avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1734 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Controverse legate de adoptarea Legii nr. 49/2010
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Controverse legate de adoptarea Legii nr. 49/2010

Sa incercam in acest topic sa punem pe tapet controversele aparute in legislatia muncii si de asigurari sociale odata cu intrarea in vigoare a Legii nr.49/2010.
Cel mai recent răspuns: Corbeanca , utilizator 11:38, 21 Februarie 2011
La mine nici ITM, nici casa de pensii nu stiu ce sa faca, iar angajatii, care au indeplinit deja conditiile, asteapta dupa angajator, sa se hotarasca in ce fel poate proceda, sa le poata da cartea de munca pentru pensii (si sa fie OK la pensii, sa nu se mire aia cnad or vedea 56 (1) d)), dar sa ii si pastreze in activitate (sa nu mai tarziu, cnad s-o dumiri ITM-ul, probleme ca de ce am acealsi contract care trebuia incetat de drept).
-am intrebat si eu la ITM si nici ei nu stiu exact cum este mai corect sa procedam,incetat cim sau ajunge actul aditional, pana la urma m-au sfatuit sa incetez cim si dupa aceea sa il reactivez (in revisal avem aceasta posibilitate), sau un cim nou.
-va trece ceva vreme pana se vor pune la punct cu metoda cea mai avantajoasa (pentru mine logic ar fi actul aditional)

-cand voi afla ceva sigur va voi anunta:D
Va doresc o zi buna, fara batai de cap cu legea!
@smeagull &lorelayold1976
... "pana s-o dumiri ITM-ul" ....., si pana... "cand voi afla ceva sigur va voi anunta"... , lasati,, ca si noi avem ITM ! !
Ultima modificare: Miercuri, 5 Mai 2010
Bruta, utilizator
Cu sigutranta este o solutie.
Noi n-avem decat 2 pensionari pe legea noua, oricum am facut contracte noi fiindca vrem sa pastram oamenii "a la long".
Pentru cei pe care nu vrem sa-i pastram, dar nici sa-i dam afara pana nu e totul sigur (calculele, vreau sa zic), deja am luat o decizie la nivel de management sa facem asa:
1. incetam cim 1 conform noului art.56 d)
2. in secunda 2 semnam un nou cim, cu durata de 3 luni (am zis ca asta este un maxim in care ne vine orice decizie de pensionare - maximul din noua lege parca este de 45 zile, dar am dublat termenul, sa fim siguri).
Atat!
Si eu consider ca trebuie un contract nou de munca: acesta este sensul pe care il vad pentru sintagma "contractul existent inceteaza" . Astfel, angajatorii vor incheia daca vor contracte noi cu angajatii pensionati pe care vor sa-i pastreze, in noi conditii de durata a contractului, de durata a muncii, de nivel de salarizare etc.
Nu cred ca i se mai poate opune angajatorului vechiul contract. Chiar si functia si atributiile pot fi schimbate fata de contractul existent la momentul indeplinirii conditiilor de pensionare, si care inceteaza de drept.
Ar putea angajatorul, spre exemplu, sa mentina un pensionar cu 4 ore pe zi, cu atributii de indrumare a noilor angajati pe postul ocupat anterior de pensionar, si cu durata contractului pana la definitivarea pe post a debutantilor.
Ultima modificare: Duminică, 9 Mai 2010
Diana Persa, Avocat

Alte discuții în legătură

Codul muncii ONELIN ONELIN Care credeti ca este rationamentul pentru care legiuitorul a modificat prin legea nr.49/2010, litera d) a art.56 din Codul Muncii? Cum inceteaza CIM in cazul ... (vezi toată discuția)
Pensionare conform legii nr. 49/2010 emiliaa emiliaa Un angajat nascut in 10.04.1946 a indeplinit varsta de pensionare in ianuarie 2010. Nu a depus dosar de pensionare la casa de pensii si nici nu va depune el. ... (vezi toată discuția)
Incetare contract de munca conf. art. 56 "d" din l.53/2003 modificat. gaby1970 gaby1970 Buna ziua, va rog sa ma lamuriti in aceasta situatie.:\"> In Legea 19/2000 cu modificari si completari ulterioare(inclusiv L49/2010) se mentioneaza ,, ... (vezi toată discuția)