avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 385 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Funcţionarii publici şi ... secretar UAT si sporul de dispozitiv
Discuție deschisă în Funcţionarii publici şi problemele lor juridice

secretar UAT si sporul de dispozitiv

secretarul comunei, in afara atributiilor sale conferite de legea 215/2001, are numeroase alte sarcini care ii sunt incredintate prin alte acte normative, situandu-l in postura de reprezentant al statului in unitatea administrativ-teritoriala. Astfel, are atributii electorale conferite in baza legislatiei privind alegerile; de asemenea, indeplineste functia de inspector de protectie civila conform legii protectiei civile. Totodata, este ofiter de stare civila delegat in conformitate cu legea privind actele de stare civila. Toate aceste trei categorii de atributii pe care le are secretarul de comuna (fac precizarea ca nu toti secretarii ar putea avea aceste atributii), in afara celor circumstatiate de normele administratiei publice locale, il situeaza si il plaseaza in categoria celor care, in virtutea Ordinului MAI 496/2003, ar putea sa beneficieze de indemnizatia de dispozitiv.
Mentionez ca sunt secretar de comuna si exercit toate atributiile mentionate mai sus. Consider ca sunt indreptatit sa beneficiez de indemnizatia de dispozitiv.
Astept parerile dumneavoastra cu interes!
O zi buna !
Cel mai recent răspuns: laurstanga , utilizator 21:26, 24 Mai 2010
Cred ca era vorba de diferenta dintre atributiile unui referent incadrat in cadrul biroului de stare civila, care "face actele", fata de ofiterul de stare civila, care, inarmat cu esarfa tricolora, celebreaza casatoriile...:D
vroiam sa vad o argumentatie legala. Ofiterul delegat de stare , in speta secretarul, poate oficia si casatoriile
Ultima modificare: Miercuri, 19 Mai 2010
s_mari, utilizator
Sigur ca poate! Legea confera primarului atributul de ofiter de stare civila. Acesta poate delega absolut toate atributiile unor alte persoane din cadrul aparatului de specialitate, ori, acolo unde este cazul, intregului compartiment de stare civila. Imaginati-va la nivel de oras, ori municipiu, ar mai putea face primarul altceva daca s-ar ocupa personal de oficierea casatoriilor?! De aceea spuneam ca, cel putin la nivelul unei comune, de multe ori secretarul reprezinta corolarul atributiilor de stare civila si evidenta persoanei, atributii care, de altfel, in unitati administrativ-teritoriale mari, sunt exercitate de servicii specializate de evidenta persoanei si birouri de stare civila organizate in subordinea consiliilor locale, servicii care faceau parte pana in 2003 din structurile fostului Minister de Interne.
Darie Tudor a scris:

Din nefericire, eu trebuie sa va dau niste argumente "contra".
Si, ca sa nu va suparati prea tare pe mine, va dau si unul "pro", dar nu pentru dvs., ci pentru inspectorul si seful Sv. voluntar pentru situatii de urgenta , posturi care fac parte din aparatul de specialitate al primarului. Atat inspectorul cat si seful Sv. voluntar pentru situatii de urgenta au dreptul la spor de dispozitiv. In acest sens vedeti Legea 307/2006, art. 38, alin. (1) prin care se asimileaza munca cu a personalului profesionist. Deci, sunt in dispozitiv si au dreptul la spor.

Dumneavoastra, daca sunteti secretar u.a.t., nu faceti parte din ap. de specialitate al primarului (delimitare clara prevazuta in art. 77 din Legea nr. 215/2001). In mod ilegal vi s-a atribuit cele doua posturi: inspector protectie civila si ofiter stare civila.
Poate imi spuneti si baza legala, stipulata in dispozitiile de ocupare a posturilor deoarece acestea s-au emis cu incalcarea art. 94 din Legea nr. 161/2003!

Sunt de acord cu dvs. ca, potrivit L. 215/2001, primarul poate delega atributiile sale de ofiter de stare civila si secretarului comunei, dar primarul are atributii de oficiere a casatoriilor, nu atributiile pe care le are un ofiter de stare civila prevazute in fisa postului.


hmm, io sunt de-a dreptu' nefericit ca am niste argumente legale.....
1. Metodologia nr. 1/1997
"
ART. 1
Atribuţiile de stare civilă se exercită în municipii ori în subdiviziuni administrativ-teritoriale ale acestora, în oraşe şi comune, de către ofiţerii de stare civilă din primărie, iar la nivelul judeţelor şi al municipiului Bucureşti, de către persoane anume desemnate din aparatul propriu al serviciilor de specialitate din cadrul consiliilor judeţene şi, respectiv, al Primăriei Municipiului Bucureşti, precum şi de către şefii misiunilor diplomatice şi ai oficiilor consulare de carieră ale României, de către comandanţii de nave şi aeronave aflate în afara teritoriului naţional şi de către ofiţerii de stare civilă militari, desemnaţi prin ordin al ministrului apărării naţionale, în limitele prevăzute de lege.
ART. 43
(1) Oficierea căsătoriei se face în limba română, de către ofiţerul de stare civilă, într-o încăpere corespunzător amenajată, având o ţinută vestimentară adecvată caracterului solemn al acestui act.
(2) La oficierea căsătoriei, ofiţerul de stare civilă este obligat să poarte eşarfa, în culorile drapelului naţional român, aşezată pe umărul stâng, cu banda albastră în sus."
cred ca pe asta cu ofiterii de stare civila, am lamurit-o. :) sigur, intr-un serviciu de stare civila, sunt fel si fel de functionari, care insa, nu sunt ofiteri de stare civila. :)
2. serviciile voluntare pentru situatii de urgenta, sunt servicii locale, care se organizeaza in subordinea consiliilor locale. poa' sa fie considerati si asimilati cu puscasii marini, sau orice doriti dvs., insa, sunt servicii locale. Iar, dupa cum spunea userul @kyandra, decizia ICCJ spune ca acel spor de dispozitiv, nu se acorda si personalului din cadrul autoritatilor si institutiilor publice locale.
Cu rezerva de a incerca sa nu ma aratat ironic, una e teoria, alta e practica ! Dumneavoastra, in calitate de moderatori si utilizatori, ca si mine, in aceasta speta, aveti o documentare cat de cat realista asupra chestiunilor puse in discutie?! Zic aceasta in cunostinta de cauza, dupa cum v-am detaliat mai sus, in majoritatea covarsitoare a comunelor din Romania, secretarul este ofiterul de stare civila, delegat - intr-adevar - dar, practic el este adevaratul ofiter de stare civila, primarul chiar nu se complica in aceste chestiuni sensibile, care presupun nu doar oficierea de casatorii, cum tot s-a insistat atata! Cu atat mai mult, totodata, secretarul este si inspectorul de protectie civila pe unitatea administrativ-teritoriala respectiva, cu atributii stabilite precis in conformitate atat cu legea 215, dar si cu legea 481 a protectiei civile ! Inca, o data, fac remarca referitoare la cele mai multe comune din Romania, spre deosebire de unitatile administrativ teritoriale mai mari unde, cu realitate recunosc, sunt persoane distincte care infaptuiesc aceste activitati !

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Despre delegarea sarcinilor si delegarea raspunderii sorin_80 sorin_80 Sunt nelamurit intr-o problema si anume daca exista o delimitare clara intre delegarea sarcinilor si delegarea responsabilitatii? - in principal in cadrul ... (vezi toată discuția)
Cum pot deveni ofiter de stare civila ? soparla62 soparla62 Ce scoala trebuie sa fac ca sa pot devenii ofiter de stare civila? Acum ocup postul de consilier personal al primarului din comuna. Am studii superioare facute ... (vezi toată discuția)
Atributiile de serviciu ale consilierului personal al primarului nikip2266 nikip2266 Buna ziua, o cunostinta care este consilier personal al primarului unei comune doreste sa afle daca in baza statutului sau de personal contractual pe care il ... (vezi toată discuția)