avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 281 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Parcare privata
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Parcare privata

Buna ziua,

Avem urmatoarea problema: intr-un ansamblu imobiliar nou, langa blocuri s-au vandut parcela cu parcela si locuri de parcare (fara niciun spatiu intre ele). Dandu-si seama constructorul de faptul ca vanzand tot nu a lasat nici macar o cale de acces catre curtile interioare, s-a apucat sa marcheze locurile de parcare din ce in ce mai decalat pentru a-si corecta eroarea si a lasa spatiu in dreptul aleilor spre curte. Dar ne izbim aici de o problema de drept, odata proprietari, nimeni in tara asta nu mai poate sa te mute niciun centimetru de pe terenul tau, eventual doar prin expropriere in cazul unor utilitati publice de interens national, dar nu este cazul aici. Eu imi stiu exact amplasamentul, am atat schema initiala de la constructor actualizata cu numar de CF, cat si schita de la cadastru si este decalat fata de marcajele lor cu circa 2 locuri si jumatate..
Care este institutia la care trebuie sa apelez impotriva constructorului pentru refacerea marcajelor? Sau tin cumva marcajele si delimitarea parcelelor de proprietari?

Multumesc.
Buna seara,

N-am mai reusit sa intru in ultimele zile pe forum, vad ca ati continuat dezbaterea.
Terenul pentru parcari a fost parcelat, iar eu detin in proprietate o parcela de 12 m2 (ca si ceilati vecini care si-au cumparat o parcare). Intr-adevar in vecinatate sunt blocuri unde s-au amenajat parcari "comune" asa incat vecinii respectivi nu reusesc sa se inteleaga care unde sa se parcheze....
Ca sa clarific si mai bine dupa ce am citit tot ce ati scris, am numar cadastral, fiecare parcare are. Ce am luat eu de la OPCI e schema pe ortofotoplan, nu schema de care spuneti dumneavoastra (cu coordonate si masuratori) in care sunt individualizate parcarea pe care o detin si blocul.
Ultima modificare: Miercuri, 19 Mai 2010
ascgmg, utilizator
ca sa nu mai deschid alt topic pe aceeasi tema am sa scriu aici (sper ca e ok) chiar si dupa 10 ani de la ultimul reply :D
problema mea este foarte asemanatoare:
am cumparat anul trecut un apartament in Bragadiru iar spatiul de parcare este in jurul blocului in forma de U si are suprafata de 1017 mp. blocul are o singura scara si 51 ap/garsoniere. cand l-am vizionat (feb 2020) am observat ca erau 54 de locuri parcare (nu erau numerotate) dar foarte ingust trasate. am avut promisunea constructorului ca vor fi retrasate cum trebuie imediat ce vor fi disponibili cei care traseaza. in cazul meu, am avut contract de vanzare a ap separat de cel al locului de parcare (dar sunt locatari care il au in acelasi contract). in contractul de vanzare e trecut: ca mi se vinde "dreptul de proprietate a asupra urmatorului imobil: -cota indiviza de 1.922% reprezentand 19.5mp din lotul 2 constand din teren intravilan arabil in suprafata totala de 1017mp..... cu destinatie de parcare". in septembrie anul trecut au venit cei care retraseaza, au sters cateva linii si au retrasat unde au sters marcand de data asceasta la distanta mai mare (nu cu mult) dar tot inguste si le-au si numerotat pana la 51 de data aceasta. lucru care l-am sesizat in timp ce marcau iar lucratorii s-au scuzat ca asa li s-a transmis sa marcheze... la 2.5m desi toate locurile sunt in stilul "spic"... unghiul nu reusesc sa imi dau seama. acum putem parca masina doar daca avem masina de ultima generatie si o bagam in locul de parcare cu telecomanda caci altfel nu putem iesi din masina daca parcam pe locul nostru.

de curand au inceput sa se ocupe mai multe ap si automat sa se aglomereze si parcarea si au inceput deja si certurile desi vad ca inca avem locatari care nu inteleg sau nu vor sa inteleaga ca la marimile astea nu au cum toti sa parcheze pe locul lor dar nici nu preseaza consctuctorul sa remedieze. din decembrie 2020 avem si asociatie de proprietari infiintata de administratorul adus de consctructor. am facut o sesizare la primarie sa mi se comunice care e nr locurilor de parcare pt care s-a emis autorizatie de constructie, daca pt ghena amplasata pe acelasi teren exista autorizatie si la fel daca exista si pt asa zisu "loc de joaca" care nu e altceva decat un gard in forma de patrat pus in un colt al terenului ca apoi sa fiu tras de maneca de constructor sa imi zica ca are prieteni la primarie (lucru care nu ma surprinde) si ca o sa le mai mareasca dar nu cat vreau eu, adica macar sa pot iesi din masina desi normal mi se parea sa se respecte "Normativul pentru proiectarea și execuția parcajelor pentru autoturisme, indicativ NP 24-97, din 28.11.1997". iar de la primarie am primit 2 raspunsuri in bataie de joc:

unul de la politia locala dar cu titulatura primariei si "compartimentul disciplina in constructii si afisaj stradal" in care constanta ca cele reclamate de mine "sunt in mare parte reale" dar daca consider ca sunt vicii ascunse sa il dau in judecata :))

al doilea de la primarie "biroul urbanism si amenajarea teritoriului" in care imi enumera nr autorizatiei de consctructie a blocului + a doua autorizatie prin care faceau blocul din 4 etaje in 5 dar nimic pt ghena sau locul de joaca. am sesizat si faptul ca la adresa mea nu ajung/ajung greu livratorii pt ca blocul meu este al 3lea pe o strada perpendiculara (care am inteles ca e strada privata dar are acelasi strada si nr ca si celelalte blocuri iar intre mine si al 2lea bloc mai e spatiu de un bloc si teren e pamant si chiar si asa e blocat de constructor cu caramizi ca "sa nu murdareasca asflatul blocului". la fel m-au flituit ca "pt orice problema legata de accesul pe un drum privat de servitute" sa dau constructorul in judecata. noi ne-am obisnuit sa venim cu masina prin alte parti dar cand vin colete mereu trebuie sa ii ghidezi pe unde sa ocoleasca.

ce imi puteti recomanda? multumesc
ma intereseaza in special daca constructorul e obligat sa respecte normativ pt marcarea parcajelor
si care e cel in vigoare in acest moment si cui ma pot adresa pt a il forta sa faca totul cum trebuie (avand in vedere ca la primarie are doar prieteni)
Ultima modificare: Vineri, 19 Martie 2021
radumireldan, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Parcare comuna la bloc nou - nedivizata Dorin_V Dorin_V Parcare comuna la bloc nou, Buna ziua, am achizitionat in urma cu cativa ani un apartament. In contractul de vanzare-cumparare (pe langa detaliile ... (vezi toată discuția)
Cedare cota teren aferenta unui bloc catre un alt bloc mdutan mdutan Buna ziua, Dorim sa transformam terenul comun dintre blocul nostru si blocul vecin in parcari. Acest teren apartine in proportie de 50% blocului nostru si ... (vezi toată discuția)
Cotă-parte dintr-un teren: se poate emite cf individual pe partea detinuta? Aurifex Aurifex Buna ziua, Am cumparat recent un apartament care avea inclus in pret si locul de parcare. Lotul de teren aferent parcarii este de 70mp si contine cinci ... (vezi toată discuția)