avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 596 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Impozite, taxe şi timbrul de ... impozit la CASMB - ctr inchiriere
Discuție deschisă în Impozite, taxe şi timbrul de mediu 2013. Legalitate şi interpretare juridică

impozit la CASMB - ctr inchiriere

Buna ziua! Spuneti-mi va rog daca trebuie sa platesc impozit la CASMB in cazul in care declar la fisc un contract de inchiriere apartament. Mentionez ca sunt angajata si am PFA. In cazul unui raspuns afirmativ, care este procentul din venit? Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Gabi_2011 , utilizator 16:54, 4 Mai 2011
Nu este impozit ci este contributia pentru asigurarile sociale de sanatate raportat la venitul impozabil pe care il aveti.In speta de fata, raspunsul la intrebarea dvs. este da, platiti contributii la CASMB daca declarati la fisc un contract de inchiriere si procentul este 5,5% din venitul obtinut in urma acelui contract.
Pentru lamuriri suplimentare studiati Ordinul CNAS nr. 617/2007.

SECTIUNEA a 5-a
Asiguratii care obtin venituri din cedarea folosintei bunurilor, venituri din dividende si dobanzi, venituri din drepturi de proprietate intelectuala

ART. 11
Persoana asigurata are obligatia platii contributiei asupra veniturilor realizate din cedarea folosintei bunurilor, veniturilor din dividende si dobanzi, veniturilor din drepturi de proprietate intelectuala realizate in mod individual si /sau intr-o forma de asociere si altor venituri care se supun impozitului pe venit numai in cazul in care nu realizeaza venituri de natura celor prevazute la art. 257 alin. (2) lit. a) - d) din Legea nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, cu modificarile si completarile ulterioare, denumita in continuare lege; baza de calcul a contributiei nu poate fi mai mica decat un salariu de baza minim brut pe tara, lunar.
ART. 12
(1) Veniturile din cedarea folosintei bunurilor sunt veniturile, in bani si/sau in natura, provenind din cedarea folosintei bunurilor mobile si imobile, obtinute de proprietar, uzufructuar sau alt detinator legal, altele decat veniturile din activitati independente.
(2) Contributia pentru veniturile prevazute la alin. (1) se aplica la venitul net din cedarea folosintei bunurilor stabilit prin deducerea din venitul brut a cheltuielilor determinate prin aplicarea cotei de 25% asupra venitului brut determinat potrivit Codului fiscal.
(3) Persoanele care realizeaza venituri de natura celor prevazute la alin. (1) si daca, pana la data de 31 decembrie a anului in curs, aceste venituri anuale sunt sub nivelul a 12 salarii minime brute pe tara, vor plati contributia anual pana la data de 25 a lunii ianuarie a anului urmator, calculata la nivelul a 12 salarii minime brute pe tara.

[ link extern ]
Ultima modificare: Sâmbătă, 27 Martie 2010
Crissa C, Consilier juridic
Buna ziua,
O problema similara am si eu: am vindut un apartament in 2009 cind eram somer si acum cind detin un pfa sunt pus sa platesc contributie CASMB la valoarea apartamentului vindut ... Toata valoarea este considerata venit impozabil ... De parca banii respectivi ar fi picat din cer si iaca un venit care trebuie impozitat. O asemenea aberatie depaseste limitele imaginatiei dar deh ... traim in tara tuturor posibilitatilor !
Multam anticipat pentru orice sfat util.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contribuþia la casa de asigurãri de sãnãtate veronica mazarache veronica mazarache Un pensionar care obține venituri din închirieri de bunuri și plătește la fisc taxe trebuie să plătească și contribuția la casa ... (vezi toată discuția)
Plata contributie de sanatate madine madine As dori si eu un sfat. Parintii mei au inchiriat un spatiu de locuit la un chirias. Au incheiat contract la finante, conform legii. IIn baza unui ordin al ... (vezi toată discuția)
Contributie cas georgpick georgpick Va rog sa-mi comunicati care este baza legala a platii unei contributii la CJAS de catre o persoana fizica (neautorizata), pensionata din 2000, pentru un ... (vezi toată discuția)