avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 311 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensionare anticipata partiala / Decretul nr. 112/1965
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensionare anticipata partiala / Decretul nr. 112/1965

Sunt nascut in 18.04.1950.
Am varsta standard necesara pentru pensionare anticipata partiala : 60 ani.
Sunt angajat cu carte de munca din 05.08.1975.
Am avut ca perioade neluate in calcul la calculul stagiului de cotizare :
- Efectuarea stagiului militar : 6 luni si 01 zi
- Intreruperi si CFS : 21 zile
Voi avea dreptul la pensie anticipata partiala incepand cu data de 28.02.2011, cind voi realiza stagiul complet de cotizare de 35 ani.
In perioada 20.09.1984- 21.11.1986,am lucrat in Iraq, beneficiind de prevederile
Decretului nr.112/1965, respectiv un adaos la vechimea in munca de 6 luni.
In aceste conditii va rog sa-mi raspundeti daca ma pot pensiona anticipat sau nu
incepand cu data de 28.09.2010.
Intelegeti ce important este pentru mine daca ies la pensie dupa legea veche sau cea noua.
Va multumesc anticipat.



Ultima modificare: Vineri, 7 Mai 2010
gpana, utilizator
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 01:36, 10 Mai 2010
Nu inteleg. Intai afirmati:
Voi avea dreptul la pensie anticipata partiala incepand cu data de 28.02.2010.

Dupa aceea intrebati:
va rog sa-mi raspundeti daca ma pot pensiona anticipat sau nu incepand cu data de 28.09.2010.

Va rog sa precizati:
-daca ati depus o cerere pentru acordarea pensiei anticipate partiale la casa de pensii si, dupa caz, daca ati primit vreun raspuns;
-daca lucrati si in prezent;
-in ce zona ati lucrat in Irak.
Am corectat mesajul redactat eronat fiind vorba de data de 28.02.2011.
Lucrez si in prezent. Ma intereseaza in principal daca adaosul la vechimea in munca acordat conform Decretului 112/65 se ia in calcul la stabilrea stagiului de cotizare realizat pentru pensia antcipata partiala.
Intreb aceasta deoarece am rugat pe cineva de la Camera de munca sa-mi calculeze data la care voi avea dreptul la pensie anticipata partiala si mi-a raspuns ca acest adaos este luat in calcul numai la stabilirea stagiului realizat pentru pensia pentru limita de varsa (ca si armata de exemplu), si nu este luat in calcul pentru pensia anticipata partiala.
Din fisa de calcul a stagiului de cotizare a altei persoane iesite la pensie anticipat partial intocmita de catre Casa de pensii am vazut ca aceasta perioada a fost luata in calcul.
Multumesc.
Pentru cei care vor citi topicul, reiau chestiunea cu datele generale pentru a beneficia de pensie anticipata partiala, respectiv varsta de 60 de ani si stagiul complet de cotizare de 35 de ani.

Stagiile care nu se au in vedere la stabilirea stagiului de cotizare pentru acordarea pensiei anticipate partiale sunt stagiile asimilate, or adaosul prevazut la art 1, alin. (1), lit. c) din Decretul nr. 112/1965 nu este stagiu asimilat stagiului de cotizare.

Potrivit anexei Decretului nr. 112/1965, ati lucrat in clima greu de suportat o perioada de 1 an, 1 luna si aproximativ 10 zile. Pentru aceasta perioada vi se adauga 6 luni la vechimea in munca, in vederea deschiderii dreptului la pensie anticipata partiala.

Am scazut din stagiul complet de 35 de ani perioada in care ati satisfacut stagiul militar si cele 21 de zile, deci aproximativ 7 luni, si apoi am adaugat cele 6 luni - adaosul prevazut in Decretul nr. 112/1965. Dupa calculele mele, realizati stagiul complet de cotizare de 35 de ani in august anul acesta, nu in septembrie.

Sper sa nu fi gresit la adunari, de zile nu am mai tinut cont, am rotunjit in luni (armata+CFS). Oricum, cererea de pensionare impreuna cu dosarul le depuneti intre data indeplinirii conditiilor de pensionare si cea de a 30-a zi calendaristica anterioara acestei date, deci in iulie 2010.
Mutumesc pentru raspuns, mai ales ca este in concordata si cu calculele mele
(Aici iar am gresit eu fiind vorba, dupa calculele mele, de data 28.08.2010 si nu 28.09.2010 cum am postat pe forum).
As mai avea o intrebare , si nu stiu daca sa o postez in continuare sau pe un subiect separat :
Eu am dat o copie dupa adeverinta ARCOM inspectorului de personal al firmei cu rugamintea de a o prezenta la Camera de munca ce tine cartile de munca ale salariatilor firmei si care dupa cum am inteles intocmeste, la cererea salariatului, dosarul de pensionare. Acest salariat al Camerei de munca a avut acest raspuns,
precum ca sporul la vechimea in munca acordat conform Decretului 112/1962 nu este luat in calcul la iesirea la pensie anticipata partial.
Care este procedura legala si corecta, pe care trebuie sa o urmez, pentru a iesi la pensie anticipata partial in luna august 2010 avand in vedere ca acest salariat si in momentul cand voi cere sa-mi intocmeasca dosarul de pensionare va avea acelasi raspuns?.

Presupun ca vorbiti despre ITM atunci cand va referiti la Camera de Munca. Singura institutie din Romania care are competente in stabilirea drepturilor de pensie este casa de pensii, nu ITM-ul, cu atat mai putin inspectorul la care sunt carnetele de munca ale salariatilor angajatorului dvs.

Potrivit art. 82, alin. (2) din Legea nr. 19/2000, "cererea de pensionare împreună cu actele care dovedesc îndeplinirea condiţiilor prevăzute de prezenta lege se depun de solicitant sau, după caz, de angajator la casa teritorială de pensii în raza căreia se află domiciliul solicitantului, cu 30 de zile calendaristice înainte de data îndeplinirii condiţiilor de pensionare, prevăzute de lege".

Deci, fie va depune angajatorul dosarul, fie il depuneti dvs. Solicitati angajatorului sa va dea toate documentele in iulie pentru a putea depune dvs. dosarul. Oricum, cererea de pensionare se completeaza si se semneaza de dvs., in niciun caz de altcineva. Adeverinta emisa de ARCOM trebuie s-o depuneti in original la casa de pensii, altfel nu se tine cont de ea.

Daca nu depuneti cererea privind acordarea pensiei in termenul de 30 de zile prevazut la art. 82, alin. (2) din Legea nr. 19/2000, veti primi drepturi de pensie mult mai tarziu, respectiv de la data depunerii cererii, nu de la data indeplinirii conditiilor de pensionare (dar nu inainte de data incetarii calitatii de asigurat, in cazul pensiei anticipate partiale).

Ati putea sa-i spuneti domnului care-si depaseste atributiile ca o sa-i solicitati diferentele de pensie prin intermediul instantei, mai ales ca de la anul intra in vigoare o alta lege si procentul de diminuare in cazul pensiilor anticipate partiale se va dubla. Dar eu zic sa vorbiti cu angajatorul dvs., sa-i expuneti situatia si sa-i cereti documentele. Carnetul de munca este document personal iar la casa de pensii va trebui sa-l depuneti in original si in copie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Calculul vechimii pentru grupa i si ii de munca cumulate savuvirgil savuvirgil De ex. am o adeverinta de1 an si 9 luni de gr. 2 a conform Ord.50/1990 si HG 1223/1990 si o alta adeverinta pentru aceeasi perioada conform Decretului ... (vezi toată discuția)
Buna ziua am 62 ani si 4 luni si stagiul complet de cotizare ... Kyrcea Kyrcea Buna ziua Am 62 ani si 4 luni si stagiul complet de cotizare de 34 si 7 luni. Am lucrat cu grupa a doua 16 ani si 5 luni. Pot cumpara cele 5 luni pentru a ... (vezi toată discuția)
Pensie dupa munca in strainatate inainte de '89 manuq17 manuq17 Doresc sa aflu si eu decretul-lege( nu stiu cum sa-l numesc altfel) ce reglementeaza sporurile acordate specialistilor romani care au fost detasati sa lucreze ... (vezi toată discuția)