Buna.Am si eu o nelamurire daca ma poate ajta cineva.daca o persoana termina dreptul, automat este licentiat in drept si are statut de consilier juridic.La un an de la terminarea facultatii incepe sa lucreze intr-o companie ca asistent managerial si dupa 2 ani este incadrat consilier juridic.poate semna acte in nume propriu ca si jurist daca nu este inscris in uniunea juristilor?
Multumesc anticipat pentru raspuns.
Acea delegatie, trebuie sa contina referire la cim? De exemplu, eu ca jurist, neangajat la firma tatalui meu, nu-l pot reprezenta in instanta?
Poate sa-mi faca o delegatie daca inca nu am cim-ul? Trebuie prezentat si cim-ul in instanta, sau numai delegatia?
In practica am intalnit (rar) cazuri in care instanta a cerut CIM-ul Consilierului Juridic. In general delegatia simpla , semnata si parafata este mai mult decat suficient.
Pentru toti interlocutorii de pe aici care vor o lamurire "oficiala", o speta foarte relevanta privitoare la vechimea in specialitatea de consilier juridic este cea pe care am avut-o eu in instanta.
Din anumite imprejurari, la incadrare mi s-a gresit functia si s-a inscris "consilier" in loc de consilier juridic in aproape toate actele de incadrare in munca.
Aceasta situatie a nascut in cele din urma un litigiu si, pentru a-mi apara toate drepturile care deriva din prestarea muncii de consilier juridic, am "provocat" instanta sa imi recunoasca/sa constate, printre altele, si dobandirea dreptului privind vechimea in specialitatea functiei de consilier juridic.
Mi s-a disjuns cauza in 2 litigii, dintre care una a fost trimisa la completul de contencios administrativ, pentru rectificarea hotararii de incadrare in functie.
Partea interesanta este ca, in ciuda faptului ca, pe fondul cauzei, tribunalul mi-a respins actiunea in parte, in ceea ce priveste recunosterea vechimii in specialitatea de consilier juridic, motivat printre altele de faptul ca eu nu am efectuat la debut stagiul de 2 ani, retinand ca eu am dobandit doar vechime in munca juridica, curtea de apel mi-a admis ambele recursuri, primul - cel in care am solicitat rectificarea hotararii de incadrare in functie, obligand angajatorul la emiterea unei noi hotarari, iar cel de-al doilea recurs - in care am cerut constatarea vechimii in specialitatea functiei de consilier juridic, ca o consecinta a admiterii primului recurs.
Vis-a-vis de discutiile de pe acest topic, as vrea sa remarc ca, curtea de apel si-a fundamentat solutia, printre altele, in admiterea cererii de constatare a dobandirii vechimii in specialitatea functiei/ocupatiei de consilier juridic, pe indeplinirea urmatoarelor conditii:
- incadrarea in functia de consilier juridic;
- desfasurarea in fapt a activitatii specifice de consilier juridic.
In concluzie, lipsa parcurgerii stagiului de 2 ani si obtinerii definitivatului in functia de consilier juridic nu au impiedicat curtea de apel sa imi admita cererea privind constatarea dobandirii LEGALE (CU DREPTURI DEPLINE) a vechimii in functia de consilier juridic pe o perioada de 4 ani, asa cum se vehiculeaza de unii sau altii pe forum, in ciuda faptului ca tribunalul si-a motivat respingerea uneia dintre cauze tocmai pe aceasta imprejurare, sentinta a carei motivare a fost desfiintata in totalitate de instanta ierarhic superioara.
Pentru cei care doresc, pot sa pun la dispozitie cele 2 hotarari de recurs prin care mi s-au admis recursurile, pentru ca sunt sigur ca spete similare in tara sunt foarte rare sau nu prea exista. Din lecturarea celor 2 decizii va aveti putea documenta in privinta probatoriului cu care mi-am probat vechimea in specialitate de consilier juridic.
Buna.Persoana despre care vorbeam mai sus a fost incadrata in martie 2010 consilier juridic insa i s-a pus in vedere ca nu se inscrie in UCCJ(de ce nu stiu).In ianuarie 2011 i s-a adus la cunostinta ca face cumul de functii (consilier juridic si asistent manager).Societatea colaboreaza si cu un avocat, acesta fiind singurul care acorda oarece sustinere persoanei in cauza.Practic este incadrata consilier juridic ca sa fie si atat, deoarece nu face nimic din ceea ce ar trebui sa faca un consilier juridic.A fost sfatuita sa continue asa pana la gasirea unei solutii, insa ea ar dori sa se inscrie in UCCJ(i s-a comunicat ca daca o sa aiba vechime 7 ani in profesie nu va mai fi nevoie de examen de definitivat consilier juridic)
Care ar fi sfatul dvs.cu privire la aceasta problema?
Multumesc anticipat pentru raspunsuri.
Am citit cu atentie intrebarile toate intrebarile tale din acest topic. Raspunsurile mele sunt urmatoarele:
Nu are importanta ca inainte de a fi angajata consilier juridic, persoana respectiva a indeplinit functia de asistent managerial. In nume propriu nu poate sa semneze acte doar pentru simplu fapt ca este jurist, ci trebuie sa aibe imputernicire sau atributii trasate in acest sens de reprezentantul legal al companiei. Iar semnarea actelor « in nume propriu » nu este conditionata de inscrierea in uniunea juristilor.
Din punctul meu de vedere, consilierii juridici nu sunt obligati sa se inscrie in CCJ. Consider ca un consilier juridic, chiar daca nu a fost inscris intr-un CCJ, si nici nu a dat un examen de definitivat la un CCJ sau la unitatea angajatoare, dupa 2 ani de exercitare a functiei de consilier juridic devine consilier juridic, intrucat atata timp cat a facut fata atributiilor trasate, specifice consilier juridic timp de 2 ani, acesta este considerat apt sa exercite permanent aceasta activitate mai departe.
Regulamentul UCCJ nu este opozabil consilierilor juridici care nu sunt inscrisi la un CCJ, intrucat, pe de o parte, nu emana de la legiuitor si nici nu este adoptat de o entitate careia sa ii fie conferita competenta emiterii unui act normativ cu caracter normativ si imperativ, iar pe de alta parte, LG 514/2003 care prevede obligativitatea parcurgerii stagiului de 2 ani la debutul in profesie, nu are norme de aplicare care sa reglementeze modul cum ar trebui sa fie parcurs acest stagiu, lege care nici pana acuma nu a recunoscut infiintarea unei uniuni cu rol de autoreglementare, asa cum este uniunea nationala a barourilor din romania.
Deci, concluzia este ca persoana respectiva poate sa se inscrie cand are chef, iar din momentul respectiv aceasta este obligata sa respecte regulamentul acelui colegiu, ca efect al adeverarii la statutul sau.
Din cate stiu eu, din ce am citit in legea privind organizarea si exercitarea profesiei de avocat, nu exista in prezent facilitati care sa permita consilierilor juridici intrarea in barou ca avocat definitiv, fara sustinerea unui examen. Exista un proiect initiat de avocati in acest sens prin care sa se permita intrarea in barou fara examen de catre o persoana care are luat definitivatul in anumite profesii juridice si vechime de minim 5 ani, dar pana la adoptare mai este cale lunga si nu exista siguranta ca se va si adopta proiectul in aceasta forma.
Conditiile de sustinere a definitivatului, din cate am auzit si din ce am citit, difera de la un colegiu la altul.
Faptului ca i s-a pus in vedere sa se inscrie la UCCJ pentru a dobandi ulterior calitate de consilier juridic definitiv ar putea rezulta din urmatoarea necesitate : art. 13 alin. (2) din LG 514/2003 prevede ca,, consilierii juridici definitivi pot pune concluzii la instantele de toate gradele, spre deosebire de un consilier juridic stagiar, care poate pune concluzii doar la judecatorii si tribunale, iar partea adversa ar putea invoca lipsa calitatii de reprezentant in cazul in care persoana respectiva ar reprezenta compania la o curte de apel sau la inalta curte de casatie si justitie, dar asa cum am opinat, consider ca dupa 2 ani o persoana devine automat consilier juridic definitiv chiar si daca nu a sustinut un examen, pentru ca statul nu a creat o institutie care sa faciliteze inscrierea consilierilor juridici la debutul acestora, spre a-si obtine definitivatul, iar in lipsa unei asemenea institutii, consilierul juridic devine automat definitiv prin exercitarea/practicarea activitatii de consilier juridic in cadrul unei unitati publice sau private.
Consider ca in aceasta situatie, un consilier juridic ar putea face dovada calitatii de consilier juridic definitiv si in baza unei adeverinte emisa de angajator in temeiul art. 34 alin. (5) din codul muncii sau in baza carnetului de munca, din care sa rezulta ca acesta are cel putin 2 ani de vechime in specialitatea de consilier juridic.
Dovada ca nu are releventa faptul ca un consilier juridic nu este inscris in CCJ rezulta si din decizia pronuntata in cazul meu, in care curtea de apel mi-a recunoscut dobandirea vechimii in specialitatea de consilier juridic PE O PERIOADA DE 4 ANI, FARA CA EU SA FI DOVEDIT IN INSTANTA CA AM FOST INSCRIS MACAR O ZI LA CCJ.
Aspectul cu cei 7 ani de vechime pentru inscrierea in UCCJ nu am vazut-o nicaieri scrisa in regulamentul UCCJ si nu mi se pare ca relevanta pentru inscrierea in UCCJ.
Nu am inteles din descrierea ta daca in ianuarie 2011 (cand i s-a adus la cunostinta ca face cumul de functii) daca mai avea incheiat contractul pe asistent manager concomnitent cu CIM pe consilier juridic.
Teoretic, chiar daca nu exercita efectiv activitatea specifica functiei/ocupatiei de consilier juridic persoana respectiva, insa are incheiat contractul pe consilier juridic, aceasta dobandeste vechime in specialitatea de consilier juridic, atata timp cat nu a fost constata nulitatea totala sau partiala a CIM (vezi art. 57 din codul muncii privitor la nulitatea contractelor de munca).
Practic, daca vrea sa se inscrie in UCCJ, ar trebui sa fie interesata sa si practice efectiv activitate pe care o desfasoara un consilier juridic.
Spre ex., ar putea sa profite de faptul ca exista un avocat la societatea respectiva si sa ceara sa i se dea atributii de consilier juridic, sub indrumarea avocatului, daca aceasta isi arata disponibilitatea, si sa reduca atributiile sau sa inlocuiasca total atributiile specifice functiei de asitent manager.
Daca vrei, pot sa iti dau cele 2 decizii de recurs despre care am mentionat, ca sa vezi cam ce trebuie sa faca un consilier juridic pentru a pretinde recunoasterea acestui statut, si cam ce legislatie este incidenta in privinta consilierului juridic.