avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 470 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensionare
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensionare

As dori sa stiu daca ma pot pensiona si cam care ar fi pensia pe care as putea primi-o. Conditii : Am 52 de ani si peste 20 de ani de munca. M-am imbolnavit de Diabet Zaharat Insulino-Dependent ( Handicap Accentuat - am Certificat de Persoana cu Handicap ) INAINTE de incadrarea in campul muncii. Am facut Facultatea si armata la termen redus. Acum sunt somer de 2 luni si in ultimul an am avut un venit brut de aproximativ 6.000 lei / lunar.

Multumesc anticipat,

Gabriel
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 21:17, 4 Mai 2010
Puteti beneficia de pensie pentru limita de varsta atunci cand veti implini 65 de ani. De pensie anticipata partiala nu puteti beneficia intrucat nu ati realizat stagiul complet de cotizare de 35 de ani.

In masura in care medicii vor aprecia ca se poate, aveti stagiul necesar prevazut de Legea nr. 19/2000 pentru a beneficia de pensie de invaliditate.

Intrebari: de cand sunteti incadrat in grad de handicap si in ce grad sunteti incadrat? Reveniti si cu data exacta a nasterii dvs.
Din ceea ce am citit, as putea avea acea reducere de 10 ani la limita de varsta ( deci as putea iesi undeva la 52 si cateva luni, anul acesta ) cu 2/3 din cei 30 de ani de munca sau 32 cat sunt acum ). Am gradul de handicap accentuat ( asa cum scriam mai sus ), am 52 de ani ( asa cum scriam mai sus deci sunt nascut in 57, iulie mai precis ) si data dobandirii handicapului ( asa cum scriam mai sus ) este inainte de intrarea in campul muncii si inainte de terminarea facultatii ( respectiv in 1982 ) Am 5 ani de facultate si armata la termen redus.
Asta ma interesa, daca discutam despre handicap preexistent calitatii de asigurat, situatie in care beneficiati de prevederile art. 47 din Legea nr. 19/2000. In cazul persoanelor incadrate in grad accentuat de handicap, reducerea varstei standard de pensionare este de 10 ani, daca au realizat cel putin doua treimi din stagiul complet de cotizare.

Asa cum am scris in mesajul precedent, stagiul complet este de 35 de ani, nu de 32 de ani, iar dvs. nu ati realizat doua treimi din acest stagiu pentru a beneficia de reducerea varstei standard cu 10 ani.
Asta inseamna ca nu ma pot pensiona sau ca ma pot pensiona dar cu "penalitati" ?
Nu puteti sa beneficiati de nicio categorie de pensie, cu exceptia celei de invaliditate, daca medicul dvs. va da trimitere pentru comisia de expertiza medicala.

Ca sa puteti beneficia de pensie anticipata partiala (sau cu "penalitati", cum i-ati spus), trebuie sa indepliniti, cumulativ, doua conditii: sa aveti varsta de 60 de ani si sa fi realizat stagiul complet de cotizare de 35 de ani.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie anticipata Mircea  PELEA Mircea PELEA Buna ziua ! In iulie implinesc 59 de ani. Sunt profesor titular, absolvent al Univ. Bucuresti Facultatea de Geografie si al Facultatii de Drept,(fara sa ... (vezi toată discuția)
Pensionare ionutzul ionutzul Sunt nascut in 8 martie 1962 si am lucrati 21 de ani si 8 luni.Am un handicap,nu vad deloc cu un ochi si am fost incadrat in grad de handicap mediu.Intrebarea ... (vezi toată discuția)
Pensionare 234 234 sunt nascuta in 12.02.1959 sex f am vechime in munca 31 ani si 9 luni am grad de handicap II-scleroza multipla stie cineva daca ar fi sa ma pensionez as ... (vezi toată discuția)