avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 212 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Probleme cu datornicii la intretinere!
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Probleme cu datornicii la intretinere!

Buna ziua,

Va rog sa ma ajutati si pe mine cu un sfat.

In cadrul asociatiei noastre exista mai multi datornici...unii care probabil chiar nu au posibilitate sa plateasca si unii care sunt rauvoitori.
Din cate am inteles, doar presedintele asociatiei de proprietari poate actiona datornicii in instanta, insa, din punctul meu de vedere este o solutie destul de greoaie, care se prelungeste pe perioade foarte lungi.
Vroiam sa va pun doua intrebari:
Pentru recuperarea datoriilor, asociatia de proprietari poate solicita serviciile unei firme de recuperare datorii? Este legal?
Anuntarea numelor datornicilor la avizierul blocului (pentru a-i face intr-un fel sa constientizeze gravitatea situatiei in care au adus asociatia) intra sub incidenta legii privind prelucrarea datelor cu caracter personal? Este interzisa aceasta actiune?

Va multumesc foarte mult
Cel mai recent răspuns: ynocentta , utilizator 20:20, 9 Ianuarie 2013
Eu nu am mai auzit de asociatii de proprietari care sa apeleze la firmele de recuperari. In cazul in care reusiti cu aceasta metoda, am rugamintea sa reveniti pe forum si sa ne povestiti si noua cum ati rezolvat-o.
Cat despre suma asta enorma...chiar ca n-am mai auzit de asa ceva. Probabil n-a platit niciodata intretinerea si o avea si vreo familie cu multi membri!
FelixDK a scris:

nu stiu daca ati mai auzit ca cineva sa aiba datorii la intretinere de 80.000 RON :O.
Suntem intr-o situatie limita, datorii acumulate de luni si ani de zile, oameni fara responsabilitate care nu au fost trasi la raspundere niciodata pentru faptul ca nu si-au platit cotele...eu deja ma gandesc serios sa plec din acel bloc:( . Instanta nu ne ajuta cu nimic...un proces dureaza ani de zile...dupa aceea iti mai ia alte luni bune sa pui in aplicare decizia instantei...intre timp oamenii de buna credinta raman fara apa calda, caldura, samd.....
aceasta datorie a fost cumulata in foarte multi ani, nu numai de cind a inceput procesul. vinovati sint si cei conducere care nu au decis mai devreme trimiterea in instanta a acdestui datornic, chiar si legea veche a asociatiilor de proprietari avind reglementari in acest sens.
Valoarea mentionata restanta, probeaza si culpa reprezentantilor asociatiei de proprietari, care nu au inteles sa respecte si sa aplice eficient dispozitia legala care ii indreptateste sa formuleze actiune in instanta ,pentru recuperare restante,dupa decaderea termenului de 90 de zile de neplata c/v cote plati intretinere
Se impune ca membrii comitetului sa isi asume responsabilitatea ,sa analizeze competent situatia ,eventual inclusiv in cadrul adunarii generale si in vederea micsorarii prejudiciilor si neafectarea celorlalti proprietari buni platnici sa desfasoare demersuri la prestatorii de servicii ,pentru evidentierea cailor legale de restrictionare la serviciile de utilitati ,strict pentru proprietarul in cauza

Da, este legal sa apelati la o firma de recuperare a datoriilor, vorbind de firme autorizate, care au acest obiect de activitate. Acestea au juristi care dupa ce emit scrisori de notificae, somatii... ajung cu restantierul in instanta. Este legal.

Recent am aflat intamplator, ca asociatia de care apartin a apelat la o asemenea firma de recuperare. Sumele sunt mici, ce e adevarat, si nu cred ca era cazul. Problema este ca nu am auzit sa se fi tinut vreo sedinta in acest scop, deci nu s-a supus la vot ceea ce mi se pare incorect. Hotararea, mai ales ca este vorba de o asemenea situatie, ar fi trebuit sa apartina locatarilor si nu doar administratorului sau comisiei de cenzori. Ce optiuni are un "avizat" in aceste conditii? Cat de legala mai este actiunea firmei de recuperare? Multumesc.
Repetand ceea ce am spus intr-un mesaj anterior, ca nu am mai auzit de asa forma de a recupera restantele, vreau sa va spun ca, daca s-a luat aceasta decizie in comitetul executiv este perfect valabila, asa cum ar fi fost valabila si chemarea in instanta a restantierilor de acelasi comitet executiv in numele asociatiei.
Ce vreau sa spun este ca nu e necesara o hotarare a AG despre modalitatea de a recupera banii.
Intre AG anuale, comitetul executiv poate decide asupra actiunilor asociatiei de peste an.

Totusi adresez o intrebare presedintilor de asociatii sau administratorilor care ar avea cunostinta despre aceasta cesionare de debite catre o firma de recuperare, ce situatie a restantierului prezinta acestei firme si cum se procedeaza daca restantierul nu achita restanta?

Alte discuții în legătură

Probleme bloc - restantieri si liste ciudate. cameliaandreescu cameliaandreescu Buna ziua, Este vorba de un bloc cu 10 etaje, 4 apartamente pe etaj si 2 scari. Sunt cateva apartamente cu restante foarte mari (nu au mai platit nimic in ... (vezi toată discuția)
Intrebare ! adipir adipir Buna ziua ! Sunt presedintele unei asociatii de proprietari ,care a fost chemata in judecata de operatorul de apa-canal, in urma unor restante de plata a numai ... (vezi toată discuția)
Datorii intretinere grigorevasile grigorevasile Poate furnizorul de energie termica sa ia masuri impotriva datornicilor la intretinere,nevand incheiat un contract individual? (vezi toată discuția)