avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 667 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... Contributia la pensia privata facultativa este sigura?
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

Contributia la pensia privata facultativa este sigura?

Contribui de cativa ani buni la pensia privata de viata [EDITAT], dar am auzit persoane care s-au retras inainte de termen si au avut surprize in sensul ca nu li s-au dat nici un sfert din banii acumulati? Exista un astfel de risc??Sau ca sa fiu sigura ca imi voi recupera banii, trebuie sa contribui pana in 2025 cand scade?
Ultima modificare: Vineri, 14 Mai 2010
ContSters20980, utilizator
Cel mai recent răspuns: Gabriela Mitroi , Manager de securitate 15:17, 19 Mai 2010
Din cate inteleg,aveti o asigurare de viata.Pensia facultativa este altceva,o prima deosebire intre o asigurare de viata si o pensie facultativa este aceea ca,in cazul pensiei facultative nu exista suma asigurata in caz de deces.
Este adevarat,unii asiguratori au venit cu oferte(la acel moment nu era reforma pensiilor!)in ideea in care oamenii erau preocupati de pensie(pensie insuficienta de la stat).
O persoana care contribuie la fondul de pensii nu are posibilitatea sa renunte la contract,in sensul de a-si recupera banii(nu,contributia ramane blocata pana la varsta pensionarii!).
Aveti un contract de asigurare de viata.Poate fi de investitie sau de acumulare.In cazul investitiei,valoarea contului este determinata de evolutia programelor de investitie.Garantata este suma asigurata in caz de deces.Daca este un contract cu acumulare,exista si o suma garantata la final de contract.
Persoanele care se retrag in conditiile in care au un contract pe 20 de ani,spre exemplu,nu ar trebui sa fie surprinse.Trebuie citite conditiile contractuale.

Ultima modificare: Vineri, 14 Mai 2010
ContSters76710, utilizator
Confuzia a fost generata de faptul ca politele de viata, puteau fi folosite(la maturitate), ca pe o "pensie", sub forma de indemnizatii lunare prin care se putea retrage suma din cont, pana la epuizarea acestuia(optiunea apartine asiguratului).
Ex: 50.000 - cate 5000/an timp de 10 ani sau cate 500 timp de 100 de luni.
Ulterior a aparut pensia privata, care are caracteristici diferite, explicate deja de
d-na Erdei.
Buna ziua,
Am un contract de asigurare de viata la UNITA din 2002. Ideea este ca pana acum s-au acumulat in cont 4000 ron. Vreau sa renunt. Mi s-a spus ca suma pe care o voi primi este f mica. De ce? Dobanda la ei nu exista? Ce trebuie sa fac?Nu mi-au pus la dispozitie contractul integral ci doar o parte din el.Adica prima pagina.Multumesc
In primul rand solicitati contractul integral, inclusiv conditiile(taxa administrare, dobanzi anuale minim garantate,clauzele suplimentare si costul lor).Apoi solicitati situatia contului la zi si suma de rascumparare totala(lichidare cont).Asa veti afla unde si cat de mari sunt costurile, precum si justificarea diferentei dintre total rate platite si soldul contului la lichidare.
Va multumesc. Asa voi face.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Probleme cu banca de asigurari bcfbmv bcfbmv Buna Ziua, Spuneti-mi va rog, am vreo sansa in instanta impotriva celor de la ING Fond de pensii? Eu am facut un contract cu ei in anul 2006 pe o ... (vezi toată discuția)
Pensie facultativa Adycristina Adycristina Am contribuit la un fond de pensii facultative atat eu cat si angajatorul . La inceputul anului 2010 aveam un fond de 2700 ron din acel moment nu am mai ... (vezi toată discuția)
Asigurare pensie privata ContSters79003 ContSters79003 buna ziua! acum 5 ani am incheiat un contract cu o firma de asigurari pt a beneficia de pensie privata, contract pe 23 ani de cotizare.. , pana acum cotizand ... (vezi toată discuția)