avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 365 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii art 51 lit c- din CCMN
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

art 51 lit c- din CCMN

Buna ziua!

Cum se pune in aplicare art 51 din CCMN:
ART.51. - In afara de ajutoarele prevazute de lege, la care au dreptul, salariatii vor
beneficia si de urmatoarele ajutoare:
c) un salariu mediu pe unitate, platit de aceasta mamei, pentru nasterea fiecarui copil;daca mama nu este salariata, sotul acesteia beneficiaza de plata unui salariu mediu pe unitate;

Inteleg ca se calculeaza un salariu mediu brut pe unitate si se opresc toate contributiile. Este corect asa? poate sa apara pe stat ca si o prima?
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: vasiur , utilizator 16:38, 26 Aprilie 2010
Da.
potrivit codului fiscal este venit neimpozabil
Sumele acordate sub forma de ajutor pentru nastere sunt scutite de plata impozitului pe venitul salarial, acestea nefiind incluse in veniturile salariale.
Totodata, intrucat aceste ajutoare nu sunt incluse in veniturile salariale nu se datoreaza nici contributiile la fondurile sociale.
va multumesc !
intradevar conform art 55 din codul fiscal ajutorul de nastere nu este un venit impozabil.
in acest caz se pune problema: ce se plateste : salariul mediu brut pe unitate , sau salariul mediu net pe unitate.

mii de multumiri!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Tratament fiscal - indemnizatie nastere zzenovia zzenovia Buna ziua tuturor! Va rog , sunt presata de timp si pana acum nu am acordat nicio indemnizatie pentru nastere copil, conform art.55 lit.c din CCMUN 2007-2010 ... (vezi toată discuția)
Art 55, lit c, ccm lnn ContSters60781 ContSters60781 Am vazut ca sunt multe discutii pe tema salariului mediu pt mamici. As vrea sa recapitulez aceste informatii de pana acum, pentru a fi sigura ca nu gresesc. Va ... (vezi toată discuția)
Acordarea primei de nastere de catre angajator, pentru cel de al doilea copil, daca ma aflu in plata indemnizatiei pentru primul? grete grete Buna ziua, Sunt medic, ma aflu in plata indemnizatiei de crestere a copilului, pentru primul baietel, dar intre timp am nascut si al doilea copil.Pot ... (vezi toată discuția)