avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 763 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Dreptul la concediu de odihna!
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Dreptul la concediu de odihna!

Pe perioada determinata de 3 luni,ca angajat ,avem dreptul la concediul de odihna? Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Ec.Angelica-Ana Pop , Contabil 15:27, 4 Mai 2010
Da, aveti dreptul la co proportional cu timpul efectiv lucrat ( 21/12*3 luni = ~5 zile, pe care angajatorul ,daca isi permite, poate sa vi le acorde in intervalul celor 3 luni pe care le lucrati sau , la incetarea cim, poate sa vi le compenseze in bani .
Da, aveti dreptul pentru ca:
art. 140 alin. (2) din Codul muncii dispune: "durata efectiva a concediului de odihna anual se stabileste prin contractul colectiv de munca aplicabil, este prevazuta in contractul individual de munca si se acorda proportional cu activitatea prestata intr-un an calendaristic."
Codul muncii - TITLUL III - Timpul de munca si timpul de odihna

139. - (1) .Dreptul la concediu de odihnă anual plătit este garantat tuturor salariaţilor
(2) Dreptul la concediu de odihnă anual nu poate forma obiectul vreunei cesiuni, renunţări sau limitări.
Art. 141. - (1) Concediul de odihnă se efectuează în fiecare an.
(2) Prin excepţie de la prevederile alin. (1), efectuarea concediului în anul următor este permisă numai în cazurile expres prevăzute de lege sau în cazurile prevăzute în contractul colectiv de muncă aplicabil.
(3) Angajatorul este obligat să acorde concediu, până la sfârşitul anului următor, tuturor salariaţilor care într-un an calendaristic nu au efectuat integral concediul de odihnă la care aveau dreptul.
(4)Compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat este permisă numai în cazul încetării contractului individual de muncă.

Ultima modificare: Marți, 4 Mai 2010
Ec.Angelica-Ana Pop , Contabil

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu de odihna leila-sema leila-sema Buna ziua, Am o intrebare: colegii mei nu vor sa-si ia concediul de odihna aferent anului 2010, vor banii.Mentionez ca beneficiaza de tichete de masa si nu ... (vezi toată discuția)
Concediu razvan1001 razvan1001 daca nu am lut concediu de odihna pe anul trecut patronul este obligat sa mi.l plateasca? (vezi toată discuția)
Ajutor Iura Adrian Iura Adrian io am lucrat din luna martie 2008 pana in prezent ,,iar pe anul 2008 nu am primit concencediu deloc ....seful meu mia spus ca nu mai am dreptul la concediu pe ... (vezi toată discuția)