avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1665 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Valabilitate antecontract vanzare-cumparare.
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Valabilitate antecontract vanzare-cumparare.

Va rog mult sa ma luminati in urmatoarea problema: in anul 2003 mama mea a intentionat sa cumpere un apartament de la o "doamna" si a semnat la sediul agentiei imobiliare un antecontract de vanzare cumparare, a platit avans, comision, etc... Dupa 4 ani in care s-a chinui in fel si chip sa o faca pe individa sa aduca actele apartamentului si sa facem contractul de vanzare-cumparare, mama a decis sa o dea in judecata, doar ca...surpriza!! Antecontractul de vanzare cumparare intocmit la agentia imobiliara este completat cu datele fratelui meu si semnat de catre mama! Este valabil acest act in aceste conditii? Vanzatoarea cere acum verificarea de scripte si constatarea nulitatii contractului. Ce optiuni avem?
Va multumesc anticipat pentru raspunsul dumneavoastra!
Cel mai recent răspuns: b_rayne , utilizator 14:58, 23 Mai 2012
Sa nu credeti ca ne-am trezit acum...suntem in procese de 5 ani si am schimbat 4 avocati pana in acest moment. Initial am facut si plangere la politie, iar in urma anchetei, vanzatoarea a recunoscut si intreaga suma de bani pe care a primit-o (in afara de avansul trecut in antecontract). Avocatul nostru de atunci ne-a sfatuit sa renuntam la aceasta plangere deoarece nu ne ajuta cu nimic si...am renuntat. Am uitat sa precizez ca vanzatoarea lucreaza la judecatorie, deci foarte greu am gasit alt avocat care sa preia cazul...de aceea va cer si dumneavoastra parerea, pentru ca pana acum toti avocatii ne-au sfatuit sa renuntam...Nu stim in cine sa avem incredere
Atat fratele meu cat si mama au locuit in acest apartament din 2003.
Oricum va multumesc pentru raspunsuri!

Ilika a scris:

cat despre prescriptibilitate.. e prescris...deci in penal

Intreaga jurisprudenta admite ca lasarea imobilului in posesia promitentului cumparator este de natura sa intrerupa cursul prescriptiei. Prin urmara, nu as fi atat de categoric cu privire la prescriptie pana nu stiu cine a stapanit in fapt imobilul.

PS Uite ca intre timp am aflat: posedant apartamentul din 2003, promitentii cumparatori au intrerupt cursul prescriptiei.

:bow:

Ultima modificare: Luni, 10 Mai 2010
themis, utilizator
am recitit mesajul initial...si ..am vazut ca dvs sunteti cel care invoca propria culpa in realizarea unui drept...si nu sunteti pacalitul..
nu asa cum am scris initial...
da, cred ca din punct de vedere al actelor juridice ( rasp contactuala )-nu-i prescris antecontractul

si practica nu-in chiar asa de unitare..unuii zic (cei mai multi) ca actiunea in constatare e imprescriptibila , parca eu am ca temei de drept material intr-o actiune care sa tin aloc de act, art 111 cpc
da, e o soltie sa ceara stamutarea, sa faca o actiune prin care sase constate existenta mandatului tacit si pana la solutionarea acesteia sa ceara, daca nu se suspenda /stramuta, suspendarea pala la solutionarea dosarului cu mandatul

cred....alambicat:D
O ultima intrebare: mi se cere originalul antecontractului, chiar insistent as putea spune, pt a fi pus la dosar. Este normal sa mi se ceara acest act in original???? Ce se intampla daca refuz sa depun acest act la dosar, eventual doar sa il arat judecatorului...
Va multumesc f. mult pentru raspunsuri!!!
Revin asupra acestui subiect mai vechi in speranta ca ma veti ajuta din nou. Am obtinut o hotarare definitiva, irevocabila, prin care respectivul antecontract ramane valabil. In schimb am aflat cu stupoare ca in timpul acestui proces (care dureaza din 2007- sper sa nu ma insel) vanzatoarea a donat apartamentul unei rude. Ce putem face in continuare?? Variantele oferite de alte persoane care ne-au sfatuit ar fi urmatoarele: sa deschidem un proces de partaj intre vanzatoare si actualul sot al acesteia, deoarece el nu a semnat nici un act (de fapt el la vremea respectiva nici nu aparea pe undeva ca si coproprietar, apartamantul fiind obtinut de vanzatoare de la fostul sot, inaintea casatoriei cu actualul...); a doua varianta ar fi deschiderea unei actiuni care sa anuleze actul de donatie (dar cei de la " cadastru" au spus ca donatia se anuleaza daca apartamentul era in litigiu - nu inteleg cum...); a treia varianta oferita este de a deschide o actiune prin care instanta sa dea o hotarare care sa tina loc de act de proprietate.
In speranta ca ma puteti sfatui, va multumesc anticipat pentru timpul acordat!

Alte discuții în legătură

Avans antecontract agentie imobiliara anreea1982 anreea1982 Buna ziua! Ma confrunt cu urmatoarea situatie si as aprecia sfaturile dvs. In luna octombrie 2014 am semnat un antecontract pt.intermedierea unui apartament cu ... (vezi toată discuția)
Pot sa imi recuperez avansul ? ContSters59282 ContSters59282 ANTECONTRACT DE VANZARE CUMPARARE Intervenit intre subscrisii : I. \"XYZ\" domiciliat in ..... , si sotia \"XYZ\" cu acelasi ... (vezi toată discuția)