Stimata doamna Pintea, va multumesc mult! =D> =D> =D>
In raspuns, detaliez:
1.intrebarea era doar pentru ca ma gandesc putin la ce poate pati angajatorul, dar mai ales in ce situatii poate fi pus salariatul meu.
a) daca gresesc eu, angajator, la calcule, este putin probabil ca salariatul sa descopere greseala si sa conteste decizia mea de constatare a incetarii cim in ... 30 de zile (bine pentru angajatori, dar groaznic pentru fostul salariat ).
b) daca greseste casa de pensii (neacordand pensie), nu imi pun, ca angajator, decat problema ca fostul meu salariat va avea mai mare incredere in decizia casei decat in a mea, si ma va ... tari prin tribunale si pe mine, zicand ca de fapt el nu indpelinea conditiile de pensionare.
2. Sa stiti ca ITM-ul meu inca imi spune ca se poate pastra acelasi contract, ca ne-constatarea incetarii din partea angajatorului inseamna ca sunt de acord cu continuarea...
3. as indrazni sa spun ca, potrivit legii, NIMIC! (nu numai pentru ca nulla poena sine lege, ci si pentru ca ITM nu poate= nu stie si nu este imputernicit de lege sa verifice daca s-a ivit acest motiv de incetare de drept, al 65 (1) d), iar casele de pensii, care ar avea competente in aceasta, nu ma pot verifica si sanctiona in privinta relatiilor de munca).
4. din pacate nu as vrea eu, ca angajator, sa duc dosarele de pensionare, pentru simplul motiv ca am angajati care apartin unor case de pensii din multe judete (nu cer la angajare ca domiciliul candidatului sa fie in judetul meu).
Iar daca inchid cu propus la pensionare (cu 30 de zile inainte de termen), cum operez (cum o notez in cartea de munca, cum duc decizia la ITM fara carte de munca) apoi incetarea (la data indeplinirii conditiilor)?
5. Am inteles cele doua date potentiale, insa nu cred (nu-s contabil) ca este ok sa nu mai platesc somaj fara sa stiu daca asiguratul respectiv este sau nu pensionar (adica doar decizia imi poate confirma daca, de la una dintre cele doua date eu nu ar fi trebuit sa platesc somaj, fara decizie imi este teama sa nu platesc ceva catre stat... Iar asta inseamna in orice situatie, pentru mine, declaraii rectificative dupa primirea decizie de pensionare).
6. Oare "existent" inseamna, in mintea sucita a legiuitorului, opusul lui "viitor"?
Adica, acest motiv de incetarea contractului de munca (teoretic perpetuu), daca opereaza odata, asupra contractului existent, nu mai afecteaza contractele viitoare?
Va multumesc si pentru documentul (cu adevarat) util!
Cred ca se pastreaza acelasi cim, altfel cum isi poate " continua activitatea" cu acordul angajatorului(?!) . De asemeni cred ca se poate proceda in felul urmator: seful locului de munca , printr-un referat, solicita continuarea activitatii salariatului propus pentru pensionare datorita necesitatilor specifice , angajatul isi da acordul si angajatorul aproba continuarea activitati , dupa care se poate intocmi un act aditional la cim. Salariatul cumuleaza , in conditile legii, salariul cu pensia pana la data stabilita de comun acord .
Retinem somaj pana la primirea deciziei de pensionare . La fel a fost si pana acum, cand eram obligati sa-i incetam cim doar la primirea deciziei de pensionare.Salariatul mai cumula vreo 2 luni pensia cu salariul pana ni se comunica decizia de pensionare .
Oricum , procedam bine sau nu .... E greu de aplicat o lege neclara , si nu e singura .
eu sincer nu vad chiar asa dificultati.
-eu stiu la fiecare angajat data cand au dreptul de a intra in pensie limita de varsta (conform legii in viguare...trebuie sa aveti in vedere varsta de pensionare la femei si la barbati si ziua + luna lor de nastere; plus vechimea in munca minima -
ex: un angajat are anul acesta 45 de ani si are ziua de nastere 15.06, peste 20 de ani (la 65 de ani) de ziua lui, adica in 15.06.2030, intra la pensie, astfel ca in aprilie 2030 ii calculez vechimea in munca sa vedem daca acumuleaza cei minim 35 de ani pt stagiul minim de cotizare, dar poate beneficia de pensie si daca a muncit minim 15 ani (sub acesti 15 ani nu va primi pensie)
-eu cu functie in resurse umane stiu sa calculez vechimea din cartea de munca (am invatat la cursul de resurse umane)
-alta varianta este ca in aprilie (la exemplul dat ) sa mearga angajatul la casa de pensii unde ii va calcula situatia si ii va spune exact ziua cand va intra la pensie.
In concluzie angajatorul nu ar avea motiv sa greseasca data pensionarii.
Daca angajatul respectiv va dori sa lucreze in continuare, la dosarul de pensii se va adauga un act aditional, apoi este recuperat carnetul de munca si depus la ITM pt a fi completat in continuare.
Nu stiu de ce imi pare asa de simpla problema ? :-/ poate pentru ca nu am fost inca cu actele in situatia actuala...:))