
Radu Gabrian, Mediator
legally a scris:

... Stie cineva ,de unde am putea incepe ?

Cred, ba nu, sunt sigur, de la modul in care stim sa ne apreciem valorile, sa alegem modelele si, nu in ultimul rand, liderii care sa ne reprezinte cu adevarat. De la educatia in familie, scoala si societate la educatia prin mijloace audio vizuale, totul in spiritul culturii traditionale, traditiei si al patriotismului. Sunt trist sa stiu ca americanii isi pun drapelul si pe slipuri iar multi dintre romani nu stiu versurile imnului national dar sunt plini de fite si aroganti. Va trebui sa redevenim noi insine, sa ne respectam istoria si cultura nationala, sa stim ce vrem de fapt si unde vrem sa ne situam pe scara ierarhica a lumii.
Eu cred ca multi dintre noi-si ma includ si pe mine-ar trebui sa incepem prin reconsiderarea valorilor,atatea cate exista,fara mofturi si fara optiuni politice discriminatorii.
Ar trebui sa incepem prin intelegerea nevoii de solidaritate a celor aflati in nevoie,prin ajutorarea lor,atat cat putem noi si prin ce mijloace putem,prin atragerea tuturor celor potenti financiar la aceasta intreprindere(la nivel "macro").
Ar trebui sa incepem prin a recunoaste gesturile despre care au facut vorbire cele doua doamne si prin ale scoate in evidenta,pentru a exista un inceput si un exemplu de urmat si pentru cei care nu au intreprins nimic pana acum sau pentru cei care nu au avut timpul sau curajul de a o face,din diverse motive.
Ar trebui sa incepem prin a gasi o modalitate de protest a celor multi,la o emisune defaimatoare a unui post de televiziune francez,care a indus faptul ca romanii sunt un popor de cersetori sau de "scripcari",cum incercau tot niste francezi sa induca despre acest popor ,cu ocazia unei intreceri sportive acum cativa ani.
Ar trebui sa incepem prin a face presiuni asupra autoritatilor statului pentru a lua masuri impotriva celor care au imbolnavit prin grava neglijenta niste persoane si niste copii nevinovati la Spitalul CFR,de "stafilococus aureus", mai ales avand in vedere faptul ca au mai fost persoane care au tacut dupa ce au suferit infectii intraspitalicesti si a trebuit sa existe o personalitate din lumea artistica care a atras atentia pentru a se dezvalui un intreg carusel de nereguli,care pana la urma au caracater penal.
Si acestea sunt doar cateva dintre opiniile mele
Eu unul recunosc faptul ca mi-e greu sa imi dau seama daca solidaritatea e genul de sentiment care ne caracterizeaza pe noi, romanii, sau e mai degraba cate o scanteie ciudata intr-o noapte din ce in ce mai neagra.

Daca ar fi sa ma uit in blocul in care stau, v-as da un exemplu care mi s-a intamplat saptamana trecuta: deasupra noastra s-a spart o teava de apa la apartamentul vecinilor. Apa a curs in capul nostru, a curs pe pereti, pe mobila, pe parchet, etc etc. Doamna de la apartamentul de deasupra mi-a povestit ca e avocat si ca daca vreau sa vin cu instalatorul (in disperare de cauza i-am zis ca platim noi reparatia, chiar daca era teava si apartamentul lor, numai sa se remedieze problema si sa putem merge fara umbrela prin casa) trebuie sa o dau in judecata si sa vin cu executorul judecatoresc. Vorbesc despre o persoana pe care am salutat-o intotdeauna, cu care n-am avut niciodata discutii (de altfel, mai mult decat buna ziua si o zi frumoasa n-am prea avut niciun fel de alte schimburi de replici cu oamenii din bloc). Asa ca, din punctul asta de vedere, solidaritatea e o gluma proasta. Doamna in cauza nu voia sa-si sparga gresia din baie, ca deh... lucrarile astea ii provocau disconfort. :)

Am invatat insa, de cand cu Avocatnet.ro, sa nu mai judec lumea prin prisma experientelor care mi se intampla mie. Daca ar fi sa judecam fie si superficial, ce se intampla aici, am avea niste dovezi clare ca exista solidaritate intre romani, chiar daca oamenii in cauza nu s-au vazut in viata lor.

Un alt exemplu sunt campaniile sociale pe care le ajutam prin intermediul siteului. Cu un an in urma, am decis sa acordam in fiecare luna 10% din afisarile publicitare ale siteului (vreo 400 de mii de afisari de pagini) unor oameni care au nevoie de ajutor, unor asociatii care au nevoie sa-si faca cunoscut mesajul, etc. Am cerut in schimb sa aflam daca acest lucru are un impact asupra oamenilor in cauza. Si am aflat de fiecare data ca membrii avocatnetro au fost primii sau pe podiumul donatorilor in cadrul campaniilor respective. Am vorbit cu oameni care au spus simplu ca le e usor sa aleaga in fiecare luna un proiect social pentru care sa doneze 5 euro si astfel sa simta ca au facut o fapta buna.

Dincolo de acest site insa, observ ca suntem din ce in ce mai rai, mai agresivi, mai orientati spre noi decat spre altii. O fi din cauza crizei. O fi din cauza faptului ca ne-a ajuns cutitul la os. Sper din tot sufltul sa nu fie deznadejde. Pentru ca mi se pare din ce in ce mai evident ca unii romani si-au pierdut chiar si speranta.

O seara frumoasa si un weekend excelent in continuare, va doresc.
Exemplul lui @Alin imi aminteste intamplarea din noapte de Anul Nou (2009-2010), cand intr-un apartament de la et 3 s-a fisurat o teava – o improvizatie – si proprietarii se aflau in alta localitate (distanta de o ora cu masina). Au fost sunati si au zis ca… sa astepte cei inundati (adica cei care locuiesc inclusiv la parter) pana a doua zi! Vecinii au zis ca vor distruge usa (metalica) dar proprietarii amenintau cu politia… Vecinii au distrus usa, dupa ce au oprit apa pe conducta centrala, pentru ca apa in apartament era de aproape un sfert de metru – si trebuia scoasa, altfel erau distruse mai rau mai multe apartamente… si se scurgea in suvoi prin balcon, in strada...
Vecinii si-au lasat musafirii si i-au ajutat pe cei afectati sa scape de apa – pe cat posibil… Operatiunea s-a incheiat undeva dupa miezul noptii, dar nimeni nu a protestat ca nu are apa si toti cei care au putut ajuta, au ajutat…
Altfel spus, sunt oameni si oameni… Poate diferenta o face faptul ca cei mai multi dintre cei care locuiesc in blocul cu pricina se cunosc de cel putin 30 de ani… Pe scara din blocul unde locuiesc parintii mei daca suni pe cineva la doua noaptea sa ceri ajutor ca s-a spart o teava – de exemplu – esti ajutat fara comentarii! Si nu pentru ca ar fi afectat apartamentul celui caruia ii ceri ajutorul…:D
@trope_doi, cata dreptate ai...sunt oameni si oameni. Vezi, totusi exista un interes comun..in cazul in care nu se intervenea, puteau fi distruse mai multe apartamente.In afara de asta, spui ca oamenii aceia care se cunosc de peste 30 de ani s-ar ajuta unii pe ceilalti la orice ora...si aici e vorba din nou de ...aproapele nostru, luat, evident, oarecum in sens literal.
@Alin Popescu, probabil cu totii ne-am izbit candva de incapatanarea vecinilor nostri de a-si sacrifica faianta, chiar daca stiau ca tevile lor sparte ne distrug noua casa. Pana si eu am intampinat asa ceva.Dar ..asa e viata la bloc...:) .
Ma gandeam ca solidaritatea , sau cele mai elocvente exemple de solidaritate sunt acelea in care cineva, dezinteresat, din pur spirit umanitar, isi risca poate chiar viata pentru a salva niste vieti...ce spuneti despre pompieri? despre cei care in mod voluntar intrra in vreo casa in flacari sa salveze vreun copilas? acei eroi , despre care se aminteste uneori ..am vazut asta , in special la americani...nu stiu de ce, dar am impresia ca educatia lor, spiritul lor religios cu mult mai pronuntat decat al multor popoare, ii face mai buni, mai umani. Noi suntem , ca popor, caracterizati si de lasitate, si de individualism, egocentrism...oamenii ar trebui sa aiba exemple de solidaritate umana , sa fie educati in acest spirit, sa aiba credinta...pentru a isi invinge defectele, pentru a-si completa lipsurile...insa, eu am ajuns la o foarte trista concluzie...pe care am s-o enunt in cuvinte simple, insa preluate din intelepciunea populara , deci ...,,fiecare isi trage jar pe turta lui" ...nu suna prea frumos, insa este tristul adevar. :hugall:

Alte discuții în legătură

Un om , un roman , o lectie de viata Radu Gabrian Radu Gabrian Toata lumea romaneasca fost profund impresionata de tragicul accident suferit de fotbalistul roman Mihai Nesu. In fapt , la un antrenament desfasurat la ... (vezi toată discuția)
Poti iubi, romantic vorbind, doua persoane in acelasi timp? Flavyta Flavyta Am o pasiune pentru scris, si in ultima vreme, mi s-a conturat o ideea destul de buna, dupa parerea mea, dar care poate fi extrem de discutabila: poti iubi ... (vezi toată discuția)
Avocatnet 2010: da mai departe / pay it forward Talk Partners Talk Partners Am vazut acum cativa ani un film genial, cu Kevin Spacey, Helen Hunt si Haley Joel Osment care se numea Pay It Forward, adica \"Da Mai Departe\" Pentru cei ... (vezi toată discuția)