avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 743 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Procura la iesirea din tara?
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Procura la iesirea din tara?

De ce politia de frontiera ne cere sa prezentam cand iesim din tara cu o masina a altei persoane o procura din care sa rezulte ca el este de acord? Nu am gasit nici in legislatia politiei de frontira asa ceva si nici in cea a vamii. Nu este un abuz oare?
Cel mai recent răspuns: ContSters102066 , utilizator 17:33, 25 Aprilie 2010
Nu este un abuz, dupa pararea mea, ci o protectie pentru proprietarul masinii. Fara sa vreau sa va jignesc sau sa va acuz de orice: O masina poate fi furata si scoasa din tara inainte ca proprietarul sa-si dea seama ca masina a fost furata si sa faca sesizare la Politie.

La care punct de trecere de frontiera s-a intamplat acest lucru? Va intreb, pentru ca eu am fost de multe ori cu masina in strainatate, dar actele masinii mi-sa cerut doar o singura data in 1996.
Probabil ii spuneati ca sunteti proprietar si de asta nu cerea procura.
Din cate ma amintesc, nu am spus nimic. Dupa verificarea pasapoartelor mi-sa cerut permisul de conducere si actele masinii. Era o masina de firma (fara ca acest lucru sa fie evident vizibil) si cu toata ca era masina de firma nu mi-au cerut procura.
~ Conținut șters la cerere ~
vio_rogojan a scris:

Intr-adevar nu exista o baza legala care sa precizeze obligativitatea procurii ptr autoturismul care nu este proprietate personala . Insa in cazul in care nu beneficiati de procura nu vi se poate restrange dreptul la libera circulatie , insa se impun a se face verificarile de rigoare ptr inlaturarea oricarei suspiciuni ca acel vehicul ar fi rezultatul savarsirii unei infractiuni .
Pe de alta parte , vi se cere procura ptr a se inlatura orice suspiciune ca acel vehicul ar fi furat . Ori in caz contrar , ati putea astepta ceva vreme pana se efectueaza verificarile de specialitate in bazele de date relevante , in cazul in care nu aveti procura si nu sunteti dvs proprietar .


Exista o baza de date a autovehiculelor furate INTERPOL. Si daca eu as avea o procura falsa mi s-ar putea retine infractiunde de fals (uz de fals) atata timp cat nu produce efecte juridice folosirea ei??? Ca aici vroiam eu sa ajung.

Alte discuții în legătură

Procura pentru fiul meu ca imi conduce masina VIOPAUN VIOPAUN Este obligatoriu procura pentru ca fiul meu sa imi conduca masina? (vezi toată discuția)
Pot circula in ue cu un autoturism care nu e pe numele meu? nicolae1986 nicolae1986 recent am cumparat un autotorism si vreau sa merg 2 saptamani in italia ,am voie legal sa trec in alt stat daca nu e pe numele meu?am act vanzare cumparare ... (vezi toată discuția)
Acte necesare pentru parasirea tarii cu un autovehicul care nu imi apartine Cneazu Cneazu Buna ziua, As vrea sa stiu care sunt actele necesare pentru a putea parasi tara, (e vorba de o tara non UE) cu un autoturism care nu imi apartine? notarii ... (vezi toată discuția)