avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 223 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... trecere de la pensie anticipata la pensie cu limita de ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

trecere de la pensie anticipata la pensie cu limita de virsta

Gen:Feminin
Data nasterii:1953.02.28
Stagiul de cotizare:38
Alte date:pensie anticipata partiala de la data de 01.10.2009
Intrebare:Beneficiezi de pensie anticipata partiala de la dta de 01.10.2009, vreua sa stiu daca pot sa beneficiezi de reducerea virstei standard de pensionare cu 2 ani avind in vedere daca am nascut si am crescut 4 copii ,adica daca pot sa beneficiezi de pensie cu limita de virsta de la data de 01.06.2010
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 16:32, 7 Mai 2010
Binenteles ca puteti! Ca date generale, o doamna nascuta in februarie 1953 poate beneficia de pensie pentru limita de varsta la 59 de ani si 4 luni, respectiv in iunie 2012; stagiul complet de cotizare este de 28 de ani si 8 luni iar stagiul minim de cotizare este de 13 ani si 8 luni.

Intrucat ati nascut si crescut 4 copii, beneficiati de reducerea varstei standard de pensionare cu 2 ani, deci anul acesta puteti depune cererea de pensionare, chiar din data de 28 mai.
Am vrut sa depun la casa de pensi cerere pentru trecerea de la pensie anticipata la pensie cu limita de virsta ,raspunsul a fost ca nu pot sa beneficiez de reducerea virstei standard de pensionare cu 2 ani,avind in vedere ca am beneficiat de pensie anticipata. A
Dascalu Ana a scris:
Am vrut sa depun la casa de pensi cerere pentru trecerea de la pensie anticipata la pensie cu limita de virsta ,raspunsul a fost ca nu pot sa beneficiez de reducerea virstei standard de pensionare cu 2 ani,avind in vedere ca am beneficiat de pensie anticipata. A

In primul rand ca cererea nu o depuneti acum, ci dupa data de 28 mai 2010, asa cum am scris in mesajul precedent. Daca o depuneti acum, veti primi decizie de respingere.

Poate cei de la pensii au spus ca acum nu puteti sa beneficiati de reducerea varstei standard cu 2 ani, referindu-se la faptul ca Legea nr. 19/2000 nu permite cumularea reducerilor varstei standard de pensionare.

Altfel spus, nu puteti beneficia si de reducerea cu 5 ani a varstei standard pentru categoria de pensie anticipata partiala si de reducerea varstei standard de pensionare cu 2 ani pentru ca ati nascut si crescut 4 copii.

Dupa data de 28 mai 2010 cei de la pensii va vor primi cererea de trecere de la pensie anticipata partiala la pensie pentru limita de varsta.
Ultima modificare: Vineri, 30 Aprilie 2010
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Interventie moderator Am rugamintea sa nu mai deschideti aceeasi discutie, contravine pct. 3.3 din regulamentul de postare in Forum. Daca mai aveti intrebari, va rog sa le postati in continuarea acestui topic.

Am pastrat mesajul dvs. pentru ca ati redat o parte din mesajul casei de pensii (a carei denumire nu are relevanta in speta). Atat eu cat si Bruta v-am raspuns acelasi lucru: indepliniti conditiile pentru a beneficia de pensie pentru limita de varsta cu reducerea varstei standard de pensionare cu doi ani.

Raspunsul casei de pensii are un inteles numai in contextul in care ati solicitat deja pensie pentru limita de varsta, desi nu indepliniti conditiile pentru a beneficia de aceasta categorie de pensie iar Legea nr. 19/2000 interzice cumularea reducerilor varstelor standard de pensionare.

Gabriela Pintea

Dascalu Ana a scris:
Scuzţi că iar vă deranjez
Bună ziua
Mă numesc Dascalu Ana Maria născută la data de 28.02.1953
Sînt în pensie anticipată din data de 01.10.2009 cu dosar de pensionare nr. 162,,,,, al Casei de pensii al judetului X. A-şi vreu să ştiu de ce nu am dreptul la reducerea vîrstei standard de pensionare conform Art.48'2 al Legii 19/2000 pentru reducere de doi ani ,avînd în vedere că am născut şi am crecut patru copii i.Am cerut informatie de la Casa Judeţeană de Pensii X şi am primit următoare răspuns
"Având în vedere faptul că beneficiaţi de o pensie anticipată, veţi putea solicita pensia pentru limită de vârstă numai la împlinirea vârstei standard de pensionare, adică la vârsta de 59 ani şi 4 luni, în acest caz neavând importanţă numărul copiilor. "
Cu respect Dascalu Ana


Bruta a raspuns:
ORDIN Nr. 340 din 4 mai 2001 - Normele de aplicarea Lg 19/2000
III. Referitor la pensia anticipată şi pensia anticipată parţială (Secţiunea a 2-a şi a 3-a capitolul IV din lege)

10. Pentru asiguraţii care au desfăşurat activităţi în condiţii deosebite şi/sau speciale de muncă şi care solicită pensie anticipată parţială, diminuarea prevăzută la art. 50 alin. (2) nu se aplică pentru numărul de luni cu care s-a redus vârsta standard de pensionare datorită condiţiilor respective.
Aceeaşi reglementare se aplică şi în situaţia persoanelor care beneficiază de reducerea vârstelor standard de pensionare conform art. 48 din lege şi Legii nr. 128/1997 şi care solicită pensia anticipată parţială.
............................................................................................................
In concluzie: aveti dreptul la pensie limita de varsta la data de 28.06.2010 urmare reducerii varstei cu 2 ani pentru nasterea celor 4 copii

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cand poate beneficia de pensie? labuta labuta Vreau sa stiu daca mama mea poate iesi la pensie,cand,daca anticipat sau nu.Este nascuta in iulie 1952 si are 4 copii (vezi toată discuția)
Pot iesi la pensie? alinabad alinabad IN MAI IMPLINESC 55 DE ANI. AM 3 COPII. CEI DE LA CASA DE PENSII MI-AI-U CALCULAT VECHIMEA SI MI-AU SPUS CA AM 35 DE ANI SI 2 LUNI. CAND POT IESI LA PENSIE? (vezi toată discuția)
Pensie Chitu Elisabeta Chitu Elisabeta O doamna nascuta in apr.1954,30 de ani vechime,am nascut 3 copii.Cand poate iesi la pensie anticipata.Multumesc (vezi toată discuția)