avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 207 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Acordarea primei de nastere de catre angajator, pentru ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Acordarea primei de nastere de catre angajator, pentru cel de al doilea copil, daca ma aflu in plata indemnizatiei pentru primul?

Buna ziua,
Sunt medic, ma aflu in plata indemnizatiei de crestere a copilului, pentru primul baietel, dar intre timp am nascut si al doilea copil.Pot beneficia de prima de nastere acordata de angajator si pentru cel de al doilea copil? CCM prevede ca poate beneficia tatal, daca mama nu este salariata.Eu sunt in acest moment angajata dar cu contractul de munca suspendat, sunt salariata sau nu? Cei de la resurse umane sunt in dilema:hm:, asa ca trece timpul si eu nu stiu unde sa depun cererea, la angajatorul meu sau la cel al sotului.Si ar mai fi o problema,cu noile diminuari de salarii la bugetari se mai acorda aceste prime?Exista un temei legal ca ele sa nu se mai acorde, pentru ca si in cazul primei de care am beneficiat pentru primul copil am avut mult de umblat#-o, multe cereri refuzate:O, audiente la directori:worthy: pentru ca in final sa primesc drept prima doar salariul meu mediu (nu salariul mediu pe unitate) si acela impozitat (mi s-a precizat ca asa au primit instiintare de la finante:pleasantry:).Si prima data mi-au fost de mare ajutor sfaturile primite de la dumneavoastra.Cu multumiri.
Cel mai recent răspuns: ursuletroz , utilizator 13:03, 3 Iunie 2010
Intrucat sunt in continuare angajata, chiar daca aveti contractul de munca suspendat cf art 51 lit a ) din codul muncii, pentru crestere si ingrijire copli cu varsta de pana la 2 ani, angajatorul are obligatia, cf CCMUNN 2007-2010,sa va acorde ajutorul de nastere pentru nasterea fiecarui copil.
ART.51. - In afara de ajutoarele prevazute de lege, la care au dreptul, salariatii vor
beneficia si de urmatoarele ajutoare:
c) un salariu mediu pe unitate, platit de aceasta mamei, pentru nasterea fiecarui copil; daca mama nu este salariata, sotul acesteia beneficiaza de plata unui salariu mediu pe unitate;
Astfel,angajatorul este obligat sa va acorde acest ajutor de nastere si pentru cel de-al doilea copil.
Conform art. 55 alin. 4 lit. a) din Codul fiscal, ajutoarele pentru nu sunt incluse in veniturile salariale si nu sunt impozabile, in intelesul impozitului pe venit.
sumele acordate sub forma de ajutor pentru nastere sunt scutite de plata impozitului pe venitul salarial, acestea nefiind incluse in veniturile salariale.
Totodata, intrucat aceste ajutoare nu sunt incluse in veniturile salariale nu se datoreaza nici contributiile la fondurile sociale.
Asadar, va duceti la departamentul de resurse umane, formulati cererea pentru acordarea acestui ajutor de nastere, anexand certificatul de nastere al copilului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Art 51 lit c- din ccmn vasiur vasiur Buna ziua! Cum se pune in aplicare art 51 din CCMN: ART.51. - In afara de ajutoarele prevazute de lege, la care au dreptul, salariatii vor beneficia si de ... (vezi toată discuția)
Salar mediu pe unitate pt. nastere ContSters57911 ContSters57911 Buna ziua, Va rog sa-mi spuneti daca se impoziteaza si se retin toate cotizatiile la salarul mediu pe unitate pt. nastrea copilului ( conform art. 51, litera ... (vezi toată discuția)
Tratament fiscal - indemnizatie nastere zzenovia zzenovia Buna ziua tuturor! Va rog , sunt presata de timp si pana acum nu am acordat nicio indemnizatie pentru nastere copil, conform art.55 lit.c din CCMUN 2007-2010 ... (vezi toată discuția)