avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1476 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Perioada preaviz demisie...Modificare..., nu vor sa ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Perioada preaviz demisie...Modificare..., nu vor sa imi semneze lichidarea !

Buna ziua.
Am o nelamurire.
Azi mi-am dat demisia de la locul de munca. As vrea sa stiu daca in perioada de preaviz pot beneficia de zilele de concediu de odihna la care am dreptul pe acest an la angajator (am dreptul la 5 zile) ?
Cel mai recent răspuns: sasha , utilizator 23:53, 21 Martie 2007
Reducerea timpului de lucru cu 4 ore pe perioada preavizului se acorda in cazul in care concedierea este initiata de angajator, cu scopul de a permite salariatului sa-si caute alt loc de munca. In cazul in care salariatul isi depune demisia, nu mai are dreptul la cele 4 ore libere platite, dupa parerea mea din cel putin doua motive: 1.pentru ca se presupune ca situatia urmatorului loc de munca este rezolvata si 2. pentru ca angajatorul nu are nici o obligatie (cu exceptia obligatiilor care privesc lichidarea) fata de un salariat care renunta la locul sau de munca, indiferent de motiv. Din pacate sunt multi salariati care nu-si cunosc bine drepturile, sau exagereaza pretentiile fata de angajator, fara sa tina seama de faptul ca atat angajatorii cat si angajatii au si drepturi si obligatii care trebuie respectate de ambele parti.
Silviubil: 1. In perioada de preaviz, in situatia ta, poti sa beneficiezi de zilele de concediu de odihna ptr. perioada lucrata doar cu acordul angajatorului, ei fiind obligati prin Codul Muncii doar sa-ti plateasca concediul in cazul incetarii CIM.

2. Demisia nu trebuie "abrobata", daca ai nr. de inregistrare cu data de 13, nu trebuie sa stai pana-n 31 cum zic ei. Daca ai nr. de inregistrare pe alta zi ... :)

3. "Silviubil - Deci, mi-am dat seama ca firma a incalcat CIM in data de 02.03.2007 obligandu-ma sa stau peste program. In CIM care l-am semnat eu este un paragraf clar unde scrie ca nu se fac ore suplimentare decat in caz de forta majora sau pentru lucrari pentru prevenirea accidentelor si catastrofelor." De aici sa inteleg ca ai contract individual de munca cu timp partial (1 ora/zi, 2ore/zi etc) ca doar celor cu timp partial le este interzis sa efectueze ore suplimentare (...si minorilor ... dar cred ca nu e cazul :))) ). In caz ca esti incadrat pe norma intreaga, firma nu a incalcat nimic, o sa-ti plateasca orele suplimentare si gata, faptul ca in codul muncii spune ca orele suplimentare nu se pot efectua doar cu acordul salariatului nu e relevant ptr. ca nu specifica "acordul scris" asa ca .. stand la serviciu ... ti-ai dat acordul implicit. Nu te poti preleva de treaba asta ptr. a nu efectua preavizul, IN NICI UN CAZ. Poti sa nu efectuezi preavizul doar in cazul in care firma nu si-a respectat obligatiile pe care si le-a asumat in CIM referitoare la drepturile banesti.
~ Conținut șters la cerere ~

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Demisie cu preaviz sau fara? cornelia_simion cornelia_simion Intrebare: Pe 1 iunie mi-am dat demisia cu preaviz 15 zile (asa scria in contract), nu am stiut de 20 de zile. Patronul m-a sunat si a zis ca sunt obligat sa ... (vezi toată discuția)
Demisia Droxi Droxi Sunt angajata la o institutie bugetara. As dori sa am propria mea afacere si pentru aceasta trebuie sa renunt la servici. Mentionez ca la sfarsitul anului ... (vezi toată discuția)
Desfacerea contractului de munca disciplinar Xelaisahim18 Xelaisahim18 Buna ziua, Am si eu nevoie de o parere sau un raspuns daca ati trecut prin asa ceva. Am fost angajata la o firma unde lucram 14-16 ore pe zi cu pauza de ... (vezi toată discuția)